Васил Проданов Наскоро Ню Йорк Таймс - един от най-авторитетните

...
Васил Проданов Наскоро Ню Йорк Таймс - един от най-авторитетните
Коментари Харесай

Ню Йорк Таймс публикува нов Комунистически манифест

Васил Проданов

Наскоро " Ню Йорк Таймс " - един от най-авторитетните международни вестници, чиито издания (печатно и електронно) имат милиони читатели всеки ден, разгласява нов " Комунистически манифест ", озаглавен " Светът е безпорядък. Нуждаем се от изцяло автоматизиран първокласен комунизъм ". Става дума за виждане по какъв начин ще наподобява светът и накъде ще върви той от в този момент нататък. Това виждане е провъзгласено 170 години след предходния манифест - интервал, в който настъпи невъобразим скок на технологиите и науката. Текстът, оповестен в " Ню Йорк Таймс ", е фрагмент от по-голямата работа на Арон Бастани " Автоматизиран първокласен комунизъм: Манифест ".

Според новия манифест това, че светът през днешния ден е в рецесия, към този момент се е трансформирало в факсимиле, само че, както се споделя още в първия Манифест от 1848 година, точно рецесията на избран стадий от развиването на капитализма би трябвало да докара света до ново общество. Кризата през днешния ден има доста проявления - намаляващ стопански напредък, ниска продуктивност, падащо възнаграждение на труда на огромни групи от хора, екологична рецесия, колапс на демократичната народна власт. Това е свят, в който има стотици милиони небогати, а неравенството пораства по-ускорено от всеки път преди този момент в историята. Но най-потискащото в сегашната рецесия, написа " Ню Йорк Таймс ", е неналичието на групово въображение за това, че светът може да бъде коренно изменен и да се сътвори нещо напълно ново. Това ново става допустимо с помощта на намаляващите разноски за информацията и напредъка в технологиите. В момента те към този момент основават основите на групово бъдеще на независимост и първокласен живот за всички.

Маркс счита, че комунизмът ще стане вероятен на доста високо ниво от развиването на това, което той назовава производителни сили, свързани на първо място със средствата за произвеждане. На първо място тук са технологиите, които могат да създават голямо количество артикули, задоволителни да удовлетворят всички потребности на всички хора. Затова и светът в обявата на " Ню Йорк Таймс " е забелязан точно през призмата на упованията от тези технологии. Те към този момент навлизат в етап, който може да докара не просто до угаждане на потребностите на всички хора, само че и до най-луксозен живот за всички - живот, присъщ преди този момент единствено за висшите съсловия в обществото.

Автоматизацията, роботиката, машинното образование, както плануват голям брой консултантски компании, Английската банка и даже Белият дом, значително ще понижат потребността от работна мощ, създавайки възходяща софтуерна безработица. Но това наподобява проблем и заплаха, в случай че работата се преглежда като нещо значимо, а в действителност за огромна част от хората тя е задължение.

През XXI век новите технологии ще ни освободят от бремето на труда

Технологичният прогрес ще понижава цената на стоките - на храните, опазването на здравето, жилищата - към оскъдни или нулеви стойности. Става допустимо удовлетворяването на потребностите на всички в един свят, в който автоматизацията ще поема все по-голяма част от досегашния труд. Новите технологии могат да обезпечат потребностите на всеки, а техните благоприятни условия са свързани с феномени като редактиране на гените, синтетично месо, минно дело на метеорити.

Дава се за образец холандският професор Марк Пост, който в лабораторни условия към този момент е основал от скотски кафези изкуствено месо, посредством което може в вероятност да се изхранва човечеството. След десетина години за всеки човек на планетата то евентуално ще бъде по-достъпно от най-евтиния артикул, юридически на барбекю. Така ще могат да се създават човешки храни с доста по-малко запаси, без убийства на животни и с доста по-малко нездравословни газове в атмосферата. В манифеста се приказва още за клетъчно земеделие и даже за това, че е създадено към този момент първото " молекулярно уиски ", което може да бъде общодостъпно.

Редактирането на гените ще революционизира здравната процедура, преобразувайки я от реактивна в планирана. Наследствените заболявания ще бъдат отстранени. Технологиите ще разрешат да се оправим със здравните провокации, свързани с възходящото възрастно потомство на планетата, защото още през идната 2020 година в света ще има повече хора на възраст над 60 години, в сравнение с под 5 години.

Възобновяемата сила, която с помощта на подобряваните технологии с голяма скорост понижава цената си, ще ни разреши да решим екологичната рецесия, отказвайки се от въглеводородните и замърсяващи природата горива. В момента към този момент е допустимо да се развива минно дело на метеорити, което ще ни обезпечи освен повече сила, само че и повече желязо, злато, платина, никел и разнообразни редки метали, избавяйки ни от дефицита на запаси.

Сегашното развиване на производителните сили дава опция да се преодолеят засилващите се спешни процеси на днешния капитализъм - софтуерна безработица, световна беднотия, климатични промени, увеличаващо се възрастно население, липса на запаси. Капитализмът, както демонстрира Маркс още в своя Манифест, основава възходящо обилие, само че е некадърен да разпредели както би трябвало богатствата на това обилие, защото в него всичко се създава единствено поради облагата, поради възвръщаемостта на вложените средства. За да преодолеем това положение, се споделя в публикацията в " Ню Йорк Таймс ",

" би трябвало да отидем оттатък капитализма "

За доста хора това може да наподобява недопустимо. За тях някой да каже, че капитализмът си отива или би трябвало да си отиде, е равнозначно на изказване, че триъгълникът няма три страни или че законът за гравитацията към този момент не работи, въпреки ябълката да пада от дървото.

За да имаме обаче един по-добър свят, това е нужно. А сега живеем във все по-хаотична и спешна капиталистическа действителност. В нея развиването на технологиите и несъгласията става с голяма скорост, подкопаваща действителностите, които доскоро са изглеждали като естествено положение на нещата.

" За да го разберем обаче, ще е нужна нова политика - написа " Ню Йорк Таймс " - политика, при която софтуерната смяна служи на хората, не на облагата. При която имаме осезаеми следствия - бързо понижаване на водородните излъчвания, цялостна автоматизация и публично опазване на здравето, които са желани за всички и не може да се показват за мечти. Тази политика, която наподобява утопична на хоризонта и всекидневна по приложението си, се назовава напълно автоматизиран първокласен комунизъм. "

" Звучи добре, нали "

споделя " Ню Йорк Таймс ", вестникът със извоювани най-вече награди " Пулицър " в света - 127 до момента.

В необикновен свят живеем. Нищо не е това, което е. У нас някогашната комунистическа партия се отхвърли от концепцията за комунизма, одобри неолиберализирана версия на социалдемокрацията и не знам дали водачите й, даже с револвер на слепоочието, биха се осмелили да кажат, че са за комунизъм. В същото време в най-богатата страна в света, в която капитализмът е развъртян в най-висока степен, най-авторитетният вестник разгласява част от нов Комунистически манифест на ХХI век. А предходната година по случай 200-годишнината от рождението на Маркс, чието име водачите на нашите систематични леви партии също не посмяват да упоменат, същият " Ню Йорк Таймс " разгласява публикация под заглавие " Честит рожден ден, Карл Маркс. Ти беше прав ".

За какво е прав Маркс

съгласно " Ню Йорк Таймс "? Според публикацията във вестника - за това, за което българските политици мълчат, а точно: че " капитализмът е движен от надълбоко разделяща класова битка, в която ръководещото класово малцинство присвоява принадения труд на класовото болшинство от работническата класа като облага ". Основната част от неговото интелектуално завещание е рецензията на капитализма, безпощадната рецензия, без която не е допустима неговата смяна.

Какво става? В какъв свят живеем? Самият " Ню Йорк Таймс " написа, че Карл Маркс " беше прав " и " комунизъм " " звучи добре ". А нашите антикомунисти още не са организирали митинг пред американското посолство с искане вестникът да бъде закрит за " комунистическа агитация ". Не е късно да го създадат. Но може би ще е добре, вместо да се борят с " комунизма " у нас, където към този момент подкрепиха основаването на периферен клептократски и компрадорски капитализъм, да отидат да вършат това в Америка. Още повече че Карл Маркс, за който " Ню Йорк Таймс " написа, че " беше прав " в концепциите си, счита, че комунизмът ще се появи на първо време точно в най-развитата страна.

Тогава инцидентно ли е, че водещият вестник през днешния ден в най-развитата страна разгласява нова версия на " Комунистически манифест "? Не значи ли това, че комунизмът в Америка е доста по-вероятен, в сравнение с в България, където и в никакъв случай не е идвал?

" Клуб 24 май "
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР