Васил Алексиев е старши спасител на плажа в бургаския кв.

...
Васил Алексиев е старши спасител на плажа в бургаския кв.
Коментари Харесай

Опитен спасител разкри как с един поглед се разбира дали човек се дави

Васил Алексиев е старши избавител на плажа в бургаския кв. "Крайморие ". Той има дълготраен стаж като лайфгард и през кариерата си неведнъж е попадал в обстановки на живот и гибел.

Пред "Флагмант " той разяснява жестоката покруса в Карнобат и дава потребни препоръки на плажуващите за това по какъв начин да се спасят от заплахите на морето.

- Г-н Алексиев, Вие сте специалист избавител. Има ли някакви признаци, по които може да се познае, че човек се дави, без да са налице забележимите такива – махане с ръце, кряскане за помощ и така нататък?

- На първо място има три аргументи за удавяне. Те са: непознаване на мястото, където отиваш; незнанието по какъв начин да си помогнеш; и неумението да плуваш. Признаците, по които може да се познае, че човек се дави, са написани и в учебниците, по които се преподава на курсовете за избавител.

С опита става обикновено за нас единствено с взор да преценим по какъв начин плува даден човек и да разберем незабавно какъв брой са опциите му, по кое време се е уморил или е изпаднал в заплаха. Такива индикатори да вземем за пример са превръщане по тил, неенергично отпуснати ръце и опит за плуване с крайници.

Лесно може да се разпознае човек, който е на лимита на силите си. Тогава в действителност се намесваме ние.

- В подтекста на ужасния случай в Карнобат... вие сте морски избавител, само че по какъв начин е допустимо човек да се удави в басейн?

- Не съм задоволително добре осведомен със случилото се в Карнобат. Мога обаче да кажа, че на басейн доста постоянно се случват произшествия, да вземем за пример при скокове. Без да погледнат към дъното на басейна хората се хвърлят във водата и по този начин е допустимо да ударят човек, който се е гмурнал по-надълбоко.

Друга причина е удар в страничните стени на басейна или даже заклещена под водата ръка. Това, което ви разказвам, се е случвало персонално на мен, когато съм бил на промяна.

- Възможно ли е човек, който в никакъв случай не е учил оказване на първа помощ, да помогне съответно в обстановка с давещ се човек?

- Абсолютно не, това няма по какъв начин да се случи. Аналогията е все едно да не можете да карате кола, само че да се качите зад кормилото за пръв път и да карате по-добре от дълготраен водач. Тези приказки съм ги чувал... някой споделя: „ Аз не знам, не мога, само че съумях да оказа помощ “.

Това са цялостни нелепости. Аз съм старши избавител на плажа в Крайморие. Всеки ден изпитвам останалите момчета тук, вървим на образования и даже водим курсове за първа помощ за искащи. Въпреки че всяка година организираме тези курсове, виждаме, че отново има доста пропуски в знанията.

Представете си в този момент човек, който в никакъв случай не е учил или даже виждал оказване на първа помощ. Няма по какъв начин да се случи това.

- Вече наближава средата на август. През този месец всяка година морето стартира да става бурно. Каква е обстановката на плажа в Крайморие все още?

- Всичко е тъкмо такова, какво се чака за август. Има талази, има вятър. Има обаче и удобни условия за почиващите. Спасителите ни са на равнище. Всеки ден аз ревизирам, през мен минават инструктажите – отиграваме обстановки, припомняме първа долекарска помощ.

Единствено имаме разправии с хората с домашни любимци. Все още обаче има хора, които считат, че „ морето е до колене “ и че плажа е свободен. Но към този момент обстановката е изцяло под надзор.

- Заливът в Крайморие като че ли е някак по-закътан. Излезе ли към този момент мъртвото неспокойствие?

- Засега нямаме даже първи проблясъци. Течението тук е непрекъснато и ние знаем посоката му, а с това и коридорите, по които можем да пресрещнем даже плавателни съдове или някой от надувамите атракции.

Ситуацията е овладяна изцяло и до момента сме нямали злополуки – действаме навреме още в първите минути.

- На други плажове обаче мъртвото неспокойствие към този момент е реалност, а доста хора не знаят по какъв начин да реагират, в случай че попаднат в него. Какво се прави, когато морето стартира да дърпа във вътрешността?

- Първото, което би трябвало да се направи е хората да се научат да разпознават мъртвото неспокойствие още от плиткото. Привидно, когато този феномен се появи, морето в действителност наподобява безпрепятствено и умерено и доста хора се подвеждат от това. Първото, което се ревизира, е дали морето „ дърпа “.

Влиза се до коляно и се следи дали пясъка под краката се движи. Ако това е по този начин, значи има мъртво неспокойствие и би трябвало да се внимава извънредно доста.

Разбира се, доста хора попадат в ситуция, където към този момент са на надълбоко, когато осъзнават какво им се случва. Най-важно тогава е да се резервира успокоение и да се плува под кос ъгъл – не хората да се пробват да плуват към брега или във вътрешността, а встрани.

Използва се течението и от време на време даже без човек да мръдне, самите придвижвания на водата го изкарват към брега.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР