Във връзка с Решение №673 на Министерския съвет от 25

...
Във връзка с Решение №673 на Министерския съвет от 25
Коментари Харесай

РЗОК-Враца разясни реда за отпускане на лекарства от утре

Във връзка с Решение №673 на Министерския съвет от 25 септември 2020 година за удължение на периода на оповестената епидемиологична конюнктура НЗОК дефинира следните условия и ред за разпределяне на медикаменти и удължение на протоколи, които влизат в действие от 16.11.2020 година
Всяка аптека, която има настоящ контракт с НЗОК/РЗОК за разпределяне на лекарствени артикули, медицински произведения и диетични храни за специфични медицински цели при показване от правоимащото лице /или от друго лице, предявител на документа/ единствено на рецептурна брошура и без показване на рецепта следва да отпуска лекарствените артикули, съгласно последно отпуснатите в същата.
Аптеката по този ексклузивен ред следва да е същата, изпълнила последно съответната рецепта и отпущането, само че не повече от 3 месеца преди актуалното разпределяне. При неспособност отпущането да се реализира от същата аптека, здравноосигуреното лице следва да се обърне към доктор за издаване на нова рецептурна бланка.
Извънредният ред се ползва единствено в случаите, когато лицето няма издадена рецептурна бланка или когато на издадената рецептурна бланка е изминал срокът ѝ на годност.
Когато здравноосигуреният има издадена рецептурна бланка в период на годност, тя може да бъде изпълнена във всяка аптека на територията на страната. Когато аптеката е открила, че са налице всички условия за разпределяне на медикаменти по рецептурна бумаги без показване на рецепта би трябвало да генерира “S” /служебен отрязък/, който се смята спомагателен към рецептурна бланка МЗ-НЗОК №5 или МЗ-НЗОК №5А. Настоящите условия не засягат отпущането на тест-ленти за самоконтрол на кръвната захар. Установеният ред за предписването им остава неизменен.
В случай на издадена нова „ Рецептурна брошура “, аптеката отпуска лекарствените артикули без да е належащо заверяването и в РЗОК. В книжката е належащо да са попълнени съответните реквизити с данните на общопрактикуващия доктор на лицето.
При рецептурна брошура, при която няма опция за регистриране на нови данни, заради привършване на страниците ѝ, за времето на изключителната епидемиологична конюнктура се позволява допълнението ѝ със страници по пример, които се разпечатват от магистър-фармацевта в аптеката и се прибавят към рецептурната брошура, като също не е належащо посещаването на персоналния доктор или РЗОК.
Служебното удължение на периода на годност на „ Протокол за определяне на лекарствени артикули, заплащани от НЗОК/РЗОК “, се отнася за всички протоколи, изтичащи след 16.11.2020 година до тяхната анулация. В случай, че срокът на годност на даден протокол е изминал преди 16.11.2020 година, не се ползва служебното удължение на периода на годност на тези протоколи. В този случай здравноосигуреното лице следва да приготви докуметни за издаване на нов протокол.
Не се удължава служебно срокът на протоколите, с които са предписани лекарствени артикули за лекуване на “Хроничен вирусен хепатит С”, за “Хемангиоми в кърмаческа и ранна детска възраст в извънболничната помощ” и за “Бронхопулмонална дисплазия”.
Целият текст на Условията и реда за разпределяне на медикаменти и удължение на протоколи са оповестени на интернет страницата на НЗОК в раздел “Актуално COVID-19”. Те са в действие от 16.11.2020 година и не престават действието си автоматизирано при положение на удължение на периода на изключителната епидемиологична конюнктура по съответния ред.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР