Във връзка с медийните публикации и засиления обществен интерес, предшестващи

...
Във връзка с медийните публикации и засиления обществен интерес, предшестващи
Коментари Харесай

Отговорът на Лотарията: Отнемането на лицензите ще доведе до финансови обезщетения в размер на милиарди

Във връзка с медийните изявления и засиления публичен интерес, предшестващи днешните изказвания на министър-председателя Бойко Борисов и стартиралото разискване в парламентарната комисия по бюджет и финанси на проектозакона за хазарта, импортиран от Валери Симеонов, заявяваме следното: В днешното си изказване министър-председателят Бойко Борисов уточни отчета от инспекция на Агенцията за държавна и финансова ревизия (АДФИ) като главен мотив за пропуснати вземания от страната.

Припомняме, че във вчерашното си изказване шефът на организацията съобщи, че няма нарушаване на закона. Ето заключението му буквално: “(...) текстът дава опция да се събират такси, образувани на друга основа ”. Той разгласи и данни, че са импортирани над 500 млн. лева в бюджета от частните
лотарии за интервала 2014 - 2019 година Премиерът се базира на предполагаем вид, в който АДФИ излага, че лотариите са можели да платят стотици милиони повече, в случай че законът бил друг.

В тази връзка заявяваме, че нашите лотарийни компании са изплатили всички дължими по закона налози и такси и съблюдават буквата на Закона за
хазарта подобен, какъвто той е. Сега настоящият Закон за хазарта е променен по предложение на финансовия министър Владислав Горанов през декември 2014 година Промяната е аргументирана от министерство на финансите с “необходимостта от отбягване на благоприятни условия за отклонения на данъчно облагане ”. Прилагаме заповедта на министър Горанов и образеца на декларацията, които са оповестени на уеб страницата на Държавната комисия по хазарта и Министерство на финансите. По мотив Законопроекта за хазарта на Валери Симеонов, министър председателят по едно и също време съобщи, че не става дума за “одържавяване ” и “национализация ”, само че обвърза възможна поддръжка от ГЕРБ при вероятно гласоподаване в Народно събрание под изискване (дословен цитат): че “изрично би трябвало да бъде вписано, че не може да се отдава на концесия, да се аутсорсва и преотдава и би трябвало да бъде в забранителния лист за приватизация, да е несъмнено, че безусловно никой различен, с изключение на страната, няма да се занимава с тази активност ”. Така направената от премиера формулировка разказва категоричен монопол и заграбване на главните активи на всички лотарии.

Припомняме, че Конституцията на Република България категорично урежда с обстоен лист обектите, върху които може да бъде установяван държавен монопол, а точно:

• железопътния превоз,

• националните пощенски и далекосъобщителни мрежи,

• потреблението на нуклеарна сила, • производството на радиоактивни артикули,

• оръжие, взривни и биологично мощно настоящи субстанции Г-н Борисов съобщи още, че предлагания от Валери Симеонов проектозакон за
хазарта не е обвързван с бъдещето и развиването на ПФК „ Левски “. Само че планува прекъсване на активността на фирмите, съществени спонсори и донори на клуба.

В умозаключение добави, че е подготвен на среща с всички. Като страна в този спор, одобряваме поканата за среща на премиера, с цел да представим позициите си и да уточним тезите му. Ние продължаваме да не разбираме претекстовете на депутати, министри и държавни чиновници в тази открита офанзива върху частния бизнес в опит за заграбване на активи. Длъжни сме да създадем и в допълнение конкретизиране, че противоконституционно лишаване на настоящ лиценз носи своите правни последици и евентуални финансови компенсации в размер на милиарди.



 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР