Вашингтон. Уволненият Главен прокурор на Украйна, който е в центъра

...
Вашингтон. Уволненият Главен прокурор на Украйна, който е в центъра
Коментари Харесай

Уволненият бивш Главен прокурор на Украйна: Разследването срещу Burisma беше прекратено заради САЩ

Вашингтон. Уволненият Главен прокурор на Украйна, който е в центъра на абсурда към някогашния американски вицепрезидент Джо Байдън, е декларирал в частен диалог с персоналния юрист на президента на Съединени американски щати Руди Джулиани по-рано тази година, че е получил разпореждане да изостави следствието на свързаната със сина на Байдън газова компания, демонстрират елементи от този диалог, които бяха предадени на Конгреса от генералния контрольор на Държавния департамент, оповестява Fox News .
Американският ефирен канал е получил копие от бележките на Джулиани от неговия диалог с уволнения украински прокурор Виктор Шокин през януари 2019 година. В тях се твърди, че „ неговите следствия са спрени поради боязън от Съединени американски щати “.
„ Господин Шокин се пробва да продължи следствието, само че през или към юни или юли 2015 година посланикът на Съединени американски щати Джефри Пайет му споделя, че следствието би трябвало да се пипа с бели ръкавици, което, съгласно господин Шокин, значи да не се прави нищо по него “, гласят бележките от диалога. В тях се твърди също, че на Шокин му е казано, че Байдън е спрял американска помощ за Украйна поради следствието.
Главният прокурор е уволнен през април 2016 година, а въпросният случай е „ закрит от сегашния Главен прокурор Юрий Луценко “, отново съгласно записките на Джулиани. Въпреки неговите изказвания, Шокин е непрекъснато упрекван в корупция от двете страни на Атлантика.
Но ролята на Байдън в тази история е назад под светлините на прожекторите, откакто Демократическата партия стартира следствие за импийчмънт поради напъните на Тръмп да убеди Украйна да възобнови следствието на дейностите на някогашния американски вицепрезидент.
Байдън, който желае да размени като президент Доналд Тръмп след изборите през 2020 година, един път се похвалил пред камерите, че когато е бил вицепрезидент и е управлявал украинската политика на администрацията на Барак Обама сполучливо е притиснал Киев да уволни Шокин, който тогава е Главен прокурор и по това време проверява създателя на Burisma Holdings, където Хънтър Байдън имаше доста доходоносна роля в борда.
Съюзниците на демократа обаче настояват, че неговата интервенция, която провокира уволнението на Шокин, няма нищо общо със сина му, а по-скоро е обвързвана с корупционните проблеми на Украйна. Кампанията „ Байдън “ също атакува Джулиани и разкритикува остро медиите, че му даде ефирно време. Кампанията написа на NBC News, CBS News, Fox News и CNN, с цел да изрази „ сериозна угриженост, че продължавате да пускате Руди Джулиани в ефир, с цел да разпространявате подправени, развенчани теории на конспирацията от името на Доналд Тръмп “.
The Wall Street Journal заяви предходната седмица, че все още на намесата на Байдън, следствието на Burisma е било затихнало.
Но тогава Шокин, съгласно изявлението с Джулиани, е разследвал Микола Злочевски, някогашният министър на екологията и естествените запаси на Украйна – също създател на Burisma. Хънтър Байдън е назначен в борда на компанията от Злочевски, „ с цел да се отбрани самият той “, както твърди някогашният украински Главен прокурор.
Интервюто, за което се твърди, че е осъществено от Джулиани, се организира на 23 януари 2019 година в офис на Park Avenue в Ню Йорк. Шокин е бил интервюиран по телефона и са употребявани преводачи - един в Украйна и един в Ню Йорк, съгласно бележките, получени от Fox News.
В изказване пред телевизионния канал, откакто този отчет е оповестен за първи път, Джулиани сподели, че детайлностите са събрани преди Байдън да разгласи кандидатурата си за президент и тези обвинявания да стигнат до него.
„ Проучих ги като част от отговорностите ми като юрист да покажа, че закононарушенията не са осъществени от моя клиент, а от демократите. Не желаех да проверявам Джо Байдън. Не проверявах Джо Байдън “, съобщи Джулиани.
Той също по този начин удостовери, че е внесъл документите в Държавния департамент, като сподели, че е отчаян, че не са разследвани.
„ Може би в този момент ще го създадат “, сподели някогашният кмет на Ню Йорк.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР