Във всяка предизборна кампания има много въпроси, по които се

...
Във всяка предизборна кампания има много въпроси, по които се
Коментари Харесай

Д. Смилов: Защо от противник на модела ”Борисов” Радев се превърна в инструмент за връщането на ГЕРБ на власт?

Във всяка предизборна акция има доста въпроси, по които се спори. Но в действителност единствено някои от тези въпроси са значими и могат да трансформират държанието на гласоподавателите. Изключително мъчно е да се реши, кои са тези проблеми, и поради това постоянно партиите имат напълно неправилни тактики на водене на своите акции. Преди изборите на 2-ри октомври, решаващите тематики на българските политически диспути наподобяват следните:

 

Украйна

 

Ходът на войната в Украйна несъмнено може да има въздействие върху резултатите от изборите. Най-опростено казано, сериозен поврат на събитията в интерес на Украйна може доста да понижи възможностите на партии като “Възраждане ” и “Български напредък ”. Българска социалистическа партия е в сходна позиция, въпреки че нейният метод към войната е малко по-нюансиран от този на другите две намерено русофилски или напряко пропутински партии.

 

Контраофанзивата на украинската войска при Харков сподели, че Русия не диктува хода на събитията – в противен случай, съветската войска беше хваната неподготвена и изпадна в безредно и съвсем паническо оттегляне на доста места по фронта. Това беше изненада за всички, тъй като Украйна към момента не е почнала да получава масирана военна помощ от Съединени американски щати по ленд-лийз програмата, планувана да стартира от октомври. Ако Украйна продължи сполучливите си дейности, и в случай че новините са сходни на тези от последната седмица, възторженият пропутински избор у нас би могъл очевидно да се свие.

 

Инфлацията и високите цени

 

Всички проучвания на публичното мнение демонстрират, че високите цени са най-основното терзание на хората сега. Нещо повече, тези цени основават чувство за рецесия, което изостря и ускорява други по-традиционни терзания, като това от неприятното ръководство, качеството на опазването на здравето и така нататък

 

Усещането за рецесия работи в интерес на партиите, които не участваха в предходното постоянно ръководство: гласоподавателите търсят изкупителна жертва в демокрацията, а нормално в тази роля влизат ръководещите. Тук няма значение дали те са отговорни или не за дадения проблем. Ако се впуснат да изясняват, да вземем за пример, че инфлацията и високите цени са резултат на войната в Украйна или на дейностите на ЕЦБ и Федералния запас, въпреки и прави, те единствено ще си губят времето. Избирателят няма да се впечатли от сходен мотив.

 

Има събития, които работят в интерес на някогашните ръководещи (най-вече Политическа партия и ДБ) обаче. На първо място, България продължава да бъде в положително финансово здраве и записва рекорден експорт и индустриален напредък. Това значи, че има запас за подкрепяне на най-уязвимите групи хора и бизнеси. Необходимо е просто прецизиране на помощта, тъй че тя да не отива и при тези, които по този начин или другояче печелят от обстановката сега.

 

Второ, инфлацията в действителност или към този момент е укротена, или напълно скоро ще стартира осезаемо да пада. Това се дължи на два фактора. Първо, ЕЦБ много нападателно усили главните лихви и ще продължи да го прави. В този смисъл заплахата е по-скоро от закъснение на икономическата интензивност в еврозоната, което би понижило и нашия напредък. Второ, " Голдман Сакс " и други анализатори към този момент излизат с прогнози за сериозен спад в цените на горивата в Европа, който следва, макар идването на зимата. Едно от вероятните пояснения би било, че Европа сподели, че – с някои изключения – може да се оправи и без съветски газ. Това в действителност прави невероятно непрестанното повдигане на цената му от “Газпром ” посредством понижаване на доставките.

 

Парадоксът е в това, че инфлацията може да стартира да пада и без особени дейности от страна на нашите управляващи. В една такава обстановка би трябвало да се подхожда рационално и да не се усилват стремително обществените разноски, тъй като може да се окаже, че те просто подхранват инфлационните сили.

 

Добрата вест за някогашните ръководещи е, че вероятността действително е положителна – те просто би трябвало да предадат убеденост на хората, че страната ще се оправи, макар прогнозите на продавачите на апокалипсис.

 

Газът

 

Става все по-ясно, че държавното управление “Петков ” беше свалено, най-много с цел да се направи опит за връщане към “Газпром ”. Заради смяната в събитията, тази тематика става все по-неактуална: съветската страна наподобява не желае да възобнови доставките, а и цените на другите възможности се оказаха задоволително допустими. Въпреки пируетите на президента Радев и служебния му кабинет по тематиката, газът няма да се трансформира в съдбоносен избирателен въпрос. Борисов усети промяната напразно и в границите на няколко дни от последовател на възобновяването на доставките до края на годината, стана корав бранител на “100% диверсификация ” (каквото и това да означава).

 

Личностите

 

България е в известна рецесия на харизмите. Най-големият срив е при Слави Трифонов – срив изцяло оневинен предвид на безотговорното държание на партията му в три Народното събрание. Рейтингът на Костадин Костадинов пък наподобява е функционалност на триумфите (напоследък неуспехите) на съветската войска в Украйна. Като цяло, в случай че няма някакво значително развиване в съветска посока там, рейтингът на “Възраждане ” ще е като инфлацията – с наклонност надолу.

 

Поизхабената харизма на Борисов е подложена на интензивно химическо почистване, което доближи даже и Европейския парламент. Въпреки препирането ѝ от ЕНП и водача ѝ Вебер, Борисов няма по какъв начин да излезе чисто нов на идните избори. Ако ГЕРБ въпреки всичко станат първа мощ, това ще докара до известна медийна угодливост и краткотрайна давност на нерешените кавги към него. Но в един миг те още веднъж ще излязат на напред във времето и отрезвяването би било много неприятно.

 

Поради тези аргументи, а и поради солидните офанзиви против “харвардците ”, тази акция надали ще се реши от персони. Което отваря благоприятни условия за малцината измежду водачите, които не са с хипертрофия на егото и не се изживяват като еманация на мачизма (в панталон или пола).

 

Евроатлантизмът

 

Битката за това, кой е по-евроатлантик, става все по-разгорещена. Стигна се до парадокса ГЕРБ да претендира за водеща " евроатлантическа " партия, откакто построи " Турски поток " за българска сметка, поддържа Русия за Скрипал, проспа и не проверява атентатите против Гебрев и заводите му, искаше да продължим да купуваме газ от " Газпром " и така нататък

 

Същевременно ГЕРБ води акция, в която громи поради липса на евроатлантизъм други, които действително разкачиха България от " Газпром ", достроиха митичния интерконектор с Гърция, откриха различни доставки, понижиха внезапно съветските дипломати в България и подвигнаха неуместното българско несъгласие за СМ, което отлично обслужваше тъкмо Русия.

 

Разбира се, на фона на Българска социалистическа партия и на президента Радев ГЕРБ може да наподобяват евроатлантици - в това спор няма. Но този " евроатлантизъм " идва и с една не чак толкоз скрита цена: гледище да се изоставят всевъзможни смислени антикорупционни политики и промени на правосъдната система. Учудващо е, че има и някои морализаторстващи интелектуалци, които с готовност лъскат изпоцапани репутации като " по-малкото зло " спрямо присъединяване на Българска социалистическа партия във властта. Тези интелектуалци несъмнено са не запомнили, че за Русия и " Газпром " са най-удобни пишман евроатлантици с корупционни недостатъци: те са били и са превъзходен материал за произвеждане на троянски коне.

 

Президентът Радев

 

Президентът Радев имаше доста въздействие за изхода на изборите през предишния ноември, а и тези преди тях, тъй като той поддържа основаването на различно на ГЕРБ ръководство. На тези избори Радев работи в противоположната посока – прави вероятното да върне ГЕРБ във властта. Може би става дума за някакви персонални напрежения сред Радев и Петков, които изясняват обрата, само че това е доста неуместно. Друго допустимо пояснение е геополитическо – Радев несъмнено вярно преценя, че тандемът Политическа партия и Демократична България е най-труден за сделки с Русия и реверанси към нея в границите на Европейски Съюз и НАТО. Но и това е по-скоро спекулативно пояснение. Накратко, не е ясно за какво Радев от съперник на модела “Борисов ”, за което получи и необятна поддръжка, се трансформира в инструмент за връщането на ГЕРБ на власт.

 

***

 

Това са основните фактори в акцията, които наподобява, че могат да трансформират хода ѝ. Времето до края е малко, само че електоратът у нас е мощно волатилен. Почти нищо още не е решено.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР