Във връзка с предстоящия отоплителен сезон Министерство на околната среда

...
Във връзка с предстоящия отоплителен сезон Министерство на околната среда
Коментари Харесай

Държавата налага строги глоби за горене на отпадъци

Във връзка с идния отоплителен сезон Министерство на околната среда подхваща превантивни ограничения и ускорява контрола по съблюдаване на нормативните условия за недопускане на нерегламентирано изгаряне на боклуци. Изпълнението на контрола е предоставено на Регионалните инспекции по околната среда и водите. В случай на установено нерегламентирано изгаряне ще бъдат наложени насилствени административни ограничения.

При констатиране на нерегламентираното изгаряне на боклуци от страна на физически лица, глобата, която се постанова, е в размер до 5000 лева Еднолични търговци или юридически лица, които нерегламентирано изгарят или правят друга форма на нерегламентирано отнасяне на неопасни боклуци (например за излезли от приложимост гуми и използвани дрехи) се санкционират с санкция от 1400 до 4000 лв.. За очевидно маловажни случаи при определяне на нерегламентирано изгаряне способените органи постановат санкции в размер от 10 до 50 лева против издаване на фиш по реда на Закона за административните нарушавания и санкции.Имуществена глоба в размер от 10 000 до 50 000 лева се постанова на еднолични търговци или юридически лица, които изхвърлят рискови боклуци на неразрешени за това места и/или нерегламентирано изгарят рискови боклуци (например за отработените масла и отпадъците като стъкло, пластмаса и дървесина, съдържащи или нечисти с рискови субстанции както се класифицират боядисаните дограми).

Особено внимание при инспекциите на Регионална инспекция за опазване на околната среда ще се обръща на нерегламентираното изгаряне на излезли от приложимост гуми, отработени масла, боклуци от текстил, дървени дограми и други елементарно запалими материали, защото това е развой, при който се отделят нездравословни излъчвания в атмосферата, които са канцерогенни.

Като боклуци могат да бъдат окачествени и използваните облекла, които са предопределени за подготовка за повторна приложимост, т.е. действия като подбиране, премахване на замърсявания, пране. След подбиране облеклата, които са годни за повторна приложимост, се оферират в магазинната мрежа, а всичко друго, което е негодно за предложение в магазините, се класифицира като боклук, който следва да се предава.

Общинските препоръки дефинират изискванията и реда за изхвърлянето, събирането, в това число разделното, превозването, претоварването, оползотворяването и обезвреждането на битови и строителни боклуци. В контейнерите за събиране на битови боклуци или за разделно събиране на боклуци от опаковки е неразрешено изхвърлянето на строителни боклуци.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР