Във вторник Армения призова Международния съд (МС) да потърси отговорност

...
Във вторник Армения призова Международния съд (МС) да потърси отговорност
Коментари Харесай

Армения иска Международният съд да разследва Азербайджан за етническо прочистване

Във вторник Армения прикани Международния съд (МС) да потърси отговорност от Азербайджан за етническото пречистване на арменците от региона на Нагорни Карабах , предава Ройтерс.

" След като заплашваше да го направи в продължение на години, Азербайджан приключи етническото пречистване на района и в този момент систематично заличава всички следи от наличието на етнически арменци ", сподели представителят на Армения Йегише Киракосян на втория ден от чуванията във съда, който е под егидата на Организация на обединените нации.

Въоръжените сили на Азербайджан след години на етнически арменски надзор, което накара.

В дело, заведено за първи път в Международния съд през 2021 година, Армения упрекна Азербайджан в възхваляване на расизма против арменците, допускане на тирада на омразата против арменци и заличаване на арменски културни обекти.

Армения съобщи, че това слага Азербайджан в нарушаване на антидискриминационен контракт на Организация на обединените нации. Баку отхвърля всички обвинявания против себе си.

В понеделник Азербайджан съобщи пред съда, че множеството от жалбите на Армения са свързани с въоръжените спорове за Нагорни Карабах и не попадат в обсега на контракта на Организация на обединените нации .

Той също по този начин упрекна Армения, че не е взела участие същински в договаряния, преди да отнесе делото до Международния съд. Киракосян отхвърли тези изказвания.

" Армения преговаряше с Азербайджан добросъвестно и продължи полемики надалеч оттатък точката на полза ", сподели той.

През ноември съдът и, нареждайки на Азербайджан да разреши на етническите арменци, избягали от Нагорни Карабах, да се върнат .

Азербайджан твърди, че е поел ангажимент да подсигурява сигурността и сигурността на всички поданици, без значение от националния или етнически генезис, и че не е принуждавал етническите арменци да изоставен Карабах.

Изслушванията ще обгръщат единствено правните възражения против юрисдикцията на Международния съд и няма да навлизат в основателността на исковете за дискриминация. Окончателното решение и в двата случая може да е след години и Министерски съвет няма метод да наложи решенията си.
 Не бива да има свръхочаквания от Армения
Не бива да има свръхочаквания от Армения

Европейски Съюз няма потребност да излиза от типичната за него роля на „ мека мощ “, само че е значимо той да работи като обединен субект
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР