Във финалната шортлиста за завода беше и България, но Турция

...
Във финалната шортлиста за завода беше и България, но Турция
Коментари Харесай

Volkswagen отлага решението за завода в Турция

Във финалната шортлиста за завода беше и България, само че Турция съумя да надделее

Проектът не е заплашен, а на изчакване, написа Handelsblatt. Автомобилният колос Volkswagen отсрочва решението за построяването на цех в Турция поради военната интервенция на Анкара в Сирия, ориентирана против кюрдските сили. Това заяви късно през вчерашния ден авторитетното немско бизнес издание Handelsblatt, базирайки се на свои източници от концерна. Новината беше доказана тази заран от представител на Volkswagen.

На изчакване

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Внимателно следим актуалната обстановка и гледаме с терзание настоящите развития ", разясняват от концерна. През лятото стана стана ясно, че Volkswagen е избрал Турция за завода си за 1 милиарда евро. Във финалната шортлиста на концерна беше и България, само че Анкара съумя да предложи по-добри условия от София. Двете страни се споразумяха новият цех да бъде построен в Маниса, наоколо до Измир, а по проект градежът му би трябвало да стартира до края на 2020 година

Концернът беше във фаза на финални договаряния с турското държавно управление, само че офанзивата в Сирия, която беше мощно разкритикувана от интернационалната общественост, е станала причина управителният съвет на Volkswagen да отсрочи подписването на контракта, оповестява Handelsblatt.

Според изданието дефинитивно " да " в тази конюнктура може да навреди съществено на репутацията на концерна. Въпреки това източниците на Handelsblatt са на мнение, че " от икономическа позиция " управлението на Volkswagen към момента избира Турция.

Друго немско издание - Frankfurter Allgemeine Zeitung, написа, че войната в Сирия " заплашва " построяването на завода. Изданието изяснява, че Volkswagen ще следи военната конюнктура, само че в случай че в хода на интервенцията има убити цивилни, процесът може да се забави с няколко месеца.

Турската атака в Сирия

Нахлуването на турски военни сили в Сирия стартира на 9 октомври. Целта на интервенция " Извор на мира " е да изтласка кюрдските сили надалеч от турската граница и да сътвори " безвредна зона ", в която да бъдат преселени част от сирийските бежанци, пребиваващи в Турция. Това стана допустимо, откакто американският президент Доналд Тръмп позволи американските войски да се изтеглят от Североизточна Сирия и на процедура даде " зелена светлина " на Анкара да предприеме дейности. Съвместно с арабско-кюрдската коалиция Сирийски демократични сили (SDF) американските военни съумяха да отвоюват от " Ислямска страна " и да слагат под надзор забележителна част от територията на изток от река Ефрат. Според Турция обаче кюрдските въоръжени милиции YPG - преобладаваща мощ в SDF, са отклонение на считаната от Анкара за терористична организация Кюрдска работническа партия (PKK).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР