Във връзка с многото запитвания Главната инспекция по труда съобщи

...
Във връзка с многото запитвания Главната инспекция по труда съобщи
Коментари Харесай

Вижте кога се почива по празниците и как се заплаща трудът

Във връзка с многото запитвания Главната ревизия по труда заяви кои са почивните дни по време на Коледните и Новогодишните празници и по какъв начин се заплаща трудът.
Официалните празници през годината са регламентирани в член 154, алинея 1 от Кодекса на труда. В алинея 2 на същия член е написано категорично, че "когато формалните празници по алинея 1, като се изключи Великденските, съответстват със събота и/или неделя, първият или първите два работни дни след тях са неприсъствени.

Празничните дни за Коледните празници съгласно Кодекса на труда са 24, 25 и 26 декември 2017 година А 27 декември е задочен, заради обстоятелството, че 24-и съответствува с почивен ден - неделя. За празничен ден по отношение на Новогодишните празници е разгласен единствено 1 януари, който е понеделник.

По отношение на заплащането на труда за неприсъствения ден - 27 декември, са съотносими регламентите за работа в почивни дни. Размерът, с който би трябвало да бъде увеличено дневното заплащане, зависи от метода на отчитане на работното време - подневно или сумирано, както и дали човек работи на ненормиран работен ден.

Във всички случаи - без значение от метода на отчитане на работното време, трудът, положен на формален празник, се заплаща с най-малко 100% нарастване. Самият метод на отчитане на работното време - подневно или сумирано, както и дали човек работи в изискванията на ненормиран работен ден, имат значение при заплащането на изключителния труд, положен в празнични и почивни дни.

Ако работното време се регистрира подневно или се работи на ненормиран работен ден, положеният труд в празнични дни постоянно е ексклузивен и също се заплаща със 100 % нарастване.

Така служащият или служителят би трябвало да получи нарастване на дневната си отплата в четворен размер - подсилен размер на трудовото заплащане за работа на формален празник и подсилен размер за положения ексклузивен труд.

Работата за тези хора в почивни дни, в тази ситуация и на неприсъствения 27 декември, също е ексклузивен труд. В този случай обаче надницата се усилва с най-малко 75% - единствено за положения ексклузивен труд.

При сумирано отчитане на работното време изключителният труд се изплаща с 50 % нарастване, само че едвам в края на отчетния интервал, в случай че бъде регистрирано полагането на подобен. В този смисъл самото полагане на труд в празничен и почивен ден не значи безусловно полагане на ексклузивен труд и надлежно той не се заплаща с нарастване.

За работа в дните на публични празници, служащите и чиновниците, за които е въведено сумирано пресмятане на работното време, имат право да получат не по-малко от удвоения размер на трудовото си заплащане, т.е. не по-малко от две надници. При полагане на труд по график при въведено сумирано пресмятане на работното време на неприсъствения 27 декември, законът не планува нарастване на възнаграждението.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР