Във втория ден на годината Министерството на енергетиката отвори за

...
Във втория ден на годината Министерството на енергетиката отвори за
Коментари Харесай

Почти 125 млн. лева за енергийно ефективно улично осветление са на разположение на общините

Във втория ден на годината Министерството на енергетиката отвори за кандидатстване втора процедура за енергийно дейно улично осветяване. Инвестицията от 125 млн. лева е по Националния проект за възобновяване и резистентност. Тя има за цел  софтуерно да обнови и да модернизира системите за външно изкуствено осветяване, благосъстоятелност на българските общини и да усъвършенства изискванията на живот на популацията. Допустими претенденти са всички общини в Република България.

Уличното осветяване е един от огромните потребители на сила в общините, което оказва съществено въздействие на общото енергийното ползване. Предложенията  по актуалната процедура би трябвало наложително да реализират не по-малко от 30% икономисване на сила вследствие на осъществяване на ограниченията за енергийна успеваемост.

Стойността на плановите оферти не може да бъде по-малка от 100 000 лв. и не може да надвишава 2 000 000 лв.. Общият размер на безвъзмездното финансиране по актуалната процедура е близо 125 милиона лв., от които 20,8 милиона лв. национално финансиране за невъзстановим Данък добавена стойност. Срокът за подаване на оферти е 3 месеца от датата на издание на поканата в ИСУН 2020 (02.01.24).

Срокът за осъществяване на плановете е до 15 месеца от подписването на контракт. Въпроси по процедурата могат да се задават до 12.03.24 в ИСУН 2020, а в последната седмица на февруари Министерството на енергетиката планува да организира осведомително онлайн събитие за представителите на общините.

Изграждането на енергийно ефикасни системи за улично осветяване има пряк резултат във връзка с подобряването на енергийната успеваемост. Това е водещ приоритет в енергийната политика на Европейски Съюз и България. Припомняме, че насърчаването на енергийната успеваемост е и една от шестте стратегически цели в плана за Енергийна тактика на Република България до 2030 година, с небосвод до 2050 г.

Поставянето на енергийната успеваемост преди всичко е основна цел в Европейската зелена договорка и води до редица изгоди – понижаване на разноските за сила, повишение на енергийната сигурност, понижаване на излъчванията на парниковите газове и възстановяване качеството на въздуха.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР