Във връзка с медийно участие на изпълнителния директор на Вагонен

...
Във връзка с медийно участие на изпълнителния директор на Вагонен
Коментари Харесай

БДЖ: Платихме 9 005 814,82 млн. лева срещу които изпълнителят не е предоставил нито един завършен вагон

Във връзка с медийно присъединяване на изпълнителния шеф на " Вагонен цех - Интерком “ АД - гр. Дряново през днешния ден в Нова телевизия, " БДЖ - Пътнически транспорти “ ЕООД изрично дефинира изказванията на господин Димитров като неточни и манипулативни, оповестиха от БДЖ в своя позиция.

Още със сключването на контракта е осъществено предплатено заплащане към " Вагонен цех - Интерком “ АД - гр. Дряново в размер на 6,9 млн. лева, с което " БДЖ - Пътнически транспорти “ ЕООД съблюдава задължението си, произлизащо от него.

Изпълнителят на контракта " Вагонен цех - Интерком “ АД - гр. Дряново не съблюдава първия, втория и третия стадий, които са със период на осъществяване до 22.10.2022 година, за което възложителят " БДЖ - Пътнически транспорти “ ЕООД задейства правото си на наказателна клауза по контракта.

Г-н Валери Димитров твърди, че е изискал удължение на периода на контракта, което не е направено от " БДЖ - Пътнически транспорти “ ЕООД, което също не дава отговор на истината. На 03.11.2022 година е подписано в допълнение съглашение към контракта с нов график на осъществяване до 31.12.2023 година и са платени още 1,07 млн. лева предплатено.

Също по този начин са изплатени още 80% от цената на първия вагон - 996 690,97 лева Подчертаваме, че с това общата платена сума на изпълнителя доближава: 9 005 814,82 млн. лв., против които той не е дал нито един приключен вагон.

Регулярните инспекции по напредъка на дейностите по модернизацията на вагоните в сходство с член 9 алинея 3 от Договора, осъществявани от чиновници на " БДЖ - Пътнически транспорти “ ЕООД демонстрират, че към сегашния миг е приключен само един вагон, който към момента не е наведен в подготвеност за употреба, защото не има нужните позволения и регистрации от способените органи.

Въпреки всички положени старания от страна на " БДЖ - Пътнически транспорти “ ЕООД, " Вагонен цех - Интерком “ АД се оказва некадърен да съобщи в период даже един от контрактуваните 15 вагона.

Договорът за рационализация на 15 броя пътнически вагона сред " БДЖ - Пътнически транспорти “ ЕООД и " Вагонен цех - Интерком “ АД - гр. Дряново е подписан на 22.04.2021 година, със период за осъществяване от 2 години, до 22.04.2023 година

Съгласно изискванията на контракта Изпълнителят следва да извърши модернизацията на четири стадия със следните периоди:

- Предаване на първа партида от 6 осъвременени вагони до 22.02.2022 г.;

- Предаване на втора партида от 3 профилирани осъвременени вагони до 22.06.2022 г.;

- Предаване на трета партида от 3 осъвременени вагони до: 22.10.2022 г.;

- Предаване на четвърта партида от 3 осъвременени вагони до: 22.04.2023 година

Непредаването на вагоните съществено нарушава планувания график за употреба на преносим състав на националния железопътен транспортьор и води до обилни пропуснати изгоди. Появата на господин Димитров в народен ефир с изказване, че служащите на завода ще останат без работа е груба операция на публичното мнение, с което действително се прикрива несвършената работа и нанесената щета за " БДЖ - Пътнически транспорти “ ЕООД от неизпълнената поръчка. Подчертаваме, че в случай че служащите в завода останат без работа, това изрично не е по виновност на " БДЖ - Пътнически транспорти “ ЕООД, които досега са употребявали всички благоприятни условия да подкрепят сполучливото осъществяване на контракта, което е от изгода и на двете страни.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР