Ватиканът отправи остро предупреждение срещу джендър теорията в нов документ,

...
Ватиканът отправи остро предупреждение срещу джендър теорията в нов документ,
Коментари Харесай

Ватиканът: Джендър теорията застрашава уникалното достойнство на човека

Ватиканът насочи остро предизвестие против " джендър теорията " в нов документ, подписан и утвърден от папа Франциск.


В него се споделя, че всяка интервенция за промяна на пола рискува да заплаши " неповторимото достолепие " на индивида.

Озаглавена " Dignitas Inifinita " ( " Безкрайно достолепие " ), декларацията се концентрира върху редица закани за човешкото достолепие, измежду които бедността, смъртното наказване, войната, асистираната гибел, абортите, половите похищения и малтретирането на дами, заяви " Ватикан нюз ".

В текста, оповестен от ватиканската доктринална работа през днешния ден, се показва, че би трябвало да се отхвърлят опитите за затъмняване на " половата разлика сред мъжа и дамата ". " От това следва, че всяка намеса за смяна на пола по предписание рискува да заплаши неповторимото достолепие, което индивидът е получил от момента на зачеването ", се прибавя в него.

Документът значително преповтаря католическото обучение по тези тематики, само че не се пробва да изолира един въпрос - като да вземем за пример абортите - а декларира, че натъртва на равното достолепие на всички хора, без значение от събитията, в които се намират. По отношение на абортите в текста изрично се повтаря това, което понтификът е казвал и в предишното: " отбраната на неродения живот е тясно обвързвана със отбраната на всяко друго човешко право ".

Документът преглежда и сурогатното майчинство, за което се споделя, че " нарушава " както достолепието на детето, по този начин и на дамата, която " се трансформира в нормално средство, подчинено на случайната облага или предпочитание на други хора ". Наскоро папа Франциск прикани практиката на сурогатното майчинство да бъде неразрешена.

В предишното папата се е изказвал изрично против джендър идеологията, като я е определял като " грозна ", защото заличава разликите сред мъжете и дамите. Франциск я разказва като форма на " идеологическа колонизация ".

В документа се показва, че джендър теорията " има намерение да отхвърли най-голямото допустимо разграничение, което съществува сред живите същества: половото ", което е " най-красивото и най-силното от тях ". Казва се още, че интервенциите за промяна на пола би трябвало да се заобикалят, тъй като " тялото служи като жив подтекст, в който се разпростира и демонстрира вътрешността на душата. Но здравната интервенция е разрешена за тези, които имат " полови аномалии ".

Въпреки че Франциск подлага на критика джендър теорията, той оказа поддръжка на транссексуалните католици. Понтификът се срещал постоянно с група транссексуални католици от Торвайаника, южно от Рим, канил ги е на обяд във Ватикана дружно с 1200 маргинализирани и бездомни хора и им е дал места на първия ред на една от тези аудиенции.

Доктриналната работа, известна като Дикастерия за доктрината на вярата - понастоящем ръководена от близкия съдружник на Франциск, аржентинския кардинал Виктор Мануел Фернандес, също по този начин наскоро позволи на транссексуалните да работят като кръстници при кръщенета и очевидци на бракове, което е смяна в решението от 2015 година

Не всички католици са съгласни с рецензиите на Ватикана към теорията за пола. Една католическа ЛГБТ+ група дефинира документа от 2019 година на Ватиканската работа за обучение по отношение на половата еднаквост като " нездравословен инструмент ", до момента в който един дякон (член на духовенството, който може да се жени), татко на транссексуална щерка, изрази своята угриженост.

В последния ватикански документ се показват разнообразни " нарушавания " на човешкото достолепие, в това число в цифровия свят, като се изреждат трендовете, при които персоналният живот на хората се оголва и " разчепква " анонимно. " Подобни трендове съставляват тъмната страна на цифровия напредък ", се отбелязва в текста.

В него се цитира и смъртното наказване, което " нарушава неотменимото достолепие на всеки човек ". Папата промени католическото обучение, с цел да направи смъртното наказване " неприемливо ", макар че поради това беше подложен на критика от някои консервативни католици. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР