Васил Михайлов ще получи Наградата на София на Столичната община

...
Васил Михайлов ще получи Наградата на София на Столичната община
Коментари Харесай

Васил Михайлов ще получи Наградата на София за принос към изкуството

Васил Михайлов ще получи Наградата на София на Столичната община за своя принос към изкуството.

Наградата ще бъде връчена в навечерието на неговия 80-годишен празник, на формалната гала в Зала 1 на НДК на 16 март, когато ще бъдат раздадени оценките в конкурсните стратегии на 22-рия "София Филм Фест ".

Роденият в Стара Загора артист е фамозен и обичан поради своите десетки функции в българския спектакъл и кино. Той произлиза от бежанско семейство от Мараш, Западна Тракия. През 1964 година приключва НАТФИЗ, тогава ВИТИЗ „ Кръстьо Сарафов “ – в класа на проф. Мандаджиев.
Малцина знаят, че преди да стартира своя път в актьорското предопределение, Васил Михайлов е бил шлосер-матричар в цех „ Светлина “, Стара Загора (между 1964 и 1967 година). След това работи в Хасковския трагичен спектакъл, където е шеф (между 1965 и 1966 година) и в Театър „ Българска войска “, където работи от 1967 година до ден-днешен. През 1990 година Васил Михайлов е определен за народен представител във Великото национално заседание, член е на СБФД от 1973.

Най-голяма известност му носи осъществяването на ролята на Петко челник в обичания на няколко генерации български фенове ефирен сериал „ Капитан Петко челник “.

„ Мога да бъда упрекнат за доста неща като се изключи три – че не съм осигурявал фамилията си, че не съм си гледал децата и че не съм поддържал някакво равнище “, споделя пред списание „ Биограф “ „ шлосерът, който стана Ричард Трети “…

Легендата Васил Михайлов има повече от 100 функции в българското кино и спектакъл, както и съществено присъединяване през годините в екранизации и телевизионни театрални продукции.

Освен в облика на капитан Петко челник незабравими са превъплъщенията му в киното като Ибрям Али в „ Краят на песента “ на Милен Николов, Сюлейман Ага във „ Време разделно “ на Людмил Стайков, Нерезанов в „ Маргарит и Маргарита “ на Николай Волев, хан Крум в „ Денят на владетелите “ на Владислав Икономов, Чичо в „ Приятелите ме назовават Чичо “ на Ивайло Христов, хан Кубрат в „ Хан Аспарух “ на Людмил Стайков, военачалник Никифоров в „ Сам измежду вълци “ на Зако Хеския, бащата на момичето в „ Жажда “ на Светла Цоцоркова и доста други знакови функции.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР