Във вчерашния ден разговарях с няколко членове на Висшия съдебен

...
Във вчерашния ден разговарях с няколко членове на Висшия съдебен
Коментари Харесай

Силвия Великова: Във ВСС изглеждат мобилизирани да отстранят Гешев

Във вчерашния ден разговарях с няколко членове на Висшия правосъден съвет и те още веднъж ми наподобяват мобилизирани. Мисля, че това, което се случи в понеделник по време на изказването на Гешев, е отрезвило доста хора, които може би са се разколебали дали не са работили импулсивно. Предстои да забележим, нещата са доста динамични. “

Това сподели в студиото на „ Добро утро, Европа “ журналистът Силвия Великова. Специалистът по конституционно право доцент Наталия Киселова уточни, че Комисията по атестиране и състезания към прокурорската гилдия ще би трябвало да се произнесе преди решението на прокурорската гилдия във връзка с настояването за дисциплинарно наказване на Ясен Тодоров, респективно неговото премахване от административната служба зам.-директор на Националната следствена работа.

„ Така че не можем да чакаме незабавно решение. Освен това, съвещанията във връзка с дисциплинарните производства са закрити “, добави доцент Киселова.

По думите на журналиста Силвия Великова някои от членовете на прокурорската гилдия не изключват сигналът на Сарафов да даде в допълнение съображение за повсеместен обзор на държанието на основния прокурор.
Може да стане доста бързо, само че може да стане и доста постепенно. Ние сме виждали, че темпото се задава съгласно конюнктурата. Исканията на Надежда Йорданова, които обединяваха и остарели претенции на предходни правосъдни министри, се точеха извънредно доста с процедура. Самият Гешев може да ги проточва с претенции за събиране на доказателства.
Силвия Великова, публицист

„ Днес се чака да има позиция под някаква форма на двамата ръководители на Върховните съдилища. За мен това ще бъдат знаците, които ще подскажат какво е настроението, защото в последна сметка отстраняването на Гешев зависи от съдийската гилдия “, разяснява още Великова.
В момента към момента не са изяснени силите. Ще бъдем очевидци на експедитивност в Пленума, тъй като това, което се случи в понеделник, е повратната точка, която прекатурна визиите от част на членовете на Висш съдебен съвет. Ако до тогава са имали подозрения, оттук нататък по-скоро към този момент ще бъдат доста по-внимателни. Поведението и особено езикът на Гешев, употребен в медиите, е сериозен проблем за един магистрат.
доцент Наталия Киселова, експерт по конституционно право

Доц. Киселова добави, че са нужни вътрешни механизми, с цел да не се позволява и разчита единствено на шумно премахване на основния прокурор.

Съдебната промяна става все по-необходима. За мен обаче въпросът с промяната става с акцент върху Висшия правосъден съвет и хората, които влизат там и най-много от парламентарната квота поради подозренията кой ги предлага за номинация. Вчера приказвах с хора, внесли това искане (за отстраняването на Гешев – бел. ред.), като те споделят, че не се отхвърлят от поддръжката си за Гешев преди 3 години “, означи Силвия Великова.

Според нея би трябвало да се търси някаква опция извънсистемно да има присъединяване в процедурата по номинация на членове във Висш съдебен съвет , тъй като явно зависимостите са доста тежки.

„ Тези, които бяха определени от квотата на магистратите, са все административни ръководители “, добави доцент Киселова. По думите ѝ не можем да гледаме на прокуратурата като едно, тъй като вътре има хора с разнообразни разбирания за метода, по който би трябвало работи институцията.

Има логичност в апела и Гешев, и Сарафов, просто да се отстранят и да оставят разплитането на този случай, без да се намесват “, счита Великова.

Тя предвижда, че няма да има държавното управление, тъй като ГЕРБ не биха преглътнали да поддържат държавно управление с втория мандат. Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР