Във връзка с разпространена информация, че български граждани са задържани

...
Във връзка с разпространена информация, че български граждани са задържани
Коментари Харесай

Прокуратурата: Задържаните за шпионаж българи се разследват и у нас

Във връзка с публикувана информация, че български жители са арестувани на територията на Обединено кралство Англия и Северна Ирландия за хипотетичен шпионаж в интерес на Руската Федерация, Софийска градска прокуратура уведомява, че управлява следствие за закононарушение шпионаж по Глава първа от Особената част от Наказателен кодекс.
Прочетете още
Досъдебното произвеждане е формирано през март 2023 година За определяне на незаконната активност се правят взаимни дейности с Държавна организация „ Национална сигурност “. Предвид характера на досъдебното произвеждане и това, че съдържа класифицирана информация, на този стадий не може да се дават повече детайлности.

Припомняме, че трима хипотетични съветски шпиони са арестувани във Англия. И тримата са с българска народност, написа Би Би Си. Арестите са осъществени още през февруари след всеобщо следствие на локалните управляващи и тримата са зад решетките оттогава.

Според събраните данни и тримата работят за съветските секретни елементи.

Повдигнати са им обвинявания, че имат персонални документи със „ подозрително наличие “, всички подправени. Сред тях има паспорти, персонални карти и други документи за Англия, България, Франция, Италия, Испания, Хърватия, Словения, Гърция и Чехия.

Тримата обвинени са арестувани от анти-терористи в Лондон.

Имената им са Орлин Русев на 45 година, Бисер Джамбазов на 41 година и Катрин Иванова на 31 година И тримата живеят във Англия от години, като са работили в най-различни сфери и са живели на разнообразни места.

Орлин Русев има бизнес връзки с Русия. Мести се на Острова през 2009 година и работи три години на механически пост във финансовата система. Според неговия LinkedIn профил по-късно основава бизнес, обвързван с прихващането на връзка или по-просто казано – разследваща активност.

Русев показва, че е работил и като консултант в българското Министерство на енергетиката.

Бисер Джамбазов е работил като водач за локални лечебни заведения, а Иванова показва онлайн, че е помощник в частна лаборатория.

Джамбазов и Иванова се местят във Англия преди към 10 години и основават локална организация, която обезпечава на българи информация за Острова, както и за културните и обществени правила на английското общество.

Според български държавни документи в интернет те са работили и за изборни комисии в Лондон, написа bTV.

Пред Би Би Си съседи на Джамбазов и Иванова ги разказват като блага двойка. Често носели домашно изпечени сладкиши като дарове.

В последният им дом съседи описват, че детективи прекарали доста време в претършуване на резиденцията.

Очаква се тримата обвинени да се изправят пред съда в Лондон през януари.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР