Във всички епархии на Българската православна църква днес (14 октомври)

...
Във всички епархии на Българската православна църква днес (14 октомври)
Коментари Харесай

Петковден е, ето какви са поверията

Във всички епархии на Българската православна черква през днешния ден (14 октомври) се празнува една от най-почитаните у нас светици - Света Преподобна Параскева или Света Петка Българска. За българите, а и за другите православни балкански нации, Св. Петка е една от най-почитаните и известни светици.

Авторитетът ѝ като настойничка на българския народ се дължи значително и на житието, написано за нея от Патриарх Евтимий Търновски. В него четем, че светицата е родена през ХІ в. в семейство на заможни българи в град Епиват на Мраморно море. От дребна Св. Петка проявявала съчувствие към бедните и нещастните и желала да се посвети на Бога.

Когато родителите ѝ умряли, тя раздала цялото наследено имущество на нуждаещите се, отишла да се поклони на гроба Господен и заживяла като отшелничка в Йорданската пустиня. Малко преди да свърши земният ѝ път, светицата се завърнала в родния си град и там умряла.

Мощите на Преподобна Параскева правели чудеса и лекували. През 1238 година българският цар Иван Асен ІІ пренесъл мощите в старопрестолния Търновград и ги сложил в новопостроения храм " Преподобна Петка ”. Затова светицата е наречена Св. Петка Търновска. След рухването на остарялата българска столица под османска власт, светите мощи били пренесени във Видин, а по-късно в Белград. Днес те почиват на румънска земя в град Яш, в храма " Три светители ”.

НАРОДНИ ВЯРВАНИЯ И ПОВЕРИЯ

Този ден е именуван още Зимен Петковден и в българските вярвания бележи прехода към зимата.

Традициите и честванията на българите на този ден имат предхристиянски белези на арграрните култове. Техните корени са от епохата, когато земеделието дало нов взор за живота на индивида, а главно място заемало плодородието на земята, олицетворено от жена, даряваща живот.

Света Петка се счита за покровител на дома и фамилията. От Петковден стартират сгледите на годежите и сватбите, защото в националните разбирания светицата е настойник на раждането и плодовитостта, както при хората, по този начин и при животните.

Петковден бележи края на земеделската работа – последната есенна сеитба, прибирането на реколтата. Дотогава всичката земеделска работа би трябвало да е завършила, по тази причина и народът споделя " На Петковден ралото да ти е под стрехата ”.

Денят честват и овчарите – на Петковден те пускат кочовете при овцете, след което на овчаря се носи подарък баница.

След това до Димитровден (26 октомври), до момента в който трае оплождането на домашния добитък, дамите не трябва да работят с вълна, а ножиците се завързват с червен конец – " с цел да не се отваря устата на вълка ”, също да плетат, с цел да не се оплетат чревцата на агънцата. Жените, които не съблюдават повелята, се има вяра, че биват посетени от Света Петка – под формата на змия или съсухрена жена, която желае да ги умъртви. Смята се, че в случай че човек облече дреха, ушита в дните сред Петковден и Димитровден, ще се полудее или разболее, а след гибелта си ще се трансформира във върколак. След оплождането, по традиция, дамите изпичат пресни питки и ги раздават, с цел да се роди здрав добитък.

Денят се счита за преломен и в този смисъл на Петковден в някои краища, се съблюдава обичая " полезване ”. Според него, какъвто човек ти стъпи първи в къщата, дефинира шанса и здравето през цялата година.

Дните от Петковден до Димитровден имат митичен смисъл подобаващ на Мръсните Погани дни. Тези дванадесет дни наричани още " вълче или вампирско погано " съставляват сакрална граница сред остарялата и новата година. В тези дни чудати и отвъдни същества бродят по човешките земи и светът е по-хаотичен и рисков.

През тоизи интервал дамите не трябва да допират вълна, да кроят и шият облекла за мъжете си, с цел да не бъдат нападани овчарите и стадата им от вълци. Вярва се още, че в случай че някой мъж облече дреха, кроена и шита през тези рискови дни, когато почине, душата му ще вампиряса или ще се трансформира във вампир.

Света Петка е светица на петъчния ден, както се схваща и от името й.

Покровителка на дамите, родилките и дома, тя строго следи да се уважава нейната памет всеки петък.

В този ден от седмицата дамите не похващат домашна работа – не предат вълна, не перат, даже не се мият, съблюдават строга възбрана за полови контакти. Ако тези забрани бъдат нарушени, св. Петка ще се яви, превърната в змия, и ще накаже хората с заболявания и даже със гибел.

На места се организира съботата преди Петковден Петковденска задушница, за удостояване на мъртвите раздава се подковки, поръсени с варено жито, подсладен ориз, любеница и грозде.

На Петковден се вършат родови курбани и се месят обредни хлябове, като най-големият, наименуван " Света Петка ”, се поставя на трапезата върху мъжка риза, паничка сол и чаша вино. Къщата се ръси със светена вода, обредният самун се прекажда и цялото семейство му се покланя три пъти. След това най-възрастната жена подвига хляба високо и благославя с него всички и раздава късчета.

На масата ни на Петковден е хубаво да участва: гювеч с овнешко, курбан супа, сармички с лозови листа, шкембе, ястия с праз, обредни хлябове.

Поверия за времето:

Каквото е времето на Петковден, такова ще е и на Димитровден, и на Архангеловден.

Ако на Петковден грее слънце – зимата ще е неприятна, а в случай че вали – добра.

Ако към Петковден вали сняг, зимата няма да е люта и зла.

Ако на Петковден има стихия, на Свети четеридесет мъченици (9 март) времето ще е неприятно.

Ако листата на дърветата не окапят до Петковден, зимата ще е неприятна.

Ако в дните към Петковден овцете лежат разпръснати в кошарата – зимата ще е мека, с малко сняг, в случай че се скупчват на едно място – зимата ще е тежка и снежна.

Имен ден честват: Параскева, Петко, Пенчо, Петкан, Пеньо, Пенко, Паруш, Петричка, Петрана, Кева.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР