Във финансите рискът и потенциалната доходност винаги вървят ръка за

...
Във финансите рискът и потенциалната доходност винаги вървят ръка за
Коментари Харесай

Татяна Иванова: За успешна инвестиция оставете парите да работят 3г

Във финансите рискът и евентуалната рентабилност постоянно вървят ръка за ръка Диверсификацията е измежду огромните преимущества на взаимния фонд - подготвена кошница от активи,  ръководена от експерти,казва Татяна Иванова в особено изявление за в. " СТАНДАРТ "
 

Татяна Иванова е член на УС и изпълнителен шеф " Маркетинг и дистрибуция - Банкиране на дребно " в ОББ. Тя е член на Кънтри тийма на " КВС Груп " за България. Член е на Съвета на шефовете на Борика и на Надзорния съвет на ОББ Пенсионно обезпечаване. Присъединява се към ОББ в края на 2018 година като шеф на дирекция " Банкиране на дребно и цифрови продажби ". Преди това има 18-годишен опит на управителни позиции в разнообразни подразделения на френската група " Сосиете Женерал ".

 
Решението за покупка на парцел за инвестиция е добре да се съветва с специалисти За по-младите е значима освен доходността, само че и резултатът за обществото иоколната среда  ExtertEase е нов метод при ръководството на активи, при който от голяма важност е и по какъв начин всеки приема краткотрайните загуби  Спестовните застраховки " Живот " са опция за по-консервативни клиенти
- Госпожо Иванова, инфлацията кара доста клиенти на банките, които имат депозити, да потърсят други възможности за парите си. Как да запазим спестените средства от обезценяване?

- Нулевите лихви по обичайните спестовни артикули и настоящото равнище на инфлация над 7% подтикнаха доста българи да потърсят опция за спестяванията си с покупка на неподвижен парцел с капиталова цел. В момента търсенето на парцели изпреварва предлагането и това води до растеж в цените на жилищата, заради което решението за покупка на парцел с капиталова цел следва да бъде деликатно премислено и да се потърси консултация с специалисти по тематиката.

Това, което ние предлагаме на нашите клиенти, които имат свободни пари в банката, е вложение в договорни фондове на KBC Асет мениджмънт.

- Какви типове капиталови артикули предлага ОББ и по какъв начин да изберем най-подходящия?

- ОББ предлага цялостни капиталови решения - артикули, съчетани с капиталов съвет кои от тези артикули биха били най-подходящи за всеки обособен вложител или нещо като " костюм, ушит по поръчка ". Правилният съвет постоянно е от основно значение за постигането на задачите ни като вложители, а когато той е комбиниран с богатия опит и новаторски метод на КВС като група, получаваме една отлична рецепта, способна да отговори на потребностите на всеки клиент.

- Трябва ли изборът на капиталов артикул да бъде съгласуван с възрастта? Какво е уместно за по-младите хора, тези на междинна възраст и за пенсионерите?

- Възрастта действително съставлява функционалност на времето. Предпочитаният небосвод за вложение е от основно значение при консултацията на клиент, само че самото консултиране и определянето на подобаващи артикули е по-комплексен развой, който включва и други значими и второстепенни фактори, които един вложител следва да съобрази. Когато приказваме за вложения, би трябвало да вземем поради една специфичност - че доходността при тях не е закрепена, както беше при депозитите преди лихвите по тях да доближат нула. Това значи, че с цел да увеличим шанса си за сполучлива инвестиция, би трябвало да предвидим и по-дълъг интервал, за който да оставим парите ни да работят за нас. Например при отбранителните и динамичните капиталови артикули целесъобразно е вложителят да планува най-малко 3 години, през които да не изтегля парите от инвестицията си. Съответно при по-високорисковите артикули този интервал може даже да надвиши 5 години. Това не значи, че вложителят не може да приключи инвестицията и да изтегли средствата си, само че не постоянно е целесъобразно.

Това, което ни прави усещане, е, че по-младите хора все по-често слагат спомагателни фактори при избора на инвестиция и постоянно капацитетът й за рентабилност остава вторичен - за по-младите вложители е значимо какъв резултат би имала инвестицията им към обществото и околната среда. Ние също добре осъзнаваме какъв брой значима е нашата роля в прехода към по-устойчив свят и за това и интензивно работим в посоката да предлагаме от ден на ден артикули, които поддържат резистентен и виновен модел на ръководство. Всички наши вложители могат да получат повече информация по какъв начин да вземат участие в този преход, инвестирайки стабилно и отговорно.

- Какви опасности крият по-рисковите вложения?

- Във финансите рискът и евентуалната рентабилност постоянно вървят ръка за ръка - факт, който постоянно е пренебрегнат от начинаещите вложители. Това значи, че очаквайки по-висока рентабилност или облага, би трябвало да чакаме и по-висок риск, който поемаме. При взаимните фондове най-често под риск разбираме степента, в която ще се движи надолу или нагоре инвестицията ни - нещо, което на диалект назоваваме волатилност. Т.е. колкото по-рискова е една инвестиция, толкоз по-големи придвижвания би следвало да чакаме, а това значи, че с цел да увеличим шанса и да реализираме в началото заложените цели, би трябвало да останем вложени по-дългосрочно. Ключът в триумфа при вложението е да ограничим резултата на страстите и да останем дисциплинирани.

- Ако реша да заделя да вземем за пример 1000 лв. за сходна инвестиция, какво ще се случи с тях в период от една, две и три години?

- Три години е относително къс период за точна прогноза, по тази причина и ние постоянно предлагаме на клиентите да останат вложени дълготрайно, само че най-малко за 3 години в по-отбранителните тактики. В подтекста на високо рискова инвестиция този целесъобразен небосвод по-скоро би бил най-малко 5 години, само че в първите години на сходна инвестиция можем да чакаме тя или да регистрира значителен растеж, или значителен спад, като постоянно те могат да се редуват. До огромна степен това зависи от придвижването на финансовите пазари - в интервали на рецесия можем да отчетем по-значителни спадове, само че в последващите интервали на възобновяване - постоянно доходностите могат да бъдат двуцифрени.

- Има ли заплаха да изгубя вложените пари?

- Както при всяка друга инвестиция и при взаимните фондове съществува опцията да не си върнем в началото вложената сума напълно. Важно е да отбележим, че за загуба можем да приказваме най-често когато решим да изтеглим инвестицията си в интервал на рецесия, когато финансовият пазар е в спад. По-опитните вложители изчакват пазарът да се възвърне, а постоянно даже влагат в допълнение, с цел да се възползват от ниските цени на пазарите в тези интервали и с цел да засилят резултата на възобновяване. Ролята на персоналната консултация, която да дефинира по какъв начин ние одобряваме сходни спадове в цената, е от значително значение тук - доста хора се тормозят от по-сериозни краткотрайни спадове и точно за тях КВС Асет Мениджмънт създаде новаторската идея ExtertEase - нов метод при ръководството на активи, при който от голяма важност е освен класическата взаимовръзка риск-доходност, само че и по какъв начин всеки от нас приема краткотрайните загуби. ExtertEase следва интензивно интензивно ръководство като при интервали на сериозен пазарен спад да вземем за пример рисковите активи като акции и облигации могат да бъдат заместени с безрискови парични средства, а когато " бурята " отмине, да влага още веднъж в рискови активи за оптималната рентабилност.

- Мога ли да изтегля вложените пари, в случай че незабавно ми потрябват и ще имам ли загуби?

- Инвестираните средства могат да бъдат изтеглени при незабавна потребност, като оптималният избран период за тяхното приемане е до 10 работни дни. Дали ще имаме загуби към този момент зависи от постигнатите резултати от старта на инвестицията - колкото по-къс е този интервал, толкоз по-голям късмет има за загуба, само че може да бъдем и на облага.

- Какви са вариантите за хората, които се опасяват от риска?

- За по-консервативен профил вложители предлагаме комбинирани артикули, които съчетават в едно типичен срочен депозит и инвестиция във съвместен фонд, като съотношението е 70% средства по депозит и 30% влагане във фонд, съгласуван с риск профила на клиента.

Спестовните застраховки " Живот " са също опция за икономисване за клиенти с по-консервативен профил. Този вид застрахователни артикули са по този начин структурирани, че целят отбрана на спестяванията на клиента, както и да подсигуряват, че в края на застрахователния период ще получи най-малко толкоз, колкото е внесъл по спестовната част на застраховката.

- На каква рентабилност може да разчита човек, в случай че вложи парите си в спестовна застраховка " Живот " да вземем за пример?

- Застрахователите разпределят спомагателна рентабилност по тези артикули на база на постигнатите резултати от вложение на запасите по полиците, които са мощно подвластни от лихвената среда. За клиентите с по-динамичен профил атрактивно предложение съставляват застраховките " Живот ", свързани с капиталов фонд. Те разрешават реализиране на по-високи равнища на рентабилност, само че и при вдишване на по-високи равнища на риск. Два от фондовете, част от стратегии ЕвроБъдеще и ЕвроИнвест, бележат междинна годишна възвръщаемост за последните 10 години в размер надлежно на 8% и на 11%. Това, в композиция със застрахователната отбрана, която оферират този вид артикули, ги прави все по-търсена опция за икономисване.

- В кои случаи е по-добре да се вложат пари в капиталови артикули вместо в покупка на парцел?

- Това зависи доста от упованията за двата пазара - този на недвижимите парцели и финансовия. Недвижимите парцели имат своите плюсове. Това, което следва да имаме поради, е, че те са мощно свързани с лихвените равнища, като при покачвания на референтния лихвен % по ипотечните заеми тяхното търсене исторически е намалявало. При недвижимите парцели също следва да отчетем, че ликвидността може да бъде по-ниска - при потребност от средства бързата продажба би могла да значи доста намаление на цената, с цел да продадем парцела бързо. Но недвижимите парцели, както и вложенията на финансовия пазар разрешават да разпределим риска и инвестирайки в тези два разнообразни вида активи - да диверсифицираме. Именно диверсификацията стои в основата на сполучливото вложение и е измежду огромните преимущества на взаимния фонд - подготвена кошница от активи, последваща висока степен на диверсификация и ръководство на риска, която се ръководи от експерти. За да спят умерено вложителите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР