Вашингтон/Токио. Мултимилиарден проект между САЩ и Япония за развитие на

...
Вашингтон/Токио. Мултимилиарден проект между САЩ и Япония за развитие на
Коментари Харесай

Sputnik: САЩ и Япония ще вложат близо девет милиарда долара за развитието на американска база в Гуам като алтернатива на тази в Окинава

Вашингтон/Токио. Мултимилиарден план сред Съединени американски щати и Япония за развиване на остров Гуам като база за по-голяма част от Военноморските сили на Съединени американски щати към този момент е в деяние, след години на недоволства от американския боен отпечатък в Окинава, предава Sputnik .
Проектът на стойност 8.7 милиарда $ се финансира частично от Съединени американски щати, които покриват повече от 5 милиарда от разноските на плана, до момента в който Япония ще се включи с 3 милиарда $, съгласно вестника на американската войска „ Stars and Stripes “. Подготовката и измененията в Гуам целят да трансфорат острова в изцяло подготвен да поддържа повече от 4000 морски пехотинци, които се чака да дойдат в интервала на идващото десетилетие, съгласно отчет на „ Stars and Stripes “, оповестен в понеделник.
„ Очевидно той (проектът) се движи напред. В момента сме в началните стадии на главната база… има огромен брой висшестоящи водачи, които са, считам, удовлетворени от това което вършим, тъй като ние демонстрираме действителен напредък при този обект и мисля, че това набира движеща сила… тъй че това е ужасно да се види “, съобщи Капитан Даниел Търнър, пълководец на Командването на военноморските инженерски уреди „ Марианас “.
Част от работата е била да бъдат взривени уреди останали от Втората международна война, само че има към 60 плана, които би трябвало да бъдат приключени на острова, в това число построяването на нови казарми, в които военнослужещите да живеят. Островът към този момент има забележителна военна инфраструктура, защото американската военновъздушна база „ Андерсен “ се намира там.
Ходът за разполагане на повече морски пехотинци в Гуам е стимулиран от съвсем непрестанните недоволства на японски поданици във връзка с американското военноморско наличие в Окинава, „ крайъгълният камък на Тихия океан, който доста морски пехотинци назовават собствен дом “, по думите на ветерана пехотинец и колумнист Джеймс Кларк.
Много поданици на Окинава ненавиждат наличието на морските пехотинци, а някои локални политици, в това число някогашният губернатор на Окинава Такеши Онага, зае мощни позиции срещу американската база. Инцидент през 1995 година, в който трима американски военнослужещи отвлякоха и изнасилиха 12-годишно момиче от Окинава, докара до широкообхватни митинги против американското наличие в префектурата. Подобни закононарушения и по-малко познати такива, осъществени от американски военнослужещи, поддържат напрежението сред локалните и военните и до момента.
Като част от тихоокеанското „ преустрояване “ и опити от страна на Токио и Вашингтон да разрешат въпроса, беше подписано съглашение през 2008 година от тогавашния държавен секретар на Съединени американски щати Кондолиза Райс да бъдат преместени хиляди американски военнослужещи от Окинава в Гуам, Хаваи и Австралия.
Част от проекта включваше и преместването на военноморското наличие в Окинава от градската среда към далечен регион в префектурата. Японските поданици не са удовлетворени и от това съглашение. Близо 70 000 души се събраха в столицата на Окинава, Наха, с цел да показват своята съпротива против преместването на морските пехотинци от гъстата градска среда към обособена част на острова, заяви вестник „ Japan Times “ в събота.

Превод и редакция: Йонислав Дочев
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР