Във връзка с препятствията пред топлофикационните дружества в България разговаряме

...
Във връзка с препятствията пред топлофикационните дружества в България разговаряме
Коментари Харесай

Шефът на ТЕЦ-Бургас: Най-важната ни задача е да съхраним енергийната стабилност и независимост

Във връзка с трудностите пред топлофикационните сдружения в България беседваме с изпълнителния шеф на " Топлофикация Бургас " инж. Христин Илиев.

- Бихте ли дали оценка за развиването на енергийния бранш в България през последните години в изискванията на рецесия, инж. Илиев?
- Развитието на бранш " Енергетика " в България през последните години бележи забележителен прогрес. Въпреки неприятните условия, в които се постанова да работим, считам, че както държавното управление, по този начин и самите ние като сдружение прилагаме работещи и новаторски решения в производството на чиста сила. Нашият бранш е доста резистентен и това е потвърдено през годините, макар всички рецесии, които ни застигнаха - здравна, икономическа и енергийна. Просто, с цел да се развиваме и да бъдем на равнището на останалите европейски страни, нямаме различен избор.

Военният спор в Украйна е едно от огромните тествания, пред които се изправя енергийният бранш. В целия Европейски съюз се подхващат ограничения, с цел да се резервира стабилността. Само преди седмица и в България се одобри антикризисен пакет и се надявам той да даде резултат. Смятам, че би трябвало да се работи за дълготрайно стабилизиране на едно от най-важните пера, част от стопанската система на България – енергетиката.

Нека не забравяме, че без значение от геополитическата конюнктура пред всички страни членки на Европейски Съюз продължава да е на дневен ред тематиката с декарбонизацията и производството на зелена сила посредством унищожаване на въглищата и потреблението на по-чисти горива като естествен и биогаз, биомаса, водород и така нататък За реализиране на плавния и обективен енергиен преход трябват съответни оферти за капиталови планове, да се реши какво ще бъде бъдещето на държавните и частните ТЕЦ-ове и потреблението на различни енергийни източници.

Като шеф на една от българските газови топлофикации мога да Ви уверя, че в нашето дружество годишно се вършат редица вложения, както в поддръжката на оборудванията, по този начин и в топлопреносната мрежа. Целта на подобренията е обезпечаване на надеждно и несъмнено топлоподаване за града ни.

- Пандемия, война, инфлация. Кога ще излезем от тази серпантина на рецесия в рецесия?
- В нашия бранш постоянно е имало огромни провокации, само че в този момент към този момент има, както и Вие казахте, проблеми, които са на интернационално равнище. Здравната, икономическа и енергийна рецесия не може да се реши на национално ниво, ние просто поносим нейното отражение. За страдание България е една от дребните страни в Европейски Съюз и при нас всяко едно разтърсване има по-големи провали върху стопанската система. Смятам, че тази серпантина на излизане и влизане от рецесия в рецесия сме го виждали единствено по филмите, само че ето, застигна ни. Проблемът е световен, той визира всички бизнеси, както и нашия. Надявам се с всички ограничения, които се ползват, да излезем и от тази обстановка, тъй като в противоположен случай ще станем очевидци на най-лошия сюжет – апетит и режим на тока, което ще е началото на нова икономическа рецесия, която не виждам по какъв начин ще овладеем. Сътресенията, провокирани от възходящите цени на храните и силата, към този момент обгръщат и най-развитите страни, за това смятам, че е належащо да се намерят държавнически решения. Ако това не се направи, рискуваме актуалната обстановка да се трансформира в по-широк дългов провал и още една опасност за нежното възобновяване на международната стопанска система от пандемията.

- Как ще коментирате предстоящото нарастване на цените на топлинната сила?
- Новите цени за топлинната сила ще станат ясни на 1 юли 2022 година Да, ще има покачване на парното и топлата вода. Това е неизбежно. В международен мащаб има нарастване на цените на природния газ и въглеродните излъчвания, това рефлектира на всяка една страна, включително и на България. КЕВР като регулатор ще направи нужното топлината в дома на всеки клиент да бъде на обществено търпима цена. Както загатнах още при започване на диалога ни, единствено преди седмица се одобриха антикризисни ограничения за преодоляване на сложното състояние, в което се намира всеки един бранш. Нашето предложение за нова цена на топлинната сила е на база покачването на двата съществени фактора - нарастване на цената на газа и въглеродните излъчвания.

- Каква цена предложихте?
- Нека изчакаме датата 1 юли и решението на КЕВР. Надявам се да се разгласи цена, която е обществено търпима за клиентите, само че и да бъде регистрирано, че топлофикациите се намират в доста тежко състояние и също имат потребност от поддръжка. През целия отоплителен сезон 2021-2022 година ние осигурявахме отопление за крайните консуматори на признатата цена за парното през юли м.г., само че в фактически ние купувахме газ на тройно по-висока цена. Тази разлика докара до струпване на недовзет доход за „ Топлофикация Бургас “ на стойност към 10 млн. лева Това е сумата единствено до края на м. юни 2022 година Получените от страната обезщетения не съумяха да покрият тази голяма разлика.

- Преди години Вие направихте огромни вложения. Споменахте потреблението на биомаса за обезпечаване на още по-чиста сила. Разкажете ни за плана.
- В " Топлофикация Бургас " постоянно сме вложили в посока чиста и зелена сила. Всяка година влагаме в понижаване на излъчванията в сходство с политиката на Европа. Полагаме големи старания за запазване на околната среда. За реализиране на тези цели в топлоцентралата се осъществиха сполучливо огромен стратегически план за използвае на биогорива за производството на сила. Те са чист артикул, получен от растения и при потреблението на биомаса не се отделят нездравословни излъчвания в атмосферния въздух. По този метод ние произвеждаме чиста сила за нашия град. Уверявам Ви, че макар комплицираната конюнктура в страната и големите загуби, не режем от разноските за вложения и поправки.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР