Във всяка страна има места, в които хората живеят по

...
Във всяка страна има места, в които хората живеят по
Коментари Харесай

Блиц: Японските села Минка - с какво се различават от другите по света

Във всяка страна има места, в които хората живеят „ по старомодния метод “. Каква е разликата сред японските села и нашите, споделя българин, пътувал неведнъж до Страната на изгряващото слънце, написа Pochivka.blitz.bg.

Ще ви опиша за японските села Минка. Това са остарели селища, само че елементарни хора към момента живеят там. Тук няма да видите вехти къщи и нови вили за тези, които са малко по-богати.


В Минка живеели тези, които обслужвали самураите и околните им - селяни, занаятчии. Класовото разделяне към този момент е изчезнало, а думата „ Минка “ се отнася до къщи и села от съответната ера и с обичайно строителство.

Има няколко подвида къщи:

гьока (рибарска);
нока (селска);
матия (по-близо до града, където са живели по-богати хора - търговци, майстори занаятчии);
гасе-дзукури.


Последният аспект е може би най-разпознаваемата селска къща. В превод „ гасе-дзукури “ значи „ сгънати ръце “. Името зародило с помощта на типа покрив, построен под ъгъл от 60 градуса. На остров Хоншу има доста такива села. Обикновените хора живеят в тях, главното е да се сменя сламата на покрива във времето.
Оцелелите минка са монументи на културата. Много села са включени в листата на ЮНЕСКО за международно завещание.

Както в нашите села, елементарните хора не живеели богато, по този начин и най-простите материали - дърво, глина, плява, бамбук и даже елементарна трева - са били употребявани в строителството.


Когато сте в обичайно японско село, разбирате какъв брой мощни са корените и духът на предишното в тези хора. С какво почитание японците се отнасят към всичко, което ги заобикаля, даже бамбуковите къщи към момента са в чудесно положение.

Разбира се, в страната има много небогати села, само че туристите не знаят за тях. И бедността не е на същото равнище като в други страни. Преминавайки около „ бедните “ села, даже няма да усетите духа на бедността. Японците доста се срамят от бедността си, като единствено 12% от популацията е под нейната линия, а бедните са тези, които печелят по-малко от половината от междинния приход. Дори бездомните хора по улиците на Япония (и да, те също се срещат, въпреки и рядко) наподобяват чисти и спретнати.


В актуалното японско село, даже и в най-забутаното, няма да видите разпадащи се къщи и разрушени огради. Бил съм на доста места в Япония и просто не мога да схвана за какво в страна с толкоз малко запаси даже бедните хора живеят, а не съществуват?

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За д
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР