Ватиканът съобщи днес за подновяване на тайното и оспорвано споразумение

...
Ватиканът съобщи днес за подновяване на тайното и оспорвано споразумение
Коментари Харесай

Ватиканът поднови оспорвано споразумение с Китай относно назначенията на епископи

Ватиканът заяви през днешния ден за възобновяване на тайното и оспорвано съглашение с Китай за назначение на римокатолически епископи в азиатската страна, заяви Ройтерс.

Това е вторият път, когато съглашението, което към момента е краткотрайно, е удължено с още две години, откогато беше подписано през 2018 година Последното удължение не изненада никого, откакто папа Франциск го планува в извънредно изявление за Ройтерс на 2 юли.

Споразумението беше опит да се облекчи дългогодишното разделяне в континентален Китай сред незаконното паство, лоялно на папата, и подкрепяната от страната публична черква. За първи път от 50-те години на предишния век и двете страни признаха папата за висш водач на католическата черква.

Критиците, измежду които 90-годишният кардинал Джоузеф Цзън, някогашен архиепископ на Хонконг, осъдиха това като изменничество на правилата заради целенасоченост, което ще е от изгода за комунистическите управляващи. В момента Цзън е обвиняем за потреблението на благотворителен фонд за продемократичните протестиращи, а критиците упрекват Ватикана, че не е направил задоволително, с цел да го отбрани обществено. Дзен пледира почтен, предава Българска телеграфна агенция. Сделката сред Ватикана и Китай се концентрира върху съдействието в региона на назначението на епископи, като на папата се дава последната и решаваща дума.

От сключването на съглашението до момента са назначени единствено шестима нови епископи, което съгласно съперниците му потвърждава, че то не води до мечтаните резултати. Те показват и възходящите ограничавания върху религиозните свободи в Китай за християните и другите малцинства.

В изявлението за Ройтерс през юли папата призна, че договорката " върви постепенно ", само че че е належащо църквата да гледа в дълготраен проект на обстановката в Китай и че несъвършеният разговор е по-добър от неналичието на какъвто и да било контакт.

Франциск съпостави съперниците на договорката с тези, които подлагаха на критика папите Йоан XXII и Павел VI през 60-те и 70-те години на предишния век за така наречен политика на дребните стъпки, при която Ватиканът сключваше от време на време неуместни покупко-продажби с източноевропейските комунистически страни, с цел да поддържа църквата жива по време на Студената война и с цел да бъдат лимитирани преследванията там.

Официалните ватикански медии пуснаха изявленията с двама кардинали в отбрана на договорката.

Държавният секретар кардинал Пиетро Паролин, който е главната движеща мощ на съглашението,  заяви, че въпреки достиженията от 2018 година насам " може да наподобяват дребни ", в подтекста на една конфликтна история те са " значими стъпки към последователното изцеление на раните, нанесени " на църквата в Китай.

Кардинал Луис Антонио Тагле, филипинец, чиято майка е от китайски генезис, съобщи, че предизвикването е да се убедят управляващите, че " принадлежността към Църквата не съставлява спънка да бъдеш добър китайски жител ".

Ватиканът упорства, че договорката е лимитирана до църковната конструкция в Китай и сама по себе си не е предвестител за установяването на цялостни дипломатически връзки с Пекин, което би наложило Светият трон да прекъсне връзките си с Тайван.

Ватиканът е последната страна в Европа, която признава Тайван, който Пекин преглежда като отделила се провинция, която би трябвало да бъде върната към континентален Китай, в случай че е належащо, със мощ.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР