Вашингтон. Западните правителства се стремят да подкрепят авторитарния, независимо настроен

...
Вашингтон. Западните правителства се стремят да подкрепят авторитарния, независимо настроен
Коментари Харесай

The Wall Street Journal: Възможността за интеграция между Русия и Беларус може да промени сметките на Запада

Вашингтон. Западните държавни управления се стремят да поддържат властническия, без значение надъхан президент на Беларус Александър Лукашенко, обезпокоени, че възможното усвояване на страната му от Русия ще промени салдото на силите в Европа, написа американското издание The Wall Street Journal .
Тази поддръжка обаче е лимитирана от опасенията, че прекомерно околните връзки с Минск може да провокират съветска интервенция. Някои командири в НАТО споделят, че беларуските военни и службите за сигурност към този момент са попаднали под властта на Москва.
Лукашенко, който е на власт от 1994 година, се съпротивлява на възходящите претенции на Москва за по-нататъшно консолидиране на двете страни в „ Съюзната страна “, образувание, което значително е алегорично от основаването си преди 22 години. Той отхвърли настояването на съветския президент Владимир Путин за допускане на съветските военни бази в Беларус и остана безпристрастен във връзка с войната в прилежаща Украйна, където подкрепеното от Запада държавно управление се бори против Русия и нейните пълномощници.
Ситуацията е сериозна в смисъл, че Русия в действителност може да ги принуди да се обединят. Те са под напън и в този момент е време Европейският съюз, Полша и други страни да поддържат суверенитета им “, съобщи външният министър Яцек Чапутович от Полша, член на НАТО и Европейски Съюз, която граничи с Беларус.
Съединени американски щати и Европейски Съюз, откакто години наред отхвърляха Лукашенко поради потискането на демокрацията и правата на индивида в Беларус, възобновяват контакти на високо ниво, в това число посредством посещаване през август на тогавашния консултант по националната сигурност на президента Доналд Тръмп Джон Болтън.
Руските медии постоянно се занимават с Лукашенко в последно време, най-много поради изказването му от предишния месец, че Втората международна война „ не е нашата война “ - забележка, обсъждана като засегнатост от мнозина в Русия, където празнуването на руските победи във Втората международна война имат статус на държавна вяра.
Все отново Русия и Беларус договарят за пътна карта за прогрес по плана на Съюзната страна, който съгласно тях ще бъде утвърден до декември. Москва упорства за по-близък политически съюз и употребява доставката на субсидиран нефт и други стопански лостове като разменна монета.
Служители в Минск обаче настояват, че страната им от 9,5 милиона души, въпреки и заинтригувана от икономическите връзки, е решена да не стане следващата провинция на гигантския си комшия. „ Беларус е суверенна самостоятелна страна. Не виждаме друго бъдеще ", сподели Валери Воронецки, ръководител на комисията по външни работи в Беларуската камара на представителите и непосредствен до Лукашенко.
Докато сходни настройки са приветствани в западните външни министерства, някои военни командири на НАТО заемат друга позиция. За тях инцидентните прояви на Лукашенко против Москва не компенсират оценката, че Беларус остава най-близкият съдружник на Русия и че нейните военни в действителност са съветски защитителен актив, който заплашва източния фланг на НАТО.
„ Нивото им на съдействие с Русия ни оставя доста малко място за полемики “, сподели генерал-лейтенант Раймунд Анджейчак, шеф на генералния щаб на въоръжените сили на Полша. " Това е безусловно невероятна интеграция - всички детайли, системи за командване и ръководство, системи за противовъздушна защита. "
Калининградският анклав на Русия и Беларус седят на противоположните краища на един от най-уязвимите региони на НАТО, 65-милиметровата полско-литовска граница. Това е единствената сухопътна връзка сред балтийските страни и останалата част от съюза.
Тъй като съветските войски постоянно организират учения в Беларус, фактът, че Москва няма публични бази, не е толкоз значима, сподели военачалник Анджейчак. „ За днешния темперамент на спора, където факторът на времето е от решаващо значение, не става дума за непрекъснато наличие, а за акомодация, инфраструктура и военна подвижност “, сподели той.
Не всички са съгласни. Отказът на Минск да позволи съветските военни бази съставлява логичен жест, разяснява пенсионираният генерал-лейтенант Бен Ходжис, който е бил пълководец на американската войска Европа през 2014-17 година
„ Явно Русия има логистична инфраструктура, има бази навръх границата, само че въпреки всичко е по-добре, в сравнение с да ги има тук, в Беларус “, сподели ген. Ходжис. " Докато президентът Лукашенко е в положение да каже на руснаците: " Благодаря, можем да се защитим ", това способства доста за стабилността в района. "
След като възпирането на Русия се очерта като стратегически приоритет, европейските и американските представители към този момент не са толкоз гласовити за спазването на правата на индивида от държавното управление на Лукашенко.
„ Правата на индивида няма да отпаднат като проблем, само че това е нещо, за което може би желаеме да приказваме уединено “, споделя Брадли Фреден, шеф на Държавния департамент за Източна Европа, на конференция в Минск през октомври, на която участва Лукашенко. " Ние не се опитваме да откъснем Беларус от връзките й с Русия, просто желаеме да можем да забележим малко по малко къде нашите ползи съответстват ", сподели той. Според полският външен министър Чапутович запазването на независимостта на Беларус има преимущество пред нейната вътрешна политика. „ Разбира се, това е страна, която се нуждае от промени, системата и нейната народна власт не са съвършени, само че в този момент е моментът да разгледаме по-сериозните проблеми “, сподели той.
Западът може да реализира единствено толкоз в Беларус, сподели някогашният заместник-министър на защитата на Съединени американски щати Александър Вершбоу, който е бил заместител общоприет секретар на НАТО през 2012-16.
„ Никой няма никакви илюзии, че ще поеме курс като Украйна или Грузия. Но в случай че те усложняват съветските калкулации и в случай че дават материална и политическа поддръжка за суверенитета и независимостта на Украйна, това не е нищожно ", сподели Вершбоу. „ Но ние също би трябвало да внимаваме да не наподобява че се сближаваме доста, което може да е контрапродуктивно и да провокира остра съветска реакция. “
Това е този тип отговор, който чиновниците в Минск се пробват да избегнат. Сенатор Сергей Рахманов, ръководител на Комитета за национална сигурност и интернационалните въпроси на белоруския сенат, предизвести против погрешно четене желанията на страната. " Ние няма да предадем нашия стратегически сътрудник Русия при никакви условия и нашите западни сътрудници би трябвало да схванат това ", сподели той.
Предвид силата на Русия, сходни изказвания са ориентирани, както към Кремъл, по този начин и към Запада. Вячеслав Никонов, почитан член на съветския парламент, отговори на въпрос за последните заигравания на Лукашенко със Запад, акцентирайки войната, която стартира в Украйна, откакто тя се отклони от Москва през 2014 година
„ Движението в посока Запад не е гаранция за добър живот “, съобщи Никонов по време на неотдавнашно посещаване в Минск. " Просто погледнете Украйна. "

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР