Във времена, в които Google е винаги на разположение, за

...
Във времена, в които Google е винаги на разположение, за
Коментари Харесай

Странните трикове, които ни помагат да подобрим паметта си

Във времена, в които Гугъл е постоянно разполагаем, с цел да научим или да си напомним нещо, доста хора като че ли отвикват да запаметяват. За да поддържаме положителната функционалност на мозъка си обаче, добре е да развиваме умеенето да помним.

Можем да го вършим благодарение на няколко странни трика. Колкото и извънредно да звучат, те са потвърдено ефикасни. А с някои от тях даже ще се забавляваме да ги прилагаме.

Десен пестник за научаване, ляв - за припомняне

Този трик усъвършенства краткотрайната памет. Идеята е когато научаваме нова информация, да събираме пръстите на дясната си ръка в пестник и да го стиснем. А по-късно, когато имаме потребност да си напомним, същото придвижване вършим с лявата ръка.

Ароматни мемоари

Доказано е, че по-често свързваме съответен спомен с избрана миризма, в сравнение с да вземем за пример ария. Затова идващия път, щом ни следва изпит или презентация да вземем за пример, може да използван следния трик. Докато четем или се приготвяме за събитието, напръскваме от обичан парфюм на китката на ръката си. И точно от този мирис би трябвало да сме си поставили и на значимия за нас ден.

Тяло в позиция

Друг сходен трик е да нареждаме тялото си по избран метод. Например в случай че сме седнали с кръстосани крайници, до момента в който запомняме нова информация, по-късно по-лесно бихме си я припомнили, когато тялото ни е заело същата позиция.

Дъвките не са единствено за пресен мирис

Доказано е, че да дъвчем дъвка, до момента в който учим нещо, по-късно, оказва помощ за реализиране на по-добри резултати. Обясненията за този резултат са две. Едното е обвързвано с това, че дъвченето покачва притока на кръв към мозъка и това задейства интензивността му. Другото пък е аналогично от предходните трикове. Започваме да свързваме навика с съответен спомен.

Силата на мелодиите

Слушането на музика до момента в който четем може да е освен прелестно, само че и по-ефективно за запомнянето на историята или информацията, към която сме насочили вниманието си. Едва ли ни звучи изненадващо и фактът, че най-подходяща е класическата. Освен че работи и успокояващо - неналичието на вокали и текст в нея ни оказва помощ да не се разсейваме.

Лични откровения

Не е нужно да си водим трагични монолози пред огледалото. Тук трикът е просто да изричаме на глас това, което желаеме да запомним. Проучванията потвърждават, че по този начин може да подобрим точността на паметта си с до 10%.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР