Васил Гривна е новият посланик на Словашката република у нас. Заместник-министърът

...
Васил Гривна е новият посланик на Словашката република у нас. Заместник-министърът
Коментари Харесай

Стокообменът между България и Словакия расте с 11.8% през миналата година

Васил Гривна е новият дипломат на Словашката република у нас. Заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова към този момент одобри копия на акредитивните му писма. 

Двамата са удостоверили желанието за продължение на дейния двустранен политически разговор и задълбочаване на сътрудничеството  сред двете страни във всички сфери от съвместен интерес. Заместник-министърът е срещнал словашкия дипломат с целите на служебното държавно управление в региона на външната политика.

Посланик Гривна е декларирал поддръжката на Словакия за присъединението на България към Шенген, Еврозоната и Организацията за икономическо съдействие и развиване.

През последните шест години, като се изключи пандемичната 2020-а, стокообменът сред България и Словакия пораства. Търговското салдо обаче е негативно за нашата страна. През миналата година износът ни възлиза на 289.35 млн. евро, като отбелязва напредък от 7.4% и това е 23-то място измежду всички страни по експорта. Вносът у нас е 490.79 млн. евро. Това е нарастване с 14.5% и 18-то място измежду страните-вносителки. Стокообменът възлиза на 780.14 млн. евро, като има растеж от 11.8 на 100. Салдото е негативно с 201.44 млн. евро, оповестяват от Министерството на стопанската система.

През първите шест месеца на тази година продължава позитивната наклонност на напредък - при износа той е с 60.40%, а при вноса - с 15.3 на 100. 

По отношение на вноса от Словакия не престават, както и през предишните години, да доминират стоките, за които не съществува или е в лимитирани размери сходно произвеждане в България. В тази група влизат главно LCD тв приемниците на фирмите " Самсунг ", " Филипс " и " Сони ", създадени в Словакия и друга битова техника, пътнически коли и авточасти, електро- и техническо съоръжение, офис хартия и други. Независимо от спешните интервали в предишното вносът на тези артикули е релативно постоянен поради търсенето и потреблението им в България.

При износа водещите позиции са за занемарен цинк, биодизел и смеси от биодизел, части за разнообразни машини и коли, обувки, шоколад, жици, кабели и други изолирани  електрически проводници и други.

Съществуват неосъществени благоприятни условия за нахлуване на български компании на словашкия пазар, както и за взаимна активност на български и словашки компании в разнообразни области: автомобилостроене, производство на строителна и малогабаритна земеделска техника,  осъществяване на инфраструктурни планове и хранителна индустрия.

С струпване, в края на 2021 година словашките вложения у нас са 57.7 млн. евро по данни на Българска народна банка. За цялата предходна година те са позитивни с 1.2 млн. евро. Отделни словашки компании демонстрират интерес за вложение в България. За разширение на взаимното съдействие сред двете страни би асъдействало основаването на смесени предприятия, изключително като се имат поради съществуващите към този момент връзки сред предприятията от двете страни в близкото минало.

По отношение на туристическите връзки също има благоприятни условия за развиване. Броят на словашките жители, посетили България варира. През предходната година 26 085 индивида са били у нас, което е доста над гостите през пандемичната 2020-а. Припомняме, че през 2029-а у нас са били 77 098 словашки туристи.

През последните години България взе участие в ревюто " Словакия тур " в Братислава. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР