Във връзка с характерното за предстоящите зимни месеци застудяване, снеговалежи

...
Във връзка с характерното за предстоящите зимни месеци застудяване, снеговалежи
Коментари Харесай

4 безценни съвета към шофьорите

Във връзка с присъщото за идните зимни месеци захлаждане, снеговалежи и усложняване на пътната конюнктура в страната, от Регионална дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията " – град Пловдив, подсещаме някои съществени правила, които ще понижат вероятността пътуващите в такива условия да изпаднат в бедствена обстановка:

- При изобилен снеговалеж, виелици и заледявания обмислете добре какъв брой е неотложно пътуването ви и с какво да се придвижите! В такива случаи е целесъобразно да се употребява железопътен превоз – там, където е допустимо.

- Обърнете съществено внимание на подготовката на автомобила за този интервал, преди вероятно пътешестване: - гуми за зимни условия, вериги за сняг,въже, лопатка, фенерче и задоволително гориво. Облечете се с уместно за сезона облекло. Вземете със себе си вода, пакетирана храна и лекарства. Заредете добре батерията на мобилния си телефон.

- Избирайте по маршрута си единствено пътища за които имате информация, че се почистват с приоритет. По време на пътешестване спазвайте категорично указателните знаци и не навлизайте в проходи, пътища или сектори от тях, които са затворени за прекосяване по време на зимния сезон. При внезапно утежняване на пътната и метереологична конюнктура преустановете пътуването, като спрете в най-близкото обитаемо място. Ако по време на пътуването се натъкнете на затрупани коли, маркирайте мястото и съобщете на органите на КАТ или на пътните служби посредством телефон 112. Завържете дреха с ослепителен цвят на най-високата част от автомобила при положение на затъване в навявания от сняг. Избягвайте непрекъснатата работа на мотора на луфт, заради заплаха от отравяне – гасете го от време на време.

- Информация за бедстващи хора подавайте на тел. 112, като съобщите местоположението си, броя на хората в транспортното средство, тяхната възраст и физическо положение. Не злоупотребявайте със сигналите до тел. 112. Пренасочване на екипи от разнообразни институции (Агенция „ Пътна инфраструктура ”, Министерство на вътрешните работи, Спешна помощ) при подправен сигнал, може да коства човешки живот в действителна обстановка.

РДПБЗН – Пловдив 2018 г.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР