Във Великобритания се откриват повече случаи на маймунска шарка на

...
Във Великобритания се откриват повече случаи на маймунска шарка на
Коментари Харесай

Испания и Португалия водят по брой случаи на маймунска шарка в Европа

Във Англия се откриват повече случаи на маймунска шарка на дневна база и упованията са, че процесът ще ескалира, съобщи The Guardian, базирайки се на източници от Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство (UKHSA). По систематизирани данни до момента инфекцията се е популяризирала минимум в 14 страни в света, инфектираните са най-малко 180.

В Европа най-вече случаи има в Испания и Португалия. Все повече страни оповестяват за нови случаи, в неделя бяха доказани първите в две огромни европейски столици – Виена и Осло. Германските здравни управляващи оповестиха, че след първия случай, регистриран в Мюнхен, има и два случая в Берлин, а Нидерландия разгласи възходящ брой потвърдени пациенти.

Обединеното кралство бе първата страна, която заяви за случай на инфекцията на 7 май, по-късно – на 14 май, удостовери за още два. Първият диагностициран пациент е мъж, завърнал с в Лондон от Нигерия, при който болестта бе доказано три дни след идването от африканската страна, в която има огромен брой случаи от 2017 година насам.

Според доктор Сюзън Хопкинс, основен медицински консултант в UKHSA, обновеният брой на доказаните случаи ще бъде оповестен в понеделник, когато ще стане ясно какъв брой са новите случаи през уикенда, откакто до края на работния ден в петък броят на засегнатите от маймунска шарка набъбна до 20.

Експертите чакат инфектираните да се усилят доста през идващите седмици, защото повече хора се наблюдават, а други се подлагат на тестване. Служителите на публичното опазване на здравето към момента работят за идентифициране на източника на огнището, защото доста от пациентите нямат известни връзки с други случаи.

„ Откриваме от ден на ден случаи всеки ден и бих желала да благодаря на всички хора, които идват по лично предпочитание да се тестват в клиники за полово здраве, при персоналните си лекари или отдела за незабавна помощ “, разяснява доктор Сюзън Хопкинс пред BBC.

До началото на май тази година в Обединеното кралство са били открити единствено седем случая през 2018 година, 2019 година и 2021 година и всичките са били свързани с пътешестване до Нигерия.

„ Предаването на общността е значително концентрирано в градските региони и го виждаме най-вече при лица, които се самоопределят като хомо- или бисексуални, или други мъже, които вършат секс с мъже “, сподели още доктор Хопкинс. По думите й, това евентуално е по този начин поради честите близки контакти, които тези хора имат.

„ Бихме предложили на всеки, който постоянно трансформира половите си сътрудници или има непосредствен контакт с хора, които не познава, да потърси здравна консултация и тестване, в случай че развие обрив “, добави тя. Според нея заболяването може да се популяризира от човек на човек и посредством различен непосредствен контакт, като пръски от слюнка при говорене. Язви и мехури постоянно се появяват към устата и гениталиите, като вирусът може да се съобщи и посредством прилагане на нечисти материали като спално долни дрехи, кърпи и съдове за готвене, добави специалистът.

За да се помогне за ограничение на разпространяването на вируса, английските здравни управляващи към този момент ползват ваксина против едра шарка IMVANEX, уточни още доктор Хопкинс.

„ Използваме я при лица, за които считаме, че са изложени на висок риск, включително и медицински служащи. Прилагаме я рано, в границите на 4 или 5 дни след развиването на признаците “, сподели тя.

Очаква се в околните дни СЗО да излезе с рекомендации за държание при инфекцията.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР