Вашият колумнист току-що имаше горчивото удоволствие да шофира по тихоокеанското

...
Вашият колумнист току-що имаше горчивото удоволствие да шофира по тихоокеанското
Коментари Харесай

Колко всъщност е екологично вашето електрическо превозно средство

Вашият колумнист преди малко имаше горчивото наслаждение да кара по тихоокеанското крайбрежие на Америка, в нов електрически SUV Fisker Ocean, а вятърът се вееше в останките от косата му. Повечето хора биха го нарекли сладко, тъй като той е в " Калифорнийски режим " - изискана функционалност, която с натискането на бутон смъква всички прозорци, в това число задното предно стъкло, дърпа обратно покрива със слънчеви панели и трансформира колата в идващото най-хубаво нещо след всички - електрически кабриолет.Все отново е горчиво, тъй като, откакто върна пробното транспортно средство, той трябваше да се прибере у дома със своята Kia Niro EV, която е по-малка, с по-малък пробег и няма отворен покрив - наречете го " режим на дъждовна Англия ". Утехата беше, че е с към звук по-лек и в случай че карате електрически автомобил, както прави Шумпетер, с цел да сигнализирате за добродетелта си с ниско наличие на въглеродни излъчвания на улицата, това, че сте лек, а не тежък, би трябвало да се брои.

Вашият колумнист преди малко имаше горчивото наслаждение да кара по тихоокеанското крайбрежие на Америка, в нов електрически SUV Fisker Ocean, а вятърът се вееше в останките от косата му. Повечето хора биха го нарекли сладко, тъй като той е в " Калифорнийски режим " - изискана функционалност, която с натискането на бутон смъква всички прозорци, в това число задното предно стъкло, дърпа обратно покрива със слънчеви панели и трансформира колата в идващото най-хубаво нещо след всички - електрически кабриолет.

Все отново е горчиво, тъй като, откакто върна пробното транспортно средство, той трябваше да се прибере у дома със своята Kia Niro EV, която е по-малка, с по-малък пробег и няма отворен покрив - наречете го " режим на дъждовна Англия ". Утехата беше, че е с към звук по-лек и в случай че карате електрически автомобил, както прави Шумпетер, с цел да сигнализирате за добродетелта си с ниско наличие на въглеродни излъчвания на улицата, това, че сте лек, а не тежък, би трябвало да се брои.

Освен че не го прави. Просто погледнете бъдещата гама, която Fisker, стартъп за електрически коли (EV), показа на 3 август. Той включваше: усъвършенствана офроуд версия на Ocean, която Хенрик Фискер, датският съосновател на автомобилния производител, сподели, че би била подобаваща за рали с чудовищни камиони; " суперавтомобил " с пробег от 1000 км (600 мили) и пикап напряко от " Йелоустоун " - в комплект с държач за каубойска шапка. Разбира се, имаше и наличен шестместен автомобил, наименуван Pear. Но макар че Fisker споделя, че устойчивостта е един от неговите основополагащи правила, те се отдават на наклонността, съвсем универсална измежду автомобилните компании: създаване на по-големи, по-мощни коли, даже когато са електрически.
Реклама По-големи и по-мощни
Причините за това са две. Първият е облагата. Както при стандартните коли, по-големите електрически автомобили генерират по-високи маржове. Второто е желанието на потребителите. В продължение на десетилетия водачите избират SUV и пикапи, а не по-малки коли, и това към този момент се отнася за тези, зареждани с акумулатори. Водачите на електрически автомобили, които се тревожат за съществуването на инфраструктура за зареждане, желаят по-голям обсег, затова и по-големи акумулатори. Според консултантската компания BNEF резултатът е, че междинният размер на батерията се е нараснал с 10% годишно в международен мащаб от 2018 година до 2022 година Това може да помогне за по-успокояващо пътешестване. Но в последна сметка наклонността за увеличение на размера ще се окаже неустойчива и рискова.

Това към този момент граничи със смешното. Hummer EV на General Motors тежи над 4000 кг. Само батерията му е тежка колкото Honda Civic. General Motors неотдавна показа и електрическия пикап Chevrolet Silverado с тегло 3800 кг, който може да тегли трактор и има пробег до 720 км. Тази година Tesla възнамерява да стартира производството на своя електрически Cybertruck, разказан от Илcн Мъск, като " заплашителен, футуристичен бронетранспортьор ". Такива " мускулести " камиони може да са цената, която би трябвало да платите, с цел да убедите водачите на пикапи да преминат на електричество. И въпреки всичко размерът има значение и за жителите на предградията. Международната енергийна организация пресмята, че предходната година повече от половината електрически коли, продадени по света, са били SUV.
В дълготраен проект наклонността за по-големи акумулатори може да има противоположен резултат по стопански и екологични аргументи.
Засега производителите на коли могат да настояват, че колкото и огромни да са електрическите уреди, те имат позитивно влияние върху планетата. Въпреки че производството на електрически автомобили - в това число снабдяването с метали и минерали, които се влагат в тях - генерира повече парникови газове от стандартните коли, те бързо компенсират това посредством неналичието на излъчвания от ауспуха. Lucien Mathieu от Transport and Environment, европейска неправителствена организация, споделя, че даже най-големите електрически автомобили имат по-ниски въглеродни излъчвания през целия живот от междинния стандартен автомобил. Това е правилно даже тук-там с доста електричество, употребявано от въглища, като Китай.
Реклама

Големи акумулатори - по-големи проблеми
Но в дълготраен проект наклонността за по-големи акумулатори може да има противоположен резултат по стопански и екологични аргументи. Първо, колкото по-голяма е батерията, толкоз по-голям напън ще има върху веригата за доставки. Ако размерите на батериите се усилят, евентуално ще има дефицит на литий и никел. Това ще увеличи цената на литиево-йонните акумулатори, което би подкопало рентабилността на производителите на коли.

Второ, зареждането на по-големи акумулатори по въглеродно безпристрастен метод изисква повече нисковъглеродно електричество. Това може да сътвори тесни места в мрежата. Трето, колкото по-голям е натискът върху оскъдните запаси, жизненоважни за производството на електрически автомобили, толкоз по-трудно ще бъде да се трансфорат наличните електрически коли в решаващо значение за електрифицирането на всеобщия пазар. Това ще забави цялостната декарбонизация на превоза. И най-после, има сигурност. Не единствено че военен танк, който развива от нула до 100 километра в час за момент, е проблем за всеки, който се окаже на пътя му. Гумите, спирачките и износването на пътя също създават рискови замърсители, които се утежняват с по-тежките транспортни средства.

Правителствата имат способи да насърчат производителите на електрически автомобили да понижат размера им. Най-важното е да се поддържа разширението на инфраструктурата за зареждане, което ще понижи безпокойството за пробег и ще насърчи по-малките коли. Данъците могат да глобяват по-тежките транспортни средства, а дотациите могат да предизвикват по-леките. На локално равнище тапите и таксите за паркиране могат да имат сходен резултат. Като най-малко производителите на коли може да бъдат задължени да етикетират енергийната и материалната успеваемост на своите транспортни средства, както вършат производителите на уреди в Европейския съюз (ЕС). Разваляте безпокойството В последна сметка промишлеността съвсем несъмнено ще осъзнае безумието да преследва размера поради себе си. Изпълнителният шеф на Ford Джим Фарли неотдавна сподели, че производителите на коли не могат да вършат пари с акумулатори с най-дълъг пробег. Неговият сътрудник в General Motors Мери Бара предприе непредвидената стъпка да анулира проекта за отдръпването на наличния Chevy Bolt EV. В Европа производители като Volkswagen вършат от ден на ден по-малки, по-евтини електрически автомобили. Говори се, че Tesla възнамерява стилен модел, създаден в Мексико.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР