Във връзка с нарушенията на определени сайтове, публикували данни от

...
Във връзка с нарушенията на определени сайтове, публикували данни от
Коментари Харесай

Някои медии настъпиха пак мотиката на местните избори

Във връзка с нарушаванията на избрани уеб сайтове, разгласили данни от социологически изследвания преди края на изборния ден, представителят на ЦИК Александър Андреев сподели пред БНР:
„ Тези изявления не са свалени от тези уеб сайтове. Дори в избрани случаи още веднъж са били качени, обновени, предвид на което имаме още веднъж нарушаване на Изборния кодекс. Въз основа на постъпилите сигнали бяха открити във връзка с избрани снабдители на онлайн новинарски услуги наново нарушаване на възбраната. В един от случаите три пъти е осъществено това нарушаване “.
По-рано през днешния ден ЦИК наложи санкции на някои медии за нелегално отразяване на процеса. Очевидно някои от тях би трябвало да отнесат втора и трета санкция. Отбелязахме по-рано през днешния ден, че една от огромните малките екрани се размина с наказване още преди почивните дни. Изданията " 24 часа " и организация ПИК, благосъстоятелност на Недялко Недялков, бяха осъдени, тъй като разгласяват данни от екзитполове преди края на изборния ден (20:00 часа). И двете издания играеха „ на едро ” – непосредствено с имена, без прикривания зад ранглисти на песни, коли и какво ли още не. 
Според Изборния кодекс, санкцията е сред 2000 и 5000 лв. при първо нарушаване и 5000 до 10 000 лв. при наново (чл. 475). Интересен факт е, че на 25 октомври, т.е. петък, ЦИК е заседавала дали да накаже Нова телевизия. Причината е, че на 22 октомври, в утринния блок на малкия екран " Здравей, България ", са показани социологически изследвания на организациите " Маркет Линкс ", " Сова Харис " и " Медиана " във връзка изборите, в които липсва информация за възложителите на изследванията и за източниците на финансирането им. Глобата е същата, каквато в този момент е наложена на " 24 часа " и организация ПИК. Само че при гласуването дали да бъде наложена въпросната глоба, гласовете се разделят 8:7 в интерес на това да има санкция, а са нужни най-малко две трети утвърждение – по тази причина Нова телевизия не е санкционирана!
Без санкция минава и bTV, само че по малко по-различен проблем. Кандидатът за кмет на Варна Цветан Атанасов подава тъжба против представено в малкия екран и направено по поръчка на bTV изследване на " Маркет Линкс ", съгласно което от 11 претенденти за кметове в морската ни столица в изследването са показани поименно единствено четирима, а другите са обединени в едно. Атанасов смята това за манипулативно, само че ЦИК споделя, че по закон не управлява методиката, по която се вършат социологически изследвания.
Според Александър Андреев сигналите за нарушавания не могат да опорочат вота.
Над 230 са жалбите и сигналите за нарушавания в изборния развой към 20.00 часа. Андреев заключи пред БНР: „ Днешният ден протече обикновено, без основни нарушавания, които по някакъв метод да повлияят на изборите “.
Свалените имунитети са пет, уточни той и изясни: „ В рамките на деня дойдоха пет претенции от основния прокурор по отношение на нарушавания и искане за покачване на обвинявания. ЦИК даде своето единодушие “.
Андреев изясни процедурата, която следва оттук насетне. По думите му обжалването на резултати може да се прави пред административните съдилища.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР