Във връзка с плановете за ваксинация срещу COVID-19 партия МИР

...
Във връзка с плановете за ваксинация срещу COVID-19 партия МИР
Коментари Харесай

Д-р Ирена Парунева, МИР: Ще има ли България достатъчно COVID-19 ваксини тази година?

Във връзка с проектите за имунизация против COVID-19 партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) е поискала информация от Министерството на здравеопазването. В отговора на Министерството се показва, че доникъде на 2021 година 2,3 милиона българи или 36% от популацията над 16-годишна възраст ще могат да получат ваксина. Според партия МИР това ще се случи при изискване, че шестте ваксини, от които България е поръчала, са позволени за потребление в Европейски Съюз. От партията напомнят, че досега позволение имат единствено две от тях – Pfizer/BioNTech и Moderna.
„ България ще получи до септември 1,5 милиона дози от двете ваксини. Те ще стигнат за имунизирането на 750 000 души, тъй като всеки имунизиран получава по две дози. Защо България не получава повече ваксини и кой носи отговорност за това в случай, че Европейска комисия носи отговорност за сделките на общите количества ваксини, само че всяка страна членка би трябвало сама да реши и да съобщи кои ваксини от шестте производителя желаят тази година и в какви количества “, сподели доктор Ирена Парунева, член на НИС на Политическа партия МИР.
Д-р Парунева напомни още, че всяка страна в Европейски Съюз има избрана квота според от броя на популацията от доставките по подписаните от Европейската комисия контракти с производителите на ваксини. В отговор на Политическа партия МИР Министерството на здравеопазването показва, че за България квотата е 1,55% от всички дози по всеки контракт.
„ Това значи, че на България се поставят почти 36 милиона дози от имунизациите против COVID-19 на шестте производители, с които Европейската комисия има контракти. Ако всяка ваксина се ползва в две дози, това значи задоволително ваксини за 18 милиона души. Този брой надвишава с 11 милиона популацията на България, само че поръчването на повече дози би разрешило да бъдат доставени по-големи количества още от първите утвърдени ваксини “, добави още доктор Ирена Парунева. Тя акцентира, че по този начин са създали доста няколко страни и сега те доста изпреварват останалите в темпа на имунизацията.
От партия МИР настояват, че според оповестения проект график за доставките на Pfizer и Moderna едвам през април-май в България ще има задоволително дози, с цел да покрие плануваните потребности на предпочитаните групи - медицински чиновници, чиновници на старешки домове и възрастните хора, които ги населяват, учители, служители на реда и друга основна администрация на първа линия, които са към 400 - 450 хиляди души. Според МИР по-сериозни количества, с които да може да започва и всеобща имунизация при възрастните хора - 1.5 млн. души, и хронично болните - към 300 хиляди, се чакат през лятото.
„ За страдание процесът очевидно няма да може да се форсира изключително и от имунизацията на AstraZeneca, тъй като до юли от нея ще са пристигнали единствено 450 хиляди дози. Така в последна сметка в първите седем месеца на годината имунизациите ще напредват доста постепенно и България ще има ваксини за едвам 1 млн. души, а това няма да има кой знае какъв резултат за съществено опълчване на епидемията. Икономически дейното население пък ще би трябвало да изчака да минат имунизациите на общо 2.2 млн. души, които са с преимущество, и може би към края на есента ще получи късмет да се имунизира “, беше безапелационна доктор Ирена Парунева.
 Политическа партия МИР: Държавата е длъжна да организира подробна осведомителна акция за всяка една ваксинa Политическа партия МИР: Държавата е длъжна да организира подробна осведомителна акция за всяка една ваксинa
“Без публични медицински досиета, регистрирани от Европейската организация по медикаментите и надлежно информация за клиничните изсле...
„ Рискът е стотици хиляди българи при започване на лятото да попитат страната: " Къде ми е имунизацията? ", и отговорът да е: " Нямаме за всички! ", счита още доктор Парунева.
Според партия МИР идващото предизвикателство пред българското общество е да одобри, че всички доставки на имунизациите вървят без спънки, по този начин както настояват ръководещите, до момента в който не настъпи време за всеобщото имунизиране. Тогава стотици хиляди хора ще би трябвало да бъдат поименно подбрани и проведени, тъй че да се явят на точното място в избран ден и час - и то по метод, който да не докара до взаимно заразяване и разгръщане на епидемията. Освен това всеки имунизиран ще би трябвало да остане за 30 минути под наблюдаване.
„ Успоредно с това милиони дози от имунизациите ще би трябвало да бъдат навреме разпределени, доставени, съхранени и готови за приложимост съгласно софтуерните условия на производителите. Задачата наподобява непостижима за страна, която не се оправи със прецизна организация и дисциплинираност, която така и така няма задоволително медицински личен състав и чиято здравна система е на ръба на силите си. Засега не е известно да има някакъв задоволително подробен и ефикасен проект за решение на тази задача. За слагането на десетки хиляди ваксини на ден ще се разчита на съществуващите лечебни заведения, медицински центрове, персонални лекари, както и на мобилни екипи “, сподели още доктор Ирена Парунева, член на НИС на Политическа партия МИР.
„ Сега е моментът, НЕуважаеми ръководещи, да планирате основаването на някакви специфични имунизационни центрове, да помислите за активизиране и подготовка на спомагателни " ваксинатори ", да почерпите опит от други страни за основаване на електронна система, в която хората авансово да се записват за имунизиране. Свършете си работата НЕуважаеми ръководещи, с цел да не поставите за следващ път българските жители в обстановка на жертви на ненадейно стичане на събитията “, беше безапелационна доктор Парунева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР