Във връзка с отбелязването на 230 години от рождението на

...
Във връзка с отбелязването на 230 години от рождението на
Коментари Харесай

Възстановка на взаимно училище в Банско за годишнината от рождението на Неофит Рилски

Във връзка с отбелязването на 230 години от рождението на Неофит Рилски ще бъде основана и възстановка на взаимно учебно заведение в къщата музей. От Музеен комплекс – Банско приготвят и издание с писмени материали и документи, които потвърждават връзката на Неофит Рилски с Банско.

Възстановка на взаимно учебно заведение ще има в къщата музей " Неофит Рилски ". В момента тече подготовка за реализиране на концепцията, а самото учебно заведение ще се намира в родната къща на една от водещите фигури на българското просветно дело през интервала на Възраждането.

В Банско сигурно е имало взаимно учебно заведение, което е било основано малко по-рано от тези в останалите селища. Наченки на светско обучение в планинския град е имало още в 1835 година, когато отваря порти първото габровско взаимно учебно заведение, познато през днешния ден като Национална Априловска гимназия.

Възстановката на взаимно учебно заведение няма да бъде част от експозиция, а настоящо, като в него деца ще могат да получават познания по избрани предмети.

Във връзка с 230 години от рождението на Неофит Рилски Музеен комплекс – Банско приготвя издание с писмени материали и документи, които потвърждават връзката на Неофит Рилски с Банско.





























Снимки: Българска телеграфна агенция


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР