Във Франция - изключително важен избор за цяла Европа, особено

...
Във Франция - изключително важен избор за цяла Европа, особено
Коментари Харесай

От специалните ни пратеници: Избори по време на война - кандидатите за Елисейския дворец

Във Франция - извънредно значим избор за цяла Европа, изключително на фона на войната в Украйна. Каква се чака да бъде разликата сред първия и втория претендент на президентските избори? Как ще работят колебаещите се гласоподаватели във Франция и в коя посока ще наклонят везните? Какви поръчки за поддръжка на балотажа дават претендентите, които ще отпаднат на първи тур?

Една среща и един кадър, който ще остане илюстрация на сложния разговор сред Путин и Европа. 7-ми февруари, две седмици и половина преди Русия да нападне Украйна, Еманюел Макрон е единственият европейски водач, който беседва с Путин, с цел да предотврати нашествието. Безуспешно.

" Русия стартира война против Украйна и ние надълбоко я осъждаме. Като европейци ще подкрепим Украйна по всички вероятни способи. С всеки минал ден обстановката се утежнява - когато е в ход война като тази, когато всекидневно има бомбардировки, има и доста жертви. Мъже, дами, деца - всички те умират ", съобщи президентът на Франция Еманюел Макрон.

Днес Макрон е пред още по-голямо тестване да завоюва задоволително гласове за втори мандат в разгара на първата война в Европа за този век. Опитите му обаче да работи като европейски водач, който твърдо осъди дейностите на Путин, само че и поддържа канал за връзка с него, напомпаха електоралната му поддръжка.

" Това изцяло измести акцията. През първите две или три седмици президентска акция във Франция нямаше. Наистина. Еманюел Макрон завоюва доста в сондажите като водеща фигура в тази обстановка. Другите претенденти бяха изключени от протичащото се ", добави Мариан Нагушевски, основен редактор ТВ5 Монд.

Опонентите на Макрон обаче нямаха различен избор с изключение на да се нареждат в този спор. А някои от тях трябваше да платят сметката за остарели другарства. Като Марин льо Пен, която преди години не се притесняваше да показва непосредственост с Путин. Той даже поддържа с разнообразни средства предходната ѝ кандидат-президентска акция. А през тази акция - наложи ѝ се да смъкна фотосите с него.

" Лошите ни връзки с Русия са спънка пред това да имаме по-голяма тежест като страна, която е фактор на интернационалната сцена. Това щеше да е доста по-лесно, в случай че бяхме запазили естествени връзки с двете велики сили - Съединените щати и Русия ", добави Марин льо Пен, кандидат-президент на " Национален общ брой ".

Но и в тази прекаленост - другарството към Русия, другият крайнодесен претендент Ерик Земур бие Марин льо Пен. През 2018 година той афишира, че мечтае за френския Путин, а Русия би трябвало да бъде по-близък съдружник на Франция от Германия, Англия и Съединените щати. Но през днешния ден:

" Не съм от ничии лагер. Не съм на страната на Путин. Аз съм на страната само на Франция ", разяснява Ерик Земур, кандидат-президент на " Отвоюване ".

" Войната в Украйна го дискредитира. Дори за тези, които желаеха да гласоподават за него, двусмислената му позиция първоначално - дали да приема или не украински бежанци, доста ги разочарова ", съобщи Мариан Нагушевски.

Границата сред крайните претенденти и обичайните партии е забележима. Всички заявяват, че са срещу военна интервенция. Но за военната помощ за Украйна са забележими разлики: Льо Пен, Земур и Меланшон са " срещу ". А Пекрес и Идалго са " за ". В този лагер естествено е и Макрон.

" Войната съществено се отрази на предизборната акция, тъй като всички се бяха вторачили във войната и политическите кореспонденти бяха лишени от нормална акция. Практически не се говореше за политика, за управническа стратегия. Защото войната провокира боязън. Бързо се заприказва за нуклеарни произшествия, за нуклеарни опасности. Хората бяха разтревожени. После виждаме, че цената на бензина се повиши доста, на хляба, на пшеницата - също. Цените принудиха хората да извърнат взор към войната в Украйна и евентуално тя също ще бъде фактор при установяване на вота ", сподели още Армел Шарие, интернационален анализатор " Франс 24 ".

Предизборната акция завършва. След две седмици резултатът ще е явен. Но мирът в Европа ще остане непостигната цел. И пътят към него, който ще избере президентът на Франция, ще има значение за цяла Европа.

Вижте още в директното включване на Даниел Чипев.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР