Във Великобритания борбата за премиерския пост постепенно навлиза на финалната

...
Във Великобритания борбата за премиерския пост постепенно навлиза на финалната
Коментари Харесай

Индия се готви да получи свой премиер във Великобритания

Във Англия битката за премиерския пост последователно навлиза на финалната права. И двамата претенденти - Риши Сунак и Лиз Тръс - се стремят да укрепят позициите си и да завоюват лоялността на гласоподавателите. Нямат действителни достижения за хвалене, по тази причина се употребяват гръмки изявления.

Във възгледите си за Русия те са единни и еднообразно отдалечени от действителността: някогашният началник на външното министерство разгласи желанието си да реализира провалянето на Кремъл в Украйна, а някогашният ковчежник на Нейно Величество напълно неотдавна назова специфичната интервенция „ фашистко настъпление “. Като цяло те са ярки образци за русофобията, обхванала Запада: няма смисъл да се проучват сходно нещо, само че илюстрира отношението към Русия напълно ясно - за главите за деградацията на атлантическата общественост в бъдещите учебници по история.

Много по-интересна е позицията на Сунак за Китай. В неотдавнашната си тирада той атакува своите прародители с рецензии: спрете да разстилате червени килими пред Пекин. Той назова Китай „ най-голямата дълготрайната опасност за икономическата и националната сигурност на Англия по света”.

Той не спря с това и даде обещание освен да постави завършек на взаимните планове сред Лондон и Пекин, които могат да оказват помощ на последния в софтуерен или, не дай Боже, боен проект: Сунак приказва за проекти за затваряне на 31 института “Конфуций,” работещи във Англия. Не е ясно обаче по какъв начин отводът от проучване на китайски ще помогне за отбраната на ползите на короната, само че откакто сътрудниците от Консервативната партия се въодушевяват от сходни лозунги, за какво не.

Антикитайската изразителност на Сунак обаче би трябвало да се прегледа и от различен ъгъл.

Важно е да запомните, че при държавното управление на Борис Джонсън, първият член, който разбра, че шефът се оправя с политическите кавги и ръководството на страната даже по-лошо, в сравнение с с гребена, по тази причина и би трябвало да избяга от кораба, беше Риши Сунак. Поради това някогашните му сътрудници и самият министър председател, меко казано, не го харесват: както написа “Таймс”, Джонсън прикани консерваторите, които са отпаднали от конкуренцията, да поддържат „ всеки, с изключение на Риши “.

Съвсем неотдавна, през 2015 година, някогашният финансист беше определен за първи път в Камарата на общините, а от януари 2018 година работи в държавното управление на Тереза Мей като заместник-министър на жилищното строителство и комуналните услуги, общините и локалното ръководство. Само след година и половина той става основен секретар на Министерството на финансите, а шест месеца по-късно размени Саджид Джавид като министър.

Удивителен прогрес в кариерата, даже по днешните стандарти. Сунак никога не е " министър председател на бедняците ", макар приказките му, че е бил сервитьор на млади години. Преценете сами: частно учебно заведение, бакалавърска степен в Оксфорд и магистърска степен от Станфорд - Риши израства в доста богато семейство на индийски имигранти.

Но основният подтик за кариерата му, макар изобилието от дипломи, е бракът. Докато към момента е в Станфорд, той се среща с Акшата Мурти и двойката се дами през 2009 година Съпругата на Риши не е просто момиче - щерка на милиардера Нараян Мурти, който основа корпорацията “Инфосис”. Медиите го наричатбаща на индийската ИТ-индустрия.

Именно поради акциите на тази компания английските вестници правят оценка положението на брачната половинка на някогашния финансов министър на 900 милиона $, което официално я прави по-богата от самата кралица Елизабет II.

Такива връзки изиграха забележителна роля в кариерното израстване на Сунак. В същото време е значимо да се помни, че самият той е индус и това ненапълно ще опрости работата му по развиването на връзките с Делхи. Управляващата Индийска национална партия прогласи “Хиндутва” (индуския културен национализъм) за крайъгълен камък на своята идеология от самото си основаване.

Разбира се, от горното не следва, че в този момент индийският свещеник е брат на английския слон, само че това дава леко преимущество на Лондон, в случай че Сунак завоюва. Освен това в този подтекст неговата рецензия към Китай играе малко по-различен цвят: това не е просто изказване на представител на западния естаблишмънт, а изказване на индус с доста близки връзки с индийския стопански хайлайф.

Отношенията сред Индия и Китай, макар че остават партньорски, не са без тъмни петна - териториалните разногласия и дейната поддръжка на Пекин за Исламабад се усещат доста мощно. И Сунак ще разполага с необятен набор от принадлежности за подклаждане на допустима борба.

В същото време някои медии припомнят, че когато той беше министър, той интензивно работеше за подсилване на икономическите връзки сред Китай и Англия, а реториката му е единствено част от предизборната акция. Но източниците на сходни изказвания са високопоставени лица от Консервативната партия, които, както към този момент споменахме, изпитват персонална злост към Сунак.

Защо това би трябвало да тревожи Русия?

Факт е, че образуването на нова система на интернационалните връзки, инициирана от специфичната интервенция на съветските войски, допуска консолидация на тези, които не са удовлетворени от еднополюсния свят, където изискванията се диктуват от Вашингтон. Една от главните и най-активно разрастващи се платформи за сливане на напъните на “нежелаещите” е БРИКС, който пораства с нови букви.

Разбира се, във връзка с степента на интеграция отстъпва на Запада, само че това не може да се смята единствено за минус - през настъпващата зима Европа, изправена пред рецесии и дефицит на гориво за отопление на жилища, ще почувства минусите за покорното следване на инструкциите на Съединени американски щати. Това в последна сметка е главната същина на борбата: съюз на страни със суверенитет против съюз на страни със суверен.

А изострянето на несъгласията сред Пекин и Ню Делхи може доста да усложни образуването на блок от страни, противопоставящи се на неоколониализма. Ето за какво факторът Сунак може да играе значима роля в тази битка.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР