Васил Добрев, юристОбщински съветник от БСП, ОбС СливенОтново отчети и

...
Васил Добрев, юристОбщински съветник от БСП, ОбС СливенОтново отчети и
Коментари Харесай

Необходима ни е програма за действие

Васил Добрев, правист
Общински консултант от Българска социалистическа партия, Общински съвет Сливен

Отново доклади и избор в нашите партийни организации - време за разбор и равносметка. Но анализът не трябва да оставя затворен в ограничавания откъслек от време на отчетния интервал. Защото обстановката е резултат от нескончаем развой, с съответни измерения за всеки район, за всяко обитаемо място, за всяка регионална, общинска или съществена организация. Това са резултати на обща отговорност, само че имат лични лица в съответни обстановки. И в някои случаи - като Сливенската община да вземем за пример, са нужни сезифовски старания за превъзмогване на насъбраните през последните 10-15 години организационни проблеми. Време е трезво да погледнем на резултатите и то не самоцелно, а с разновидности на съответни оферти на стратегии за деяние.
Необходима ни е стратегия за деяние - освен с национални цели, а и с съответни районни и локални аспекти. Програма за деяние, ориентирана освен към организационното действие на партията и нейните районни и локални структури, а обърната към настоящите проблеми на хората и районите.
Не можем да си позволим да останем безучастни към идния и към този момент почнал развой на стратегическо обмисляне на развиването на страната, районите и общините за идващия планов интервал 2021-2027 година Още повече, че Българска социалистическа партия е единствената политическа партия с визия за развиването на страната, която в една или друга степен има свои конкретизации в разнообразни райони. Изключително значимо е във всяка област на националните и районни политики да се приготвят, декларират и пазят съответни управнически планове. Време е за интензивна работа на препоръките по политики и на национално, и на районно и локално равнище.
И това не е кабинетна работа, а взаимна работа с жителите и гражданските организации - оферти, изведени от обществен цивилен разговор. Ако не стартираме навреме тази огромна по своите размери активност, ще се окажем " в плен " на планувани от сегашните ръководещи цели и планове за идващите седем години. И то планувани " на мрачно и в стеснен кръг ". От което следствията могат да бъдат съдбовни, изключително за обособени райони.
Един образец са интензивно планиращите се индустриални зони в другите райони, за които е належащо до края на тази година да има вид на идейни планове, в най-благоприятен вид. Това е един от проблемите, които обсъдихме взаимно с бизнеса по време на предизборната акция в Сливен. Фатални са следствията от подхванатите дейности за груба редакция и свиване на индустриалните зони, планувани в Интегрирания проект за градско възобновяване и развиване 2014-2020г. Те са сведени единствено до една дребна зона към летище " Бършен ". По този метод Сливенската община, на основа на данните за последните години, в анализите на Института за пазарна стопанска система, към този момент разгласен за " периферна зона ", ще си остане " бяло поле " в развиването на страната.
За отбраната и реализацията на тези планове в страната са нужни професионални екипи и взаимна работа за другите райони. В тези посоки е оправдано иницииране и стимулиране на взаимна активност на екипи от разнообразни райони - по планови региони на развиване.
Много съответни образци могат да се дадат за решение на насъбраните проблеми за всеки квартал, за всяко обитаемо място, до крупните стратегически планове и стратегии за развиването на районите. Тези проблеми е добре по самодейност на Българска социалистическа партия да се разискват и оферират разновидности за решения на обществени гражданки конгреси - полемики, публични приемни и други Публичното разискване и търсенето на път за решение на проблемите са първата причина за пътя на Българска социалистическа партия към жителите. Именно подобен вид публични открити конгреси би трябвало да се търсят като форма за партньорски дейности на Българска социалистическа партия с цивилен организации: открити публични конгреси, които да обрисуват пътя за решение на насъбраните обществени проблеми, а освен затворени в заседателните зали събрания и съвещания на " тясно партийни " прояви, които още повече ще доведат до самоизолация на организациите на Българска социалистическа партия по места.
Доверието на жителите се връща и печели с решение на съответни проблеми или най-малко с обрисуване на пътя към решението. Започнал е развой на невъзвращаема загуба на доверието към ръководещата коалиция, към министър ръководителя и държавното управление. Общественото неодобрение е на първо място в сферите на обществената политика, опазването на здравето, образованието и развиването на промишлеността. Но това е предизвикателство, за което би трябвало да сме подготвени - с положителни оферти за решения и то в партньорство с цивилен организации. Предстои ни работа - доста работа, не кабинетна, а измежду хората, дружно с хората и за хората!
И най-после, само че не по значителност - нужна е огромна работа за образование на фрагментите, с обсег на всички райони. Трябват ни хора - технократи, хора с визия за развиване на страната и районите, а не да ги отблъскваме в поради опазване статута на така наречен " наш човек ". Това би било добре да не е лекционна агитация - а например взаимна активност на образувани стратегии екипи по политики в другите райони, с присъединяване на представители на препоръките по политики на Националния съвет. Не е ли време националните и районни управления и деятели да проработят дружно и то взаимно с цивилен организации - на открити дискусионни конгреси?
Време е! Време е не за приказки, а за работа! И това е наша обща отговорност пред времето и обществото, в което живеем!
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР