Васко Начев е енергиен експерт, работи като консултант по проучване

...
Васко Начев е енергиен експерт, работи като консултант по проучване
Коментари Харесай

Енергиен експерт пред Стандарт: Какво ни чака с газа и горивата

Васко Начев е енергиен специалист, работи като съветник по изследване и рандеман на петрол и газ в разнообразни страни от Близкия Изток, Египет, Казахстан и последно в Индонезия. Кое е истина и кое - неистина в политическото говорене за газа, какво ще се случи с цените и каква зима ни чака, разяснява Начев пред " Стандарт ". * От 1 юли получаваме цялото контрактувано количество от Азербайджан. Значи имало от кое място да мине * Ако Русия не се изкуши да спре синьото гориво за множеството страни в Европа, някак си ще избутаме зимата  * Бензин и дизел би трябвало да поевтинеят. Но не и газът * Как си представяте, че " Газпром " ще се съгласи ние да прихващаме от газа, който отива към Гърция? * Пристигнаха към този момент три танкера с полутечен газ, последният е от френската " Тотал " * Руският газ сега е толкоз безценен, че всеки различен е по-евтин от него * Надявам се " Булгаргаз " бързо да приготви дълготраен контракт, само че на цена на борсата " Хенри хъб "  
- Господин Начев, какво е ситуацията с газа у нас? Имаме ли, нямаме ли, тъй като чуваме от политиците най-различни спорни неща.

- Трудно е освен за България, а и за цяла Европа. Ситуацията е извънредно динамична - понижени количества на доставка, някъде спрени напълно. За страдание това ще продължи още не малко време. Очаквам през зимата да е още по-сложна обстановката, защото няма подозрение, че " Газпром " ще се изкуши да изправи до стената Европа. 

- Германия разгласи, че към този момент е подготвена да посрещне рецесията - има проект по какъв начин да помогне и на фирмите, и на потребителите. Какво е ситуацията у нас?

- Ако някой споделя, че е подготвен, това отново е от арсенала на политическото говорене. Няма страна в Европа, която да е на 100% подготвена.След като е доведена до такива зависимости Европа, България да не приказваме, няма по какъв начин да не изпитваме компликации в този миг. Слава Богу, че ние за електрическата енергия сме добре предпазени, защото като изключим когенерациите в тецовете, не употребяваме природен газ за произвеждане на ток. През 2021 година България беше балансьорът на електрическа енергия в целия район. Гърция без нас просто умира. Ние сме с едни гърди напред в това отношение.

 - Значи ток най-малко ще има. Но какво да вършат бизнесът и хората, отопляващи се с парно и синьо гориво - да мислят ли различни разновидности?

- Ако газът не бъде на 100% спрян от Русия, в България някак си ще избутаме зимата. Ако обаче " Газпром " се изкуши да спре на повече от половината страни в Европа, даже не на всички, компликациите ще бъдат доста огромни.

Договорът с Азербайджан е задействан и ние към този момент получаваме цялото количество азерски газ от 1 юли. Анексът, който беше сключил Николай Павлов /б.ред. някогашният началник на " Булгаргаз " /, изтече на 30 юни. Въпреки че към момента по интерконектора с Гърция газ не тече. Т.е. обясненията, че няма различно трасе, се оказаха погрешни. 

- Откъде влиза газът?

- " Булгаргаз " има деклариран потенциал на Неа Месемврия за цялото количество газ от Азербайджан, който е 1 милиарда куб. м на годишна база, към 3,1 милиона дневно. По Трансадриатическия газопровод газът от Азербайджан влиза на входна точка Неа Месемврия в гръцката газопреносна система и по-късно на Сидерокастро-Кулата влиза в нашата.

През тази входна точка Сидерокастро-Кулата ние можем да прехвърляме 6,1 млн. куб. м газ дневно, т.е. имаме още свободен потенциал. Не са правилни приказките, че няма. Работата на една газопреносна система е извънредно комплицирана и сложна за следене. Да отворим една скоба - с цел да има суапова договорка, би трябвало третата страна да е съгласна. Третата страна е " Газпром ". Как си представяте, че " Газпром " ще се съгласи на суапова договорка - ние да прихващаме от газа, който отива към Гърция, пък да им подаваме на някой от терминалите. Това е неуместно! Но се твърдеше дълго време.

Въпрос на време е интерконеткторът да проработи. Всичко е готово, единствено СКАДА системата още не е задействана. Това е системата, с която се управлява цялата газопреносна система у нас - от София може във всеки един миг да разберете къде има проблем и автоматизирано да бъде затворен този сектор, с цел да не изтича газ. До Стара Загора е подготвена, само че от там до София не действа.  

- Какво ще се промени, когато проработи този интерконектор, откакто на Кулата-Сидерокастро към момента има свободен потенциал?

- Към днешна дата, даже интерконекторът да работеше, ние нямаме никаква друга алтернатива, с изключение на азерския газ. Истинският резултат на интерконектора ще бъде усетен когато проработи терминалът в Александруполис за полутечен газ, където " Булгартрансгаз " има акционерно присъединяване от 20%. Интерконекторът е единственият, който има връзка с Трансбалканския газопровод. Т.е. в случай че хипотетично от някъде се появи газ - примерно Азербайджан реши да праща в посока Украйна, това е трасето. Няма друго.

- Т.е. ние ще улесним възможното влизане на азерския газ към други страни в Европа?

- Вероятността е нулева, защото няма свободни количества газ. Но хипотетично това е смисълът на интерконектора.

 - Кога ще бъде подготвен терминалът за полутечен газ в Александруполис?

- В края на 2023 година или началото на 2024 г. 

- А за какво беше бързането за привършване на градежа на интерконектора?

- Защото се сътвори чувството, че ние не можем да получаваме азерския газ без него. Освен всичко друго, ще освободим другото трасе за спомагателни количества, защото въпреки всичко имаме ограничаване, а през зимата използваме 10-12 млн. куб. м дневно. 

- Дойдоха ли първите два танкера с полутечен газ, които чакахме?

- Дойдоха, несъмнено. Те донесоха газ от Съединени американски щати. Третият танкер, който дойде на 2 юли, донесе газ от " Тотал ". И той към този момент е  разтоварен на Ревитуса. 

- Колко коства този газ?

- Това е извънредно умозрителен въпрос. Някой да е знаел какъв брой коства газът от Русия?

- Не, договорите с " Газпром " постоянно са били обгърнати в мъгла.

- Но в този момент всички питат какъв брой коства газът. А до февруари никой не питаше. Странно за какво.

- Ние, публицистите, постоянно сме питали, само че в никакъв случай не сме получавали отговор. Хората желаят да схванат по-скъпо ли е, или по-евтино.

 - Няма по какъв начин да е по-скъпо. Погледнете цената на " Газпром " - газът, който ние получавахме, е на референтна стойност ТТF - това е нидерландската борса. Вчера там цената беше 161 евро на мегават часа, което прави над 320 лв.! Ако ние получавахме съветски газ, 70% от който е на база тази цена, ние трябваше да плащаме 320 лева Хубаво е да се съпоставят ябълки с ябълки, а не ябълки с грозде.

Втечненият газ, който ние получаваме, е от Съединени американски щати, даже и този на " Тотал " е от залежи, които компанията създава в Съединени американски щати. Газ, който излиза от Съединени американски щати, е на референтна цена " Хенри хъб ". Ако нямате дълготраен контракт, има в допълнение възнаграждение, което стига до 110% по отношение на " Хенри хъб ". Но наградата никой в никакъв случай няма да ви я каже.

Към тази сума добавяте 17 $ /16 евро/ на мегаватчас за втечняване, превоз и регазификация. И ето я цената, която получаваме. Но като я сравните с цената на борсата в Нидерландия - тя е толкоз висока, че няма по какъв начин да не бъде по-евтино. Стига да съумеете да се договорите, тъй като в случай че е от през днешния ден за на следващия ден, всеки ще ви цака както си желае. 

- Но ние евентуално ще купуваме спомагателните количества от през днешния ден за на следващия ден?

- Надявам се " Булгаргаз " час по-скоро да приготви дълготраен контракт, само че на цена " Хенри хъб ". Това е друго от дълготраен контракт, който е закрепен за 10 година " Хенри хъб " в Съединени американски щати е най-ликвидната борса в света. Трябва да имаш дълготраен контракт, само че е значимо от кое място е референтната цена. Ако тя е от " Хенри хъб ", ти си в джаза!

Знаете ли какъв брой е сега цената на " Хенри хъб "? 22 евро на мегаватчас! За какво приказваме въобще.

- Защо Европа до момента не се е вързала за " Хенри хъб " при тази голяма разлика с цените на " Газпром "?

- Руският газ не може да бъде на 100% заместен. На Европа й беше преференциално, защото през 2020 година на спот пазара газът беше 10 евро на мегаватчас. Тогава " Хенри хъб " беше 2,5 евро, само че имаме 16 евро за превоз, което го оскъпяваше. 

- Има ли смисъл и допустимо ли е обновяване на връзките с " Газпром " за газа?

- Към днешна дата би било неуместно да се договаря със страна, която е нападнала друга. Това е безапелационното ми мнение. Да преговаряш с някой, който от през днешния ден за на следващия ден ти стопира газа по някакъв фиктивен мотив и той да го е правил за 10 година три пъти - и вие да ми задавате този въпрос?  

 - Каква е прогнозата Ви за цените на бензина и дизела?

- Премията от 25 ст. бе изконсумирана тихомълком. Цената е спекулативна в цяла Европа. В нея има едни 20 $, вкарани поради войната - всеки по веригата се застрахова.

От глобите пристигнаха още 20 $. Като добавите и търговците на едро, които се изкушават да сложат нещичко от горната страна, и търговците на дребно, които са изправени до стената, тъй като не знаят на следващия ден какво ще се случи - ето ви набъбването.

От няколко дни обаче цената на петрола пада, тъй като изненадващо бързо пазарът се преструктурира. Санкциите, които бяха наложени на Русия, доведоха до пренасочване на количествата в друга посока, които оттова се насочват към Европа.

- От Азия ли?

- Може и по този начин да се каже. Преструктурирането е в световен аспект. По тази причина, макар че навлизаме в най-пиковия миг - отпускарския сезон, когато цените са по-високи - в случай че нещата се запазят, цената би трябвало да падне и то още от идващия месец, в случай че не и от идната седмица. 

- България се пребори за отсрочване на ветото на съветския нефт, само че цените продължиха да порастват. Защо?

- Руският петрол продължава да е с към 34 $ по-евтин от Брент. Само че " Лукойл " не купува непосредствено от Русия, а от " Литаско ". Такава е системата на " Лукойл ". 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР