Вашингтон ще продължи да се конкурира енергично с Пекин, но

...
Вашингтон ще продължи да се конкурира енергично с Пекин, но
Коментари Харесай

Байдън размаха пръст, как му отвърна Си Дзинпин

Вашингтон ще продължи да се конкурира " пламенно " с Пекин, само че това съревнование не трябва да прераства в спор. Това съобщи президентът на Съединени американски щати Джо Байдън пред китайския президент Си Дзинпин по време на срещата на върха на Г-20 в Индонезия.

Президентите завършиха знаменателната среща на върха в Бали след тричасови диалози, целящи да попречат на тлеещото им съревнование да прерасне в спор, заяви Агенция Франс Прес.
-->
" Президентът Байдън разясни, че Съединени американски щати ще продължат да се конкурират пламенно с КНР, в това число като влагат в източници на мощ вкъщи и като сплотяват сили със съдружници и сътрудници по света. Той повтори, че това съревнование не би трябвало да прераства в спор, и акцентира, че Съединени американски щати и КНР би трябвало да ръководят конкуренцията отговорно и да поддържат отворени линии за връзка ", съобщи американската администрация в изказване, оповестено след двустранната среща.

Лидерите разискаха и обстановката към Тайван. Във връзка с това президентът на Съединени американски щати увери китайския водач, че политиката на Вашингтон по отношение на острова не се е трансформирала. " Политиката ни за обединен Китай не се е трансформирала, Съединени американски щати се опълчват на едностранни промени в статуквото от която и да е от двете страни, а международната общественост е заинтригувана от поддържането на мира и стабилността в Тайванския пролив ", оповестиха от Белия дом.

Президентът на Съединени американски щати съобщи на своя сътрудник, че " нападателните " дейности на Китай във връзка с Тайван излагат на риск мира.

Байдън изрази възражения против " насилствените и все по-агресивни дейности на Китай по отношение на Тайван " , като добави, че те " подкопават мира и стабилността в Тайванския пролив и в по-широкия район ".

Китайският президент Си Дзинпин предизвести американския си сътрудник да не минава " алената линия " на Пекин във връзка с остров Тайван.

" Тайванският въпрос е в основата на главните ползи на Китай и първата алена линия, която не би трябвало да бъде пресичана в китайско-американските връзки ", заяви държавната осведомителна организация Синхуа.

Президентът на Съединени американски щати съобщи, че не има вяра, че Китай има " идни " проекти да нахлуе в Тайван, като даде оптимистична оценка на диалозите с президента Си Дзинпин.

" Не считам, че има някакъв иден опит от страна на Китай да нахлуе в Тайван ", съобщи Байдън на конференция след диалозите в Бали.

Напрежението внезапно набъбна във връзка с Тайван, като през август Китай организира огромни военни учения след визитата на ръководителя на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси в самоуправляващата се народна власт, за която претендира.

Двамата президенти се договориха държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен да посети Китай.

" Двамата водачи се споразумяха държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен да посети Китай, с цел да продължи разискванията ", съобщи администрацията на Съединени американски щати.

Двамата водачи показаха вяра, че двете сили могат да се оправят с възходящите разлики. Байдън акцентира, че Съединени американски щати и Китай би трябвало да работят дружно за решаването на световни проблеми като изменението на климата, световната макроикономическа неустойчивост, както и опазването на здравето, продоволствената сигурност и доста други.

" Точно това чака от нас интернационалната общественост. Двамата водачи се споразумяха да упълномощят основни висши чиновници в своите администрации да поддържат контакти и да задълбочат градивните старания по този и други въпроси ", заяви Белият дом.

Китайският президент Си Дзинпин съобщи по време на срещата си с президента на Съединени американски щати Джо Байдън, че Китай не има намерение да провокира или измества Съединените щати, заяви от своя страна китайското външно министерство.

" Китай в никакъв случай не се е стремял да трансформира интернационалния ред, не се намесва във вътрешните работи на Съединените щати и няма желание да провокира или измества Съединените щати ", съобщи Си Дзинпин.

Си Дзинпин съобщи още, че светът е задоволително огромен, с цел да могат двете страни да просперират и да се конкурират.

" При сегашните условия Китай и Съединените щати споделят повече, а не по-малко общи ползи ", сподели Си на Байдън.

Байдън, който седеше против Си на маса с лице към него, съобщи, че Пекин и Вашингтон " споделят отговорността " да покажат на света, че могат " да ръководят разликите си, да предотвратят превръщането на конкуренцията в спор ".

Си, най-могъщият водач на Китай от десетилетия насам, който неотдавна си обезпечи трети мандат, нарушаващ нормите, сподели на Байдън, че светът е " стигнал до кръстопът ".

" Светът чака, че Китай и Съединените щати ще се оправят вярно с връзките ", сподели му Си.

Двамата водачи са разискали и обстановката в Украйна, като Си е споделил на Байдън, че Пекин е " надълбоко угрижен " за спора.

" Китай от самото начало е стоял на страната на мира и ще продължи да предизвиква мирните договаряния ", е споделил китайският водач. " Подкрепяме и чакаме възобновяването на мирните договаряния сред Русия и Украйна ".

Китай се надява, че НАТО, Европейски Съюз и Съединени американски щати ще стартират изчерпателен разговор с Москва, съобщи още китайският президент.

" Подкрепяме и се надяваме на обновяване на мирните договаряния сред Русия и Украйна и в същото време чакаме Съединени американски щати, НАТО и Европейският съюз да стартират изчерпателен разговор с Русия ", съобщи Си Дзинпин, представен в изказване на китайското външно министерство след срещата.

Въпреки конфликта във връзка с Тайван Белият дом уточни, че е намерил общи позиции с Китай във връзка с съветската инвазия в Украйна - значим приоритет за Байдън, който се надява да лиши Москва от основен евентуален източник на интернационална поддръжка.

Си и Байдън " потвърдиха единодушието си, че в никакъв случай не би трябвало да се води нуклеарна война и такава в никакъв случай не може да бъде извоювана, и подчертаха опълчването си на потреблението или опасността от потребление на нуклеарни оръжия в Украйна ", се споделя в изказването на Белия дом.

Според американски публични представители Китай, макар реторичната поддръжка за Русия, не е доставил оръжия за войната в Украйна, като Москва е принудена да разчита на Иран и Северна Корея.

Байдън също по този начин подкани Китай да обуздае съдружника си Северна Корея, откакто рекордната серия от ракетни тествания породи опасения, че Пхенян скоро ще извърши седми нуклеарен опит.

Байдън сподели на Си, че " всички членове на интернационалната общественост имат интерес да предизвикват КНДР да работи отговорно ", заяви Белият дом, употребявайки акронима за формалното име на Северна Корея.

По-рано Китайската централна телевизия заяви, че двустранната среща сред китайския президент Си Дзинпин и президента на Съединени американски щати Джо Байдън е траяла 3 часа и 12 минути и това е първата персонална среща сред Си Дзинпин и Байдън, откогато Байдън пое поста президент на Съединени американски щати. За финален път двамата се срещнаха персонално през 2017 година в Давос, когато Байдън беше вицепрезидент на Съединени американски щати.

Последната персонална среща на Си с президент на Съединени американски щати беше през 2019 година с Доналд Тръмп, който дружно с Байдън дефинира Китай като главен интернационален проблем и единствен евентуален кандидат за шампионата на Съединени американски щати на международната сцена.

Въпреки че срещата беше първата среща на Си и Байдън в качеството им на президенти, двойката има извънредно дълга взаимна история. По оценка на Байдън той е прекарал 67 часа като вицепрезидент персонално със Си, в това число по време на пътешестване до Китай през 2011 година, целящо по-добро схващане на тогавашния водач на Китай, и на среща през 2017 година в последните дни от ръководството на Барак Обама.

Във вторник Си ще организира и първата публична среща с австралийски водач от 2017 година насам, заяви министър-председателят Антъни Албанес, след съгласувана акция за напън от страна на Пекин против близкия съдружник на Съединени американски щати.

Източник: БГНЕС
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР