Във френското предложение за проектозаключения на Съвета се реферира към

...
Във френското предложение за проектозаключения на Съвета се реферира към
Коментари Харесай

Шаш! Има ли подмяна на позицията ни за РСМ

Във френското предложение за проектозаключения на Съвета се реферира към двустранен протокол, подписан сред Скопие и София, който да разказва ясно изискванията и съответните стъпки за започване на договаряния на Република Северна Македония за участие в Европейски Съюз, предава БГНЕС. Наред с гаранциите за неговото осъществяване и самата преговорна рамка, този протокол е от основно значение за София, която би трябвало деликатно да реши дали неговото наличие дава отговор на изискванията от досегашната публична българска позиция, разказани в Рамковата позиция от 2019 година

Подписването на подобен документ демонстрира и готовността на Скопие да отговори на главните български условия, както и да се ангажира за тяхното съблюдаване през целият преговорен развой отсега нататък.

Според информациите, с които разполага БГНЕС, въпросният документ е в действителност протокол от Второто съвещание на Съвместната междуправителствена комисия, основан на основа на член 12 от Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред Република България и Република Северна Македония, който се организира при започване на месец юни тази година. В него се прави оценка за свършеното от двете държавни управления досега и се набелязват насоки за следващи задължения и дейности. В частта, отразяваща постигнатото, прави усещане незадоволителната оценка на работата на Съвместната историческа комисия, като се загатва категорично постигнатият, въпреки всичко, дребен прогрес във връзка с Цар Самуил и богомилството.

Частта, отразяваща насоките за следващи дейности, е в действителност основна, тъй като тя слага съответните условия, които Скопие би трябвало да одобри за повдигане на българското несъгласие.

Тази част е разграничена на два стадия, като първият планува това, което би трябвало да се случи краткосрочно преди осъществяване на първа междуправителствена конференция, а вторият, спомагателните изискванията за привикване на втора междуправителствена конференция. Основно място измежду тях заема приемането на българите в конституцията на Северна Македония. Освен него има и препотвърждаване на уговорката на Скопие за невмешателство във вътрешните работи на България, което на процедура значи отвод от искания за македонско малцинство у нас.

Фигурират и още няколко, официални реферирания, на разнообразни точки от досегашната Рамковата позиция, касаещи говора на ненавист, отварянето на архивите на някогашните секрети служби, реабилитация на жертвите на комунистическия режим. Макар и да не са планувани точни механизми и времеви рамки за тяхното използване, самото им наличие в подобен документ е крачка напред. Малка крачка напред би било, в случай че се реализира и плануваното по най-важната от всичките противоречиви тематики, тази за общата история.

В документа се планува историческите персони, по които Смесената историческа комисия към този момент е постигнала компромис, да бъдат оповестени и признати за общи празнувания с прибавен календар за 2022 и 2023 година За последните четири години от своята работа въпросната комисия откри единодушие по Св. Св Кирил и Методий, Св. Климент Охридски, Св. Наум Преславски и по Цар Самуил. От тях категорично споменат в протокола е единствено Цар Самуил, като за него се планува замяна на надписите на неговите монументи в РСМ и съответно на крепостта в Охрид, в сходство с формулата, по която Смесената историческа комисия е постигнала единодушие. Предвижда се и незабавна смяна на урока, отдаден на Цар Самуил, в програмата за 7-ми клас на македонските учебни заведения, в сходство с реализирана компромисна формула.

В същото време в текста на протокола въобще не попадат категорично посочените в Рамковата позиция исторически тематики „ Гоце Делчев “, „ Илинденско въстание “ и „ Вътрешна македонска революционна организация “, които в действителност са и действително противоречивите тематики сред двете национални историографии. Отсъствието им, както и това като цяло на по-новата история, както и на някакъв механизъм за реализиране на резултати по нея в историческата комисия, е сериозният проблем на целия документ.

Замитането на тези тематики под килима е гаранция за това, че те ще продължат да тровят и отсега нататък двустранните връзки и да зареждат рисковите и националистически разкази в двете страни. Говорът на ненавист против България и българите в Северна Македония се базира и въодушевява точно от формалните исторически разкази, които изопачават напълно българската етническа принадлежност на огромна част от популацията на географска Македония в предишното.

Македонските историци от взаимната историческа комисия изрично отхвърлят припознаване на това, че в предишното в Македония са живели и българи, а даже оспорват правото на самоидентифиция като българи на всички възрожденци и революционери.

Макар и да планува осъществяване на най-малко 8-10 съвещания годишно на историческата комисия, протоколът не планува механизъм за реализиране на съответни резултати, както и за „ глоба “ при липса на такива. С оглед на досегашната работа на македонската страна на въпросната комисия, доста евентуално е тя да продължи да се събира, като заобикаля „ проблематични “ тематики като „ Гоце Делчев “ така и така да води до каквито и да е действителни резултати.

От целия текст на двустранния протокол остава усещане, че по него е работено единствено за по какъв начин да бъдат заобиколени главните български условия от досегашната Рамковата позиция и по какъв начин да се стигне до повдигане на българското несъгласие, което да бъде показано пред българското общество като задоволително. В него, въпреки и да попадат референции към главните детайли на досегашната българска позиция, на процедура те са изпразнени от наличие и от конкретика, и при неналичието на задоволителни гаранции за тяхното осъществяване в самата преговорна рамка, е малко евентуално да бъдат спазени в миналото. Отсъствието на задоволително конкретика във връзка с обективизацията на общата история, и изключително по най-проблемните исторически тематики като Гоце Делчев да вземем за пример, съставлява на процедура и цялостна замяна на досегашната българска позиция.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР