Във всички мерки оттук нататък всяка една политика трябва да

...
Във всички мерки оттук нататък всяка една политика трябва да
Коментари Харесай

Красен Станчев: Загубите на ден са 50 млн. лв., фискалният резерв стига за 140 дни

Във всички ограничения оттук насетне всяка една политика би трябвало да бъда равна към всички, тъй като всички са наранени от рецесията, сподели икономистът Красен Станчев, създател на Института за пазарна стопанска система.
Основният проблем на всяко систематизиране в стопанската система е дали отива при тези, които се нуждаят или към тези, които са по-организирани, акцентира той.
„ Иначе се получава, че всеки дърпа чергата към себе си и се оказва помощ не на тези, които са най-вече в потребност, а на тези, които са най-добре проведени, най-високо могат да приказват, имат право на първа брачна нощ с държавното управление.”
Икономистът не вижда да са обхванати най-рисковите групи.
„ Това сега го няма. Очевидно е, че някои хора от циганските махали са по-бедни от боянските махали, само че което получават циганските махали, е полицейско наличие. Ясно е кои са рисковите групи.”
„ Онова, което би трябвало да се направи, е да се даде дълготрайна вероятност и ограниченията - тези, които към този момент са почнали, да се разпределят във времето. В момента аз не виждам приоритизиране и разполагане във времето на ограничения, не виждам доста огромна прозрачност”, съобщи Красен Станчев.
„ До момента загубата е 50 милиона лв. дневно, което значи, че целият фискален запас стига за 140 дни. Но има загуби, които не се виждат. На ден така наречен държавни услуги, които са обвързване на жителите, са 151 хиляди. Между тях има неща, които са свързани с бизнеса – всевъзможни строителни разрешителни, свързани с ток, вода и впрочем. Всичките тези неща сега не работят, заради простата причина, че хората, които би трябвало да дават тези услуги, не работят. Трябва да се вземат ограничения държавната и общинската администрация, териториалните администрации на централните органи, да работят. Само в строителството сега подлежат на довеждане докрай 1 500 здания. Целият бизнес под риск е 4 милиарда и 800 милиона единствено в строителството.”
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР