Вашингтон. Предложените действия за подпомагане на уязвимите държави включват осигуряване

...
Вашингтон. Предложените действия за подпомагане на уязвимите държави включват осигуряване
Коментари Харесай

Ръководителите на Групата на Световната банка, МВФ, Световната програма по прехраната и СТО призовават за спешни съгласувани действия за гарантиране на продоволствената сигурност

Вашингтон. Предложените дейности за подкрепяне на уязвимите страни включват обезпечаване на незабавни доставки на храни и даване на финансова поддръжка на семействата и държавите; улеснение на безпрепятствената търговия; вложение в стабилно произвеждане на храни и продоволствена сигурност.

Лидерите приканват интернационалната общественост да поддържа уязвимите страни посредством безплатни средства за покриване на незабавните финансови потребности.

Ръководителите на Групата на Световната банка (ГСБ), Международния валутен фонд (МВФ), Световната стратегия по прехраната (СПП) на Организацията на обединените народи и Световната комерсиална организация (СТО) приканиха през днешния ден за незабавни дейности за гарантиране на продоволствената сигурност, оповестяват от МВФ . Президентът на Групата на Световната банка Дейвид Малпас, ръководещият шеф на МВФ Кристалина Георгиева, изпълнителният шеф на СПП Дейвид Бийзли и генералният шеф на СТО Нгози Оконджо-Ивеала направиха следното взаимно изказване преди пролетните срещи на МВФ и Групата на Световната банка, които ще се проведат през идната седмица:

„ Светът е разтресен от усложняващи се рецесии. Последиците от войната в Украйна се наслагват към продължаващата към този момент трета година пандемия от COVID-19, а изменението на климата и възходящата неустойчивост и спорове предизвикват непрекъснати провали на хората по света. Рязкото повишение на цените на главните артикули и дефицитът на доставки усилват натиска върху семействата по света и тласкат милиони хора към беднотия. Заплахата е най-голяма за най-бедните страни с огромен дял на потреблението на вносни храни, само че уязвимостта бързо нараства в страните със междинни приходи, в които живеят по-голямата част от бедните хора в света. В своите оценки Световната банка предизвестява, че при всяко нарастване на цените на храните с един процентен пункт 10 милиона души в света изпадат в последна беднотия.

„ Повишаването на цените на питателните артикули се изостря от фрапантното нарастване на цената на природния газ, който е съществена съставна част на азотните торове. Рязкото повишаване на цените на торовете дружно със забележителното понижаване на международните доставки има значими последствия за производството на храни в множеството страни, в това число главните производители и експортьори, които разчитат в огромна степен на вноса на торове.

Повишаването на цените на храните и разтърсванията в доставките могат да подхранят общественото напрежение в доста от засегнатите страни, изключително в тези, които към този момент са нестабилни или наранени от спорове.

„ Призоваваме интернационалната общественост незабавно да поддържа уязвимите страни посредством координирани дейности, вариращи от обезпечаване на незабавни доставки на храни, финансова поддръжка, увеличение на селскостопанското произвеждане и отворена търговия. Ангажираме се да обединим нашия експертен опит и финансиране, с цел да увеличим бързо нашата политическа и финансова поддръжка за подкрепяне на уязвимите страни и семейства, както и за увеличение на вътрешното селскостопанско произвеждане в засегнатите страни и на доставките за тях. Можем да смекчим натиска върху платежния баланс и да работим с всички страни за опазване на отворените търговски потоци. Освен това ще засилим още повече наблюдението на уязвимостта в региона на храните и бързо разширяваме многостранните си политически препоръки за засегнатите страни, ръководейки се от сравнителните преимущества на съответните ни институции.

„ Призоваваме също по този начин интернационалната общественост да подкрепи незабавните потребности от финансиране, в това число посредством безплатни средства. Това следва да включва финансиране на незабавни доставки на храни, мрежи за сигурност, които да отговорят на потребностите на бедните, и на дребните аграрни стопани, изправени пред по-високи цени на суровините. Призоваваме също по този начин всички страни да запазят отворена търговията и да заобикалят ограничаващи ограничения като забрани за експорт на храни или торове, които в допълнение утежняват страданията на най-уязвимите хора. Особено значимо е да не се постановат експортни ограничавания върху филантропичните покупки на храни от Световната стратегия по прехраната на Организация на обединените нации.

„ От решаващо значение е бързото и в съгласие даване на поддръжка за страните, изпитващи продоволствена неустановеност. Готови сме да работим дружно с нашите многостранни и двустранни сътрудници, с цел да помогнем на страните да се оправят с тази изключителна рецесия. “
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР