Във връзка с постъпили запитвания от медии заради публикация във

...
Във връзка с постъпили запитвания от медии заради публикация във
Коментари Харесай

АПИ опровергаха: Няма монопол при доставчиците на тол услуги

Във връзка с постъпили запитвания от медии поради обява във в. „ Сега “, предоставяме следната информация: Не дава отговор на истината изказванието за монопол при доставчиците на тол услуги. Агенция „ Пътна инфраструктура “ е сключила при Общи условия, идентични за всички претенденти, контракти за даване на услуга за електронно събиране на пътни такси с три доставчика. И трите сдружения желаят да оферират електронни винетки и да дават услуга по събиране на тол такси.

Оперативна съгласуемост с електронната система за събиране на пътни такси на база време (електронна винетка) са постигнали две от сдруженията и посредством своите сътрудници в комерсиалната мрежа продават електронни винетки. Системата за събиране на пътни такси на база изминато разстояние – ТОЛ, ще бъде отворена за оперативно консолидиране на националните снабдители на услуги след смяна на Общите условия на база синхронизираната с измененията в Закона за пътищата (обн. Дъждовни води, бр. 60 от 30.07.2019 г.) нормативна уредба.

До момента нито един от трите национални доставчика, които имат контракти с АПИ и за даване на тол услуги, не е минал процедура за доказване на оперативна съгласуемост с електронната система за събиране на тол такси. Не дава отговор на истината и изказванието, че доставчиците на услуги ще пресмятат дължимата тол такса на тежкотоварните коли с обща механически позволена оптималната маса над 3,5 тона. Това ще се прави от Националното тол ръководство към Агенция „ Пътна инфраструктура “. През месец юни на конференция бяха показани така наречен елки на тола, които ще пресмятат дължимите тол такси. 

Доставчиците на декларирани (GPS) данни ще предават на националните снабдители на услуги данни за географското позициониране на своите клиенти, като националните снабдители единствено ще ги обработват със съответния програмен продукт и ще ги трансформират в така наречен тол заявления. Тол декларациите (информация по кои тъкмо тол сегменти от пътя се е движило съответното транспортно средство) ще се подават на Националното тол ръководство (НТУ), което ще пресметне дължимата тол такса и ще върне информация със сметката на доставчика на услуги.

Регистрацията на снабдители на декларирани (GPS) данни е обвързана със синхронизиране на нормативната уредба с измененията в Закона за пътищата. По мотив „ следващият абсурд е какво ще вършат над 900 чиновници, които ще бъдат наети „ поетапно “ в Националното тол звено, откакто системата е електронна “ и „ по какъв метод „ контрольорите “ ще се включат в инспекциите за платена тол такса на камионите “, прецизираме, че към 19.09.2019 година в Научно-техническо управление са назначени 677 чиновници, от които 597 в бранш „ Контрол и правоприлагане “.

На база на контролната функционалност, която тези чиновници реализират всекидневно, са събрани 3 734 153, 43 лева от обезщетителни такси. Продадените досега електронни винетки са на стойност 326 079 369 лева Дейността на Националното тол ръководство се концентрира върху контролната функционалност на страната във връзка с събирането на пътни такси и оперирането на Електронната система за събиране на пътни такси. Научно-техническо управление реализира последователен надзор освен над потребителите на пътя, само че и върху доставчиците на услуги по събиране на пътни такси. Те ще бъдат задължени до два часа след засичане на съответното транспортно средство от контролните рамки да дават на Научно-техническо управление така наречен тол заявления.

Научно-техническо управление има следваща контролна функционалност да я валидира и да пресметна дължимата тол такса. Дейността на доставчиците на услуги ще бъде следена на база на справедливи критерии, които ще бъдат заложени в Общите условия. Ако в продължение на избран интервал от време, снабдител на услуга по събиране на пътни такси има неприятни индикатори за обслужване, се планува АПИ да има право да го дерегистрира от регистъра на националните или европейски снабдители на услуги. Ще бъде обещано задоволително време на неговите клиенти да изберат други форми на таксуване.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР