Във филма на Стивън Спилбърг Играч първи, приготви се (и

...
Във филма на Стивън Спилбърг Играч първи, приготви се (и
Коментари Харесай

Това е първият човек, който живя 30 дни във виртуална реалност

Във кино лентата на Стивън Спилбърг " Играч първи, подготви се " (и в романа, на който е основан той) човечеството прекарва по-голяма част от времето си във виртуалната действителност (VR).

Посредством специфични очила и ръкавици, хората бягат от ужасите на същинския свят, с цел да живеят във виртуалната галактика OASIS. И до момента в който за някои това е едно далечно, само че допустимо анти-утопично бъдеще, за един италиански софтуерен разработчик и дизайнер бъдещето е тук и в този момент.
Неговото има е Енеа Ле Фонс и той е първият човек в света, подложил се на необикновеното предизвикателство " 30 дни във виртуалната действителност ".
Експериментът е извършен във всекидневната на мъжа в италианския град Торино. Посредством профилиран програмен продукт Ле Фонс основава напълно тримерен модел на стаята и го вкарва във виртуалния свят.

Там при започване на март италианецът стартира да прекарва първо по 6, по-късно 8, а най-после и до 16 часа на ден с HTC Vive шлем на главата, който му разрешава да " живее " във виртуалната си действителност.



Мъжът не се пробва да реализира никакъв връх - той се храни, спи и употребява банята без шлема си. Въпреки това времето, което прекарва всекидневно във виртуална действителност, надвишава всевъзможни опити досега, а и не пропиляно. Той го употребява, с цел да откри по какъв начин VR технологията се отразява на човек, до момента в който основава разнообразни приложения, които да оказват помощ за превръщането на " виртуалната действителност в част от нашия живот ".

Ле Фонс изяснява, че хиляди програмисти и разработчици по света живеят изолирано и прекарват по-голяма част от денонощието пред компютрите си. Според него виртуалната действителност е опция такива хора да се съберат на едно място и да вземат решение проблеми дружно, въпреки да са на хиляди километри един от различен.

Експериментът му е посочил, че това е допустимо. Да живееш във виртуален свят не се е оказало толкоз комплицирано. Точното триизмерно копие на всекидневната му е съдържало и всички мебели, тъй че не е имало заплаха Ле Фонс без да желае да се удари в някой от тях.

Освен това върху мебелите са сложени и сензори, които му разрешават да хване и реалокира един стол до момента в който е с шлема като обектът се реалокира освен в действителния, само че и във виртуалния свят. Сложил е тракер и на своята Roombа, която е почиствала пода в близост.
Всички обекти обаче са усъвършенствани във виртуалната среда. Докосване на глобуса, да вземем за пример, отваря интерактивна карта, на която размерите на континентите се трансформират на база на определената информация.

Дори е миксирал музика посредством виртуалното копие на DJ пулта в стаята си (Вижте първото видео).

Докато е в своя виртуален свят, Ле Фонс работи върху други VR планове. Дизайнерът е проектирал разнообразни мебели в тримерен вид, който по-късно могат да бъдат съединени в същинския. Създава си и смесени извършения по бойни изкуства и йога, с цел да поддържа форма.

В това отношение опитът на Ле Фонс демонстрира забавни резултати. Докато е работил като софтуерен разработчик в същинския свят е изминавал към 700 крачки на ден. След преместването си във виртуалната действителност е нараснал това число на 10 000 крачки, като е достигал най-вече 16 000. Т.е. Подобрил е формата си, макар че " живее " във виртуалната действителност.

Това, което Ле Фонс прави е нещо като независим хакатон. Докато е с шлема му идват разнообразни хрумвания за естествените и ежедневни действия на човек като седене, диалози и даже подскачане до близкия клуб.

В тази тенденция прототипът на клуб за танци във виртуалната действителност, до който той има достъп от стаята си, съгласно него може да се трансформира в всеобщо приложение, което да е безспорен финансов и културен шлагер.

Преди ЛеФонс никой не е опитвал да премине през толкоз дълготрайно виртуално прекарване. ЛеФонс си спомня, че през 2016-а е водил диалог по тематиката с Алвин Грейлин, началник на отдела разработчици на Vive. Грейлин е споделил, че съгласно него някой ще прекара цялостен месец във виртуална действителност до края на 2017-а. " Не позна единствено с година ", споделя ЛеФонс.

С напредването на времето от ден на ден програмисти от разнообразни елементи на света се включват в плана на Ле Фонс. Те се преселват за малко в неговия виртуален свят, оказват помощ му да се оправя с проблеми и интензивно вземат участие в това, което той основава.

" В това поле на работа хората рядко споделят своите софтуерни прерогативи с други. Но този план е с отворен код и е наличен за всички в мрежата и ние провокираме програмистите да ни оказват помощ да построяваме нови неща и да вземат решение зародилите проблеми ", изяснява Ле Фонс.

Самият Грейлин изяснява, че желае и други хора да повторят опита, а разработчици от целия свят да вземат участие в такива начинания, защото " VR технологията ще стане съществена в доста аспекти на живота " и ще има доста проблеми за решение.

Нещо, в което и самият Ле Фонс се е убедил. Но опитът му сигурно демонстрира, че бъдещето от " Играч първи, подготви се " може би е доста по-близо в сравнение с мислим.

@htcvive #vivepro new chaperone #matrix #vision is something really to be seen to be believed #amazing #vr#30DaysInVRpic.twitter.com/7VuF7qG5KP
— Enea Le Fons (@enealefons) April 13, 2018



Източник: webcafe.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР