Василев казва, че на първо четене вижда поне две големи

...
Василев казва, че на първо четене вижда поне две големи
Коментари Харесай

Асен Василев: Има поне две големи грешки в бюджета Гълъб Донев - за над 4,5 млрд. лева

Василев споделя, че на първо четене вижда най-малко две огромни неточности. Първата е, че по Плана за възобновяване са планувани да се създадат 100% от разноските, а да се получат 0% от приходите. Това е неточност за 2,881 милиарда лв., съгласно него.

Втората неточност е, че не е заложено да се съберат 100% дял от държавните предприятия. Това е неточност от 1,721 милиарда лв.., съгласно Василев.

Тези две неточности, отбелязва той, понижават бюджетниоя недостиг с над 4 и половина милиарда лв. и той пада на 3,6% от Брутният вътрешен продукт. Сигурен съм, акцентира съпредседателят на Политическа партия, че " като стартира работната седмица и получим информацията, която сме поискали от Министерство на финансите и прегледаме бюджета на Гълъб Донев перо по перо и останалите 0,6% ще бъдат открити и по този начин ще имаме бюджет с 3% недостиг без да се понижи с нито един лев нито една заплата, нито една пенсия ". 

И преди съм казвал, пари има за всички, единствено да не се краде, заключава Асен Василев.



Междувременно Владислав Панев - зам.-председател на " Демократична България ", сподели по Нова, че поддържат служебното държавно управление за това да внесе бюджет за 2023 година и повтаря казаното и от Василев.

" Смятаме, че има доста съществени запаси и комплицирани сметки от служебния кабинет, тъй че дефицитът може да бъде понижен от 6,4% до 3%, каквато е нашата цел. Капиталовите разноски са излишно раздути, в това число има и неточности. Заложени са разноски, само че не и доходи по Плана за възобновяване. Можем да увеличим приходите от дивиденти на държавните компании. Разликата сред финансовите разноски и постъпленията от еврофондове за 2022 и 2023 година е 7 милиарда лв. ", сподели Панев. Той счита, че още 1% от дивидента на държавните компании и ще се понижи заложеният недостиг.

Панев счита, че в дълготраен проект би трябвало да се върне 20% Данък добавена стойност за заведенията, само че не от 1 юли.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР