Във връзка с провеждането на изборите за общински съветници и

...
Във връзка с провеждането на изборите за общински съветници и
Коментари Харесай

МВР: ЦИК даде разрешение за транспорт на машините в страната, после поиска да се върнат

Във връзка с провеждането на изборите за общински съветници и кметове Министерството на вътрешните работи има ангажимент да обезпечава публичния ред, съпровождането на изборните материали и профилираните устройства за електронно машинно гласоподаване, както и защита на секциите.


На 26.10.2023 г Централната изборна комисия изпраща писмо до министъра на вътрешните работи с приложени графици за превоз до всички СИК, в които ще се гласоподава със СУЕМГ. Графиците са по часове, поетапно за времето от 13.00 ч до 17.00 ч на 27.10.2023 година, оповестиха от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи.

" На същата дата /26.10.2023 г./ постъпва второ писмо от Централната изборна комисия до шефа на Групово дело „ Жандармерия, специфични интервенции и битка с тероризма ", в което написа:

„ Даваме позволение разпределението на машините по всички рампи за товарене да стартира от 18.00 ч на 26.10.2023 година, както и експедирането, надлежно приемането на СУЕМГ да се извърши по едно и също време от всички рампи на логистичния център в интервала от 27.10.2023г до 31.10.2023 година ".

На съображение горните две писма във вчерашния ден, 27.10.2023г, стартира съпровождането на транспортните средства с машините за гласоподаване към СИК в страната. Съобразно графика екип на Министерство на вътрешните работи съпровожда първия камион с машини, който напуща склада на „ Карго - партнер " в 13.40 часа.

Вчера, 27.10.2023 г в Министерство на вътрешните работи постъпва ново писмо от ЦИК в което се споделя:

„ Във връзка с решение №2819-МИ от 27.10.2023г на Централната изборна комисия Ви указваме да не се изнасят повече СУЕМГ от склада на „ Карго-партнер " ЕООД, а всички изнесени машини, пристигнали в регионалните центрове неотложно да се приберат в склада. След прибиране в склада и на машините с конфигурирана демоверсия да не се позволява внасяне и изнасяне на машини за гласоподаване ".

Подчертаваме, че извеждането на машините за гласоподаване от склада и тяхното съпровождане до СИК се прави по еднакъв метод при всички избори, извършени със СУЕМГ.

Ангажиментът на Министерство на вътрешните работи при превозването на изборните материали, включително и СУЕМГ, е обвързван единствено и само със съпровождане ", оповестяват от Министерство на вътрешните работи./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР