Компанията за социални медии X ще разреши политически реклами, отменяйки предишната забрана

...
Вашингтон, окръг Колумбия – X, платформата за социални медии, известна
Коментари Харесай

Вашингтон, окръг Колумбия – X, платформата за социални медии, известна преди като Twitter, отмени забраната за политическа реклама, въпреки че казва, че все още ще забранява популяризирането на невярна информация.

Ходът идва в началото на сезона на предизборната кампания в Съединените щати през 2024 г. В публикация в блог във вторник X изложи своя подход към „политическия дискурс“ с наближаването на изборите.

„Въз основа на нашия ангажимент за свободно изразяване, ние също ще разрешим политическа реклама. Започвайки от САЩ, ние ще продължим да прилагаме специфични правила за платени популяризирани политически постове“, каза X в публикацията.

„Това ще включва забрана на популяризирането на невярно или подвеждащо съдържание, включително невярна или подвеждаща информация, предназначена да подкопае общественото доверие в избори, като същевременно се стреми да запази свободния и открит политически дискурс.“

Решението ще предостави на кандидатите повече възможности за достигане до гласоподавателите онлайн, като същевременно ще увеличи приходите на X на фона на рязко намаляващите рекламни продажби.

През януари X облекчи ограниченията за „реклама, основана на кауза“, но ходът от вторник изглежда позволява на предизборните кампании и политическите групи да пускат реклами в полза или срещу конкретни кандидати.

Twitter, който беше придобит от милиардера Илон Мъск миналата година и впоследствие преименуван на X, забрани политическата реклама през 2019 г. преди президентските избори в САЩ през 2020 г.

Тогавашният изпълнителен директор на компанията Джак Дорси каза по това време, че „обхватът на политическите послания трябва да се печели, а не да се купува“.

Политическата реклама в социалните медии се превърна в спорен въпрос в САЩ, особено след като се появиха твърдения, че Русия е използвала социални медии за разпространение на дезинформация преди изборите през 2016 г.


Във вторник X каза, че ще приложи „стабилни процеси за проверка, за да гарантира, че само отговарящи на условията групи и кампании могат да рекламират“. Не се уточнява кой ще може или не ще може да пуска политически реклами.

Компанията също така каза, че разширява своите екипи за безопасност и избори и „отблизо следи платформата за възникващи заплахи“, вероятно имайки предвид изображения, генерирани от изкуствен интелект.

Мъск, самоопределящ се абсолютист на свободата на словото, драстично съкрати работната сила на X, откакто пое платформата, което поражда опасения относно способността на компанията да модерира съдържание.

Консерваторите отдавна осъждат това, което смятат за тежък подход на компаниите за социални медии към полицейската информация.

Например републиканските главни прокурори на американските щати Луизиана и Мисури съдиха администрацията на президента Джо Байдън за усилията й да си сътрудничи с компаниите за социални медии по отношение на дезинформацията за COVID-19.

Това съдебно дело за кратко доведе до разпореждане срещу администрацията на Байдън, което до голяма степен забрани на нейните служители да комуникират с платформите на социалните медии. Апелативен съд обаче спря тази забрана малко повече от седмица по-късно.

Критиците също осъдиха отстраняването на няколко високопоставени политици от платформите на социалните медии заради противоречиво съдържание.

Twitter, например, отстрани за неопределено време бившия президент на САЩ Доналд Тръмп през януари 2021 г., малко след като неговите поддръжници започнаха атака срещу Капитолия на САЩ. Той цитира „риска от по-нататъшно подбуждане към насилие“.

Но Мъск възстанови акаунта на Тръмп през ноември 2022 г. След ареста му в Джорджия миналата седмица, за да бъде изправен пред обвинения за усилията му за намеса в изборите през 2020 г., бившият президент публикува в X за първи път от години, споделяйки снимка на своя снимка.< /p>

По-късно Тръмп предложи да продължи да използва собствената си платформа Truth Social и да не се връща на пълен работен ден в X.

„ВЯРВАМ, ЧЕ TRUTH SOCIAL Е НАЙ-ГОЛЯМАТА И „НАЙ-ГОРЕЩАТА“ ФОРМА, СИСТЕМА И ПЛАТФОРМА ЗА КОМУНИКАЦИЯ В АМЕРИКА И НАИСТИНА В СВЕТА ДНЕС. ЕТО ЗАЩО ГО ИЗПОЛЗВАМ — НЯМА НИЩО, КОЕТО ДА СЕ БЛИЗО!!!“ Тръмп написа в публикация в понеделник.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР