Вашингтон. Водещият експерт по инфекциозни болести в САЩ д-р Антъни

...
Вашингтон. Водещият експерт по инфекциозни болести в САЩ д-р Антъни
Коментари Харесай

The Guardian: Главният инфекционист на САЩ призова да не се празнува победа над Covid-19 преждевременно

Вашингтон. Водещият специалист по инфекциозни заболявания в Съединени американски щати доктор Антъни Фаучи предизвести: прекомерно рано е да се чества успеха над COVID-19. Въпреки че заболеваемостта в страната е спаднала до най-ниското си равнище от юни предходната година, оповестява The Guardian .

„ Не желаеме да разгласяваме победа прибързано, тъй като имаме още доста работа “, сподели Фаучи, който управлява Националния институт по алергии и инфекциозни заболявания (Niaid), пред изданието. „ Но колкото повече хора могат да се имунизират, толкоз по-безопасна ще бъде общността “.

Изминалият уикенд беляза неофициалното начало на лятото в Съединени американски щати. И най-малко 50% от пълнолетното население на страната, които са минали цялостния курс на имунизации, са съумели да открият сезона на барбекюто без маски и с пътувания до плажа, отбелязва вестникът.

Ежедневните случаи на ковид са намалели с 53% от 1 май, съгласно университета „ Джонс Хопкинс “. Но измежду неимунизираните американци процентите към момента са високи. Освен това броят на случаите на COVID-19 в останалия свят продължава да се усилва.

„ Докато има известна степен на интензивност (на коронавируса) по света, постоянно съществува заплаха от поява на варианти, които ненапълно ще понижат успеваемостта на нашите ваксини “, сподели Фаучи.

Сега от Съединени американски щати се изисква да усилят поддръжката си за световните старания за имунизация, а през последните седмици управляващите на страната дадоха обещание 80 милиона дози в допълнение към дарението от 4 милиарда $, което дадоха обещание да похарчат за самодейността Covax. Фаучи съобщи, че Америка може да даде тази спомагателна помощ на другите в доста близко бъдеще.

„ Сега обсъждаме на разнообразни равнища по какъв начин бихме могли да увеличим производството, с цел да получаваме дози ваксини от компании, които към този момент ги вършат за нас. Тоест да се получат повече дози, които могат да се разпределят сред страните с ниски и междинни приходи “, изясни специалистът.

В същото време Съединените щати би трябвало да се оправят с проблемите, които пречат на хората да получат имунитет против COVID-19. И не става въпрос единствено за тези, които са изрично срещу имунизацията. Много американци не са съумели да имунизират заради липса на информация, усложнения с превоза или опасения от почивката, защото платените отпуски по болест в Съединени американски щати не са обезпечени, акцентира The Guardian.

Този месец Белият дом насочи спомагателни запаси към регионите в неравностойно състояние и поддържа напъните на фирмите, предоставящи безвъзмездни пътувания за хората, които ще си слагат коронавирусната ваксина. Освен това Байдън прикани по-рано всички работодатели да дават на чиновниците заплатен отпуск за имунизиране и възобновяване от всевъзможни странични резултати и вкара данъчни облекчения за дребния и междинния бизнес в поддръжка на самодейността.

„ Достъпността и удобството за приемане на ваксина са в действителност невероятни през днешния ден “, призна Фаучи. Но съгласно специалиста, до момента в който по-голямата част от американците не бъдат имунизирани, рискът от заразяване с COVID-19 в Съединени американски щати към момента е висок.

„ Не можем да се откажем от ограниченията за публично здраве, в случай че някаква вирусна активност продължава да съществува в по-широката общественост в Съединените щати “, сподели Фаучи. „ Въпреки че имаме по-малко от 30 000 инфекции дневно, това към момента е доста “.

59,1% от американците на 12 и повече години са получили първата си доза от имунизацията в петък, съгласно Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите (CDC). В същото време 47,4% от популацията на Съединени американски щати са приключили цялостния курс, обръща внимание The Guardian.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР