Във фоайето на Община Стара Загора от днес може да

...
Във фоайето на Община Стара Загора от днес може да
Коментари Харесай

Експонираха копие на космически спътник във фоайето на Община Стара Загора

Във фоайето на Община Стара Загора от през днешния ден може да се види копие на галактическия сателит „ Интеркосмос България – 1300 “.

Той ще бъде част от особено основан паметник, напомнящ на жителите и гостите на града за галактическата популярност на Стара Загора.

Инициативата е на Граждански клуб ЛИПА, в партньорство с Институт за галактически проучвания и технологии при Българската академия на науките и  Астрономическа обсерватория „ Юрий Гагарин “. Идеята се осъществя с поддръжката на Община Стара Загора и Търговско-промишлена палата – Стара Загора.

Реализацията на начинанието стартира през 2021 година, когато се навършват 40 години от изстрелване на спътниците.  Проектът е дело на архитектите Пламена и Цветелина Гогошеви, внучки на проф. Митко Гогошев – началник на Базовата обсерватория към Централната лаборатория за галактически проучвания на Българска академия на науките в Стара Загора, която играе решаваща роля за реализирането на програмата „ Интеркосмос България-1300 “.

Дарителска акция сплоти старания на разнообразни компании и персони, които прегърнаха концепцията. В края на 2021 година, служащи от предприятието „ Хранинвест ХМК “ – Стара Загора транспортираха копието на спътника „ Интеркосмос България – 1300 “ от постройката на Института за галактически проучвания и технологии при Българска академия на науките  за професионална реституция. След реставрационните действия, копието, което чака своето монтиране в специфичния паметник в парк „ Артилерийски “, е оптимално доближено до действителния тип на спътника в годината му на основаване.  

Цялостният план е съвременен и интерактивен, а основателите са уверени, че ще бъде атрактивен обект за визити, напомнящ за един от туристическите слогани на града – „ Стара Загора – център на Вселената “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР