Във връзка със зачестилите случаи на заразени с коронавирус в

...
Във връзка със зачестилите случаи на заразени с коронавирус в
Коментари Харесай

Ето какво да направите, ако детето ви е поставено под карантина заради К-19

Във връзка със зачестилите случаи на инфектирани с ковид в образователните заведения и детските градини, от здравното министерство излязоха с съществени насоки и рекомендации към родителите, когато детето им е било в контакт с възпален и би трябвало да бъде под карантина.

Eто отговорите на най-често задаваните въпроси:

- Ако в детската ясла, градина или учебно заведение на детето ви има друго инфектирано, не е наложително да изследвате детето си. То обаче би трябвало да бъде сложено наложително под карантина за 14 дни, в случай че е било в една група с позитивното дете, или е имало контакт повече от 15 минути с него. Ако детето ви прояви признаци, би трябвало да се обърнете към персоналния му доктор.

- В случай, че детето ви е под карантина, вие имате право на избор - или да си останете у дома, като употребявате болничен, публикуван от персоналния доктор на детето ви, или да се върнете на работа. При позитивен резултат за Коронавирус при дете, под карантина се слагат всички членове от семейството/домакинството. Право на болничен имат и майката, и бащата.

- При позитивен случай измежду личен състав в детска градина или ясла съответната районна здравна ревизия прави епидемиологично изследване, с цел да дефинира контактните лица, които подлежат на карантина. Само децата или личният състав, които са имали контакт със инфектирания, се слагат под 14-дневна карантина.

- Ако в класа на детето ви има потвърден случай на Коронавирус, не е наложително да изследвате детето си. То обаче би трябвало да бъде под карантина за 14 дни, в случай че е било в една паралелка със инфектираното дете или е имало контакт повече от 15 минути с него. Съответната районна здравна ревизия дефинира кой предстои на карантина.

- За всеки възпитаник с потвърден Коронавирус би трябвало да бъде осведомено учебното заведение, като наложително се показва повода за неговото неявяване. Всички членове на фамилията се слагат под 14-дневна карантина.

- При позитивен случай на преподавател в учебно заведение здравните инспектори дефинират кой да бъде подложен под карантина. По тяхна преценка се изследват деца и учители, които са имали по-продължителен контакт с позитивното лице. В такива случаи PCR пробата се заплаща от държавния бюджет.

Ако детето ви е сложено под карантина като контактно на болен преподавател, вие и останалите членове на фамилията не подлежите на карантиниране. При демонстрация на някакви признаци би трябвало да се свържете с персоналния доктор на детето и с РЗИ.

- Ако през 14-дневната карантина се проявят клинични недоволства за COVID-19, би трябвало да се свържете с персоналния си доктор или с персоналния доктор на детето и с районната здравна ревизия. И в този случай PCR пробата се заплаща от държавния бюджет.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР