Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България,

...
Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България,
Коментари Харесай

Васил Велев: Пенсионният модел е разбит от предходните парламенти и трябва да се лекува

Васил Велев, ръководител на Асоциацията на индустриалния капитал в България, разяснява настоящата икономическа конюнктура в България.

" Основното перо е понижаване на разноските. Възможностите за увеличение на приходите посредством увеличение на събираемост не би трябвало да се подценяват, само че би трябвало да се вземе поради, че стопанската система потегля надолу. Статистиката четвърти месец регистрира спад на оборотите в индустрията, в преработващата индустрия втори месец. Имаме спад и в строителството, и в търговията. Тоест, явно се запътваме към едно едва второ и едва трето тримесечие, с очакване през четвъртото да стартира възобновяване. Всичко това ни прави по-малко оптимисти, че могат да се усилят приходите по пътя на увеличението на събираемостта в задоволителен размер. Трябва да наблегнем на редуциране на разноските, изключително на тези разноски, които бяха увеличени в пъти повече от инфлацията през предишни години ", сподели той в утринния блок на БТВ.

" Разходите за пенсии тази година ще бъдат с 92 % повече от 2019 година, а оттогава инфлацията е 33 %. Тоест, разноските за пенсии са три пъти повече от инфлацията. И да се борим с линията на беднотия не е това методът. Пенсиите би трябвало да са такива какъвто е осигурителния принос. Всичко останало разрушава пенсионната система и праща стопанската система в сивия бранш. Тези, които са под линията на беднотия и мизерстват, за тях има обществено подкрепяне, а не пенсии. Пенсионният модел е разрушен от предходните парламенти, той би трябвало да се лекува. Както и макроикономическата и финансова непоклатимост ", счита Велев.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР