Във Великобритания от днес започва имунизация с одобрената в края

...
Във Великобритания от днес започва имунизация с одобрената в края
Коментари Харесай

Великобритания започва имунизация с още една ваксина

Във Англия от през днешния ден стартира имунизация с утвърдената в края на предходната година ваксина на компанията „ АстраЗенека “, създадена взаимно с Оксфордския университет. Програмата за всеобщо имунизиране стартира още в средата на декември, откакто английският регулаторен орган за медикаментите утвърди продукта на „ Пфайзер “ и „ Бионтех “, само че по-големи очаквания се разпореждат на имунизацията на „ АстраЗенека “, тъй като тя е по-евтина, по-лесна за запазване и за превозване, съобщи БНР.

По време на изявление за Би Би Си министър председателят Борис Джонсън съобщи, че 530 000 дози от имунизацията на „ АстраЗенека “ към този момент са доставени в лечебни заведения и здравни центрове. По данни на националното опазване на здравето досега има оборудвани минимум 700 здравни пункта за имунизиране, като още стотици ще бъдат разкрити през идващите седмици. Ваксинирането става посредством инжектиране на две дози в разстояние на към 12 седмици.

Междувременно здравните специалисти предизвестиха, че хората, които към този момент са получили първата доза от имунизацията на „ Пфайзер “ и „ Бионтех “ би трябвало да си създадат втората доза със същия артикул. Но евентуално поради леко уклончивия метод на изложение, някои евентуално сметнаха думите им просто като рекомендация и тъкмо по този мотив към използването на имунизацията породи нещо като скандал, тъй като американският „ Ню Йорк таймс “ разгласява публикация, в която се споделя, че английското държавно управление разрешава разбъркване на две ваксини против COVID-19. Между другото американците несъмнено имат известно съображение за това си изказване, тъй като в първата информация от публичното опазване на здравето в Англия се споделя: „ Експертите не предлагат разбъркване на имунизациите, само че в извънредно краен и необичаен случай, в случай че същата ваксина не е в наличност или не е известно от каква ваксина е била първата доза, то е по-добре пациентът да получи втора доза от друга ваксина, в сравнение с да не получи въобще “.

Редакторът на английския „ Бритиш медикъл джърнъл “ Фиона Годли обаче незабавно изиска от „ Ню Йорк таймс “ да поправи публикацията, че не става дума за рекомендация. Годли написа писмо до американския вестник, в което се споделя, че изведеното в заглавието изказване, че британците разрешават смесването на ваксини е „ съществено подвеждащо “. Както и да е, програмата с имунизирането с продукта на „ АстраЗенека “ потегля от понеделник и британците са доста разчувствани, тъй като това въпреки всичко е локална ваксина, която като се изключи че е по-евтина, може да се съхранява в естествен ледник и не изисква предпазване при минус 70 градуса, какъвто е случая с „ Пфайзер-Бионтех “. Все още обаче има неизясненост след какъв брой време би трябвало да се инжектира втората доза, което важи и за двете налични ваксини, тъй като първичната информация бе, че това би трябвало да стане след 3 седмици. 41 английски депутати даже писаха на премиера този въпрос да бъде обяснен.

Борис Джонсън пък не пропусна да се похвали, че всеобщото имунизиране протича доста сполучливо, че към 1 милион британци към този момент са получили първата доза – повече в сравнение с в цяла Европа. Англия въпреки всичко стартира всеобщото имунизиране на 8 декември, а Европейски Съюз едвам на 27 декември. Здравните съветници на държавното управление в това време опазиха решението за удължение на периода за слагане на втората доза до 12 седмици, тъй като е доста по-добре колкото се може повече хора да получат по-рано първата доза. В същото време ситуацията с пандемията по никакъв начин не наподобява добре. Шесто денонощие подред броят на инфектираните е над 50 000. Най-критично е ситуацията в Лондон и Югоизточна Англия, където върлува новият вариант на вируса, който се популяризира по-бързо, само че към този момент и в други елементи освен на Англия, само че и в Шотландия и Уелс има регистрирани случаи.

Борис Джонсън съобщи, че предвид на рецесията не изключва още по-голямо стягане на ограниченията. Това значи, че региони в по-ниска степен на локална карантина ще преминат в по-висока. В момента има четири степени на локална карантина, като най-висока е прекомерно сходна на цялостен локдаун. Премиерът обаче загатна, че може да бъде учредена и пета степен на локална карантина. Мнозина се питат какво значи това. Големият проблем обаче към всички тези степени, карантини и ограничавания е какво ще се случи с учебните заведения, които действаха преди коледната почивка. За държавното управление образованието е приоритет и то не желае процесът на образование да бъде нарушаван, макар че има данни за разпространение на болестта и измежду младежите.

От през днешния ден би трябвало да бъдат възобновени занятията в главните учебни заведения, само че държавното управление отстъпи на натиска това да не стане в Лондон и елементи на Югоизточна Англия по към този момент упоменатите аргументи. Премиерът Борис Джонсън обаче прикани родителите в тези региони, където учебните заведения ще бъдат отворени, да изпратят децата си. Има сведения, че в някои региони няма да се съобразят с инструкциите на държавното управление и ще преминат към онлайн образование. Профсъюзите упорстват всички учебни заведения да бъдат затворени от през днешния ден най-малко за две седмици. По принцип се чака учениците, които са последна година в междинното обучение да тръгнат на занятия на 11 януари, с цел да могат да бъдат оптимално готови за матурите в края на образователната година. Останалите класове няма да тръгнат на учебно заведение по-рано от 18 януари. Подобно е ситуацията и в колежите и университетите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР