Във връзка с публикациите, които отразяват интервю на заместник министър-председателя

...
Във връзка с публикациите, които отразяват интервю на заместник министър-председателя
Коментари Харесай

Дончев не е говорил пред Ройтерс за позицията на кабинета за Скрипал

Във връзка с изявленията, които отразяват изявление на заместител министър-председателя Томислав Дончев за организация Ройтерс, заявяваме, че той не е правил изявления и оценки по отношение на ориентацията на държавното управление във връзка с която и да е от страните в тази ситуация " Скрипал ". Това оповестиха от държавната пресслужба.

Посланията за обязаност на държавното управление с други страни са интерпретация на медията и не следва да бъдат обвързани с формалната позиция на кабинета, изказана след днешното съвещание на Съвета за сигурност към Министерския съвет.

Интервюто на вицепремиера Дончев е обещано на 29 март. С цел бистрота и акуратност предоставяме прецизен откъс на изявлението, наличен и на звуков запис, пишат още от пресслужбата.

" Просто казано, поради обстоятелството, че държавното управление ни е съдружно, в него участват разнообразни партии, не съм уверен, че едно сходно решение може да бъде взето толкоз елементарно и толкоз бързо.

Политическата обстановката в България е такава, че сходни решения би трябвало да се вземат с консенсус. И аз не приказвам единствено за Правителството, аз приказвам и за други институции – Народно заседание, в това число и Президента. От това, което разбирам все още, за зло или положително, подобен консенсус няма.

Консенсус се построява с диалози. Това е одобрената политическа технология. България има особени исторически връзки с Русия, това е неоспорим факт. Само че историята от време на време е добър, от време на време е неприятен преподавател в политиката.

България е член на Европейски Съюз и член на НАТО и не един път е потвърдила, че тя е предан член на двете организации, че участието не е нито фиктивно, нито номинално. И за разлика от други страни постоянно се е налагало да вземаме сложни решения, утвърждавайки и доказвайки, че сме положителни членове. "
Факсимиле на уеб страницата на Ройтерс

По-рано през днешния ден Ройтерс написа: " България, която има мощно проруско лоби в държавното управление си, има потребност от повече време, с цел да реши дали да последва своите съдружници от Европейски Съюз и НАТО в гоненето на съветски дипломати поради случая „ Скрипал “, съобщи вицепремиерът на страната Томислав Дончев в четвъртък в изявление пред Ройтерс. "
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР